Dámy, pozor - kvasinková mykóza útočí! Ako sa jej ubrániť?

Dámy, pozor - kvasinková mykóza útočí! Ako sa jej ubrániť?
  • 16.08.2018
  • Simona Kostková

Jednou z najbežnejších letných ženských ochorení je vaginálna mykóza. Bazén či jazero, vlhké plavky, cestovanie do cudzích krajín, to sú všetko ideálne podmienky, za ktorých môže k tomuto ochoreniu prísť. Mnohé ženy ju však podceňujú a tak sa im mykóza neustále vracia a vracia. Viete, ako sa brániť?

Napriek tomu, že je neoddeliteľnou súčasťou nášho tela a vďaka nej sme tým, čím sme, nedostáva sa jej dostatok pozornosti. Ak sa opýtate ženy, ako často alebo čím si umýva intímne partie, odpoveď bude veľmi smutná. Preto milé dámy, nepodceňujte starostlivosť o túto oblasť – zbavíte sa tak nielen opakujúcej sa mykózy, ale aj mnohých iných ťažkostí. Toto všetko by ste mali o letnej mykóze vedieť!

Keď sa zlé baktérie premnožia

Príčin, pre ktoré sa v našej vagíne premnožia niektoré z baktérií či mikroskopických húb, je mnoho. Väčšinou ide antibiotickú liečbu, ktorá dokáže zabiť tie „dobré“ a zostanú iba tie „zlé“ baktérie, ktoré sa začnú vo veľkom množiť, keďže tie dobré im v tom už nedokážu zabrániť. Podobne to je aj pri oslabenej imunite, kedy sa deje v podstate niečo podobné. Podporiť rast zlých mikroorganizmov v tele môžu ale aj ďalšie veci.

Častým vyvolávačom ochorení býva aj stres a nadmerná psychická záťaž. Pozor, vplývať na to môže aj nadmerná konzumácia čokolády a iných sladkostí! Ďalej to môže byť tehotenstvo, hormonálna antikoncepcia, zmena prostredia, nosenie nevhodnej bielizne a mokrých plaviek a nedostatočná alebo nadbytočná hygiena. Vo všetkých týchto prípadoch dochádza najčastejšie k premnoženiu húb z rodu Candida. Sú súčasťou bežnej mikroflóry, no pri zmene pH sa ich rast znásobí. Táto zmena dochádza pri vyššie spomenutých faktoroch, ktoré to odštartujú.

Zaujme ťa: Naparovanie intímnych partií je nebezpečnejšie, než si myslíš! Prečo?

čo sú to kvasinky

Zdroj: Shutterstock®

Prvá pomoc – bylinky

Ak pociťujete nepríjemné svrbenie, bolesti pri pohlavnom styku a máte biely výtok, nepodceňujte to! Ako prvé môžete vyskúšať domácu liečbu, ktorá ak vám nepomôže do dvoch dní, mali by ste okamžite navštíviť svojho gynekológa a ten vám určí liečbu. Začať môžete bylinkami, ktoré sú ako stvorené na kvasinkovú mykózu. Prvou je alchemilka, ktorá vám pomôže nielen s mykózou, ale dokáže utlmiť menštruačné bolesti, pomôcť pri problémoch s otehotnením a tiež  pomôže v období klimaktéria. Pripravte si čaj z 3 lyžičiek sušenej byliny a 250 ml horúcej vody, ktorý sa má lúhovať 20 minút a piť trikrát denne. Alebo si spravte vynikajúci kúpeľ z 200 g sušenej bylinky a 250 ml horúcej vody. Odvar necháte lúhovať celú noc a nasledujúci deň pridáte do kúpeľa.

Druhou bylinou je myší chvost. Nazbierajte si kvety z tejto nenápadnej bielej rastliny a usušte si ich. Pri problémoch s mykózou si spravte čaj z dvoch lyžičiek byliny a 250 ml horúcej vody, lúhujte 10 minút a pite dvakrát denne. Pozor, nikdy neužívajte tento čaj dlhodobo – mohla by vás začať bolieť hlava alebo trápiť závraty.

alchemilkový čaj príprava

Zdroj: Shutterstock®

Liečba si vyžaduje aj správne nohavičky

Okrem bylinných čajov a liečiv od vášho lekára si musíte pri liečbe vaginálnej mykózy dať pozor aj na ďalšie veci, aby ste sa poriadne preliečili a v budúcnosti sa tomuto problému vyhli! Noste preto bavlnenú spodnú bielizeň, krajky a satén si nechajte na jedinečné príležitosti. Obmedzte príjem cukru a rovnako aj potravín, ktoré ho obsahujú, pretože inak vytvárate ideálne prostredie pre rast mikroorganizmov. Počas liečby by ste ich nemali konzumovať vôbec.

Do svojho jedálnička zaraďte veci, ako bielu kapustu, ideálne kyslú, cibuľu, pór, reďkovky, cesnak, chren, ostrú horčicu a kvalitný biely jogurt. Tieto potraviny sú úhlavní nepriatelia kvasiniek. Čo sa týka hygieny, používajte jemné prípravky s neutrálnym pH. Veľmi priaznivé sú aj gély či peny s obsahom Aloe vera. Nikdy nepoužívajte na intímnu hygienu obyčajný sprchový gél ani žiadne voňavé mydlá.

správna intímna hygiena

Zdroj: Shutterstock®

Správne čistenie

Každý dobrý lekár vám poradí nasledujúce - umývajte si intímne partie obyčajným detským mydlom. Poriadne si napeňte mydlo, dvakrát umyte genitálie a následne si ešte vyčistite ústie vagíny čistým prstom. Takúto hygienu by ste si mali dopriať ráno, po príchode z práce či školy a večer. Samozrejme aj pred a po pohlavnom styku.

Pri kvasinkovej mykóze sa odporúča použiť čajovníkový olej, ktorý ničí baktérie, plesne a kvasinky. Okrem toho jemne znecitliví pokožku, čo sa hodí hlavne pri nepríjemnom pálení a svrbení. Podobne pôsobí aj výťažok z grapefruitových kôstok, ktorý kúpite v každom obchode s prírodnou kozmetikou alebo v lekárni. A samozrejme použiť môžete aj alchemilkový výluh. Vždy sa pre istotu poraďte so svojím lekárom alebo lekárnikom. 

Neprehliadni: Poznajte svoje telo: Vaginálny zápach - na týchto 5 si dávajte pozor!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Ľubica Šťastná 16.08.18 08:24

ĽŠ
karma
100.00

Netreba podceňovať, nakoľko sa dá naozaj predísť nepríjemným problémom a ťažkostiam.

  • 0
Odpovedať

Iveta Moravčíková 17.08.18 22:09

IM
karma
100.00

dakujem za rady ved dnes to hned človek pochytí ani nevie kde

  • 0
Odpovedať

Beáta Havala 02.11.22 13:25

BH
karma
-1.00

ja som ju mala raz a nebolo to nic prijemne, snazim sa teraz robit taka by som ju nedostala

  • 0
Odpovedať

Inga Lodr 07.11.22 08:50

IL
karma
-1.00

ja som ju dostala skoro kazdy rok ked sme sa vratili z dovolenky od mora, furt som s nou mala problem

  • 0
Odpovedať

Linda Nijkl 11.11.22 12:39

LN
karma
-1.00

detske mydlo som sa intimne partie este neskusala pouzivat, ja si kupujem gely urcene na intimne partie

  • 0
Odpovedať

Anna Nusk 16.11.22 08:34

AN
karma
-1.00

ja pouzivam na intimnu hygienu gely od herbalon, tie mi velmi vyhovuju, maju aj taky ktory sa odporuca pouzivat ked ma zena mykozy

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní