Dieťa v brušku a hudba: Akým repertoárom mu najviac ulahodíš?

Dieťa v brušku a hudba: Akým repertoárom mu najviac ulahodíš?

Zrejme vás neprekvapíme žiadnou prevratnou novinkou, keď povieme, že deti bývajú mimoriadne vnímavé na zvuky už pred samotným narodením. Dieťa v brušku a hudba teda rozhodne nie je žiadna „odveci“ téma bez logiky. Práve naopak, ak ste v očakávaní, mali by ste vedieť, akú hudbu púšťať svojmu dieťatku, aby bolo spokojné. A nielen to! Čítajte ďalej a dozviete sa všetko potrebné.

Neprehliadni: Dojčenie po cisárskom reze: Ako manipulovať s bábätkom?

Hudba dokáže zázraky, a to ešte pred narodením!

Áno, aj hudba, ktorú počúvate počas tehotenstva, má veľký vplyv na spokojnosť vášho bábätka v brušku a dokonca, ako zistili vedci, aj na jeho život po narodení. Na zvuky „zvonku“, čo znie naozaj neuveriteľne, reagujú už osemtýždňové bábätká! A čo je ešte šokujúcejšie, niektoré melódie si vraj vedia aj zapamätať. Sluch je totiž úplne prvým zmyslom, ktorý sa dieťatku vyvinie.

Odborníci podrobili výskumu viacero budúcich mamičiek a vďaka tomu došli k prekvapujúcemu záveru – ešte nenarodené bábätká najviac milujú klasickú hudbu! Vedci šli ešte ďalej a zistili aj to, ktorých konkrétnych skladateľov detičky v bruchu uprednostňujú. Na plnej čiare to „vyhrali“ Mozart, Schumann, Ravel a Vivaldi. Má to svoje opodstatnenie – pri tvrdej hlasnej rockovej a metalovej hudbe, ale aj pri pope, sa zvykne dieťa v brušku "hemžiť", vrtieť a kopať, pri jemnej klasickej hudbe sa, naopak, upokojí, nadobudne pocit bezpečia a spomalí sa mu tep. Na tom asi nebude nič nelogické, máme to tak predsa aj my dospelí.

Prišlo sa na to tak, že tá istá hudba, na ktorú sa upokojilo dieťa pred narodením, u neho docielila presne to isté aj po narodení, dokonca ho dobre naladí alebo pri nej zaspinká. Avšak, samozrejme, aj v tomto prípade treba dávať pozor na decibely. Plodová voda síce hluk utlmí, ale len čiastočne. Uprednostňujte teda upokojujúce, jednoduché a zvučné melódie, za primeranej hlasitosti.

hudba v tehotenstve

Zdroj: Shutterstock®

Hudba pozitívne ovplyvňuje celkový vývoj dieťaťa

Pozoruhodným objavom je, že deti, ktorým sa mamičky prihovárajú už počas tehotenstva, a to buď rečou, čítaním, spievaním alebo im cielene púšťajú hudbu, majú neskôr v živote väčšiu schopnosť učiť sa a prijímať nové veci, majú lepšiu predstavivosť, telesné zdravie a empatiu, sú vraj emocionálne vyrovnanejšie, spoľahlivejšie a dokonca sebavedomejšie a inteligentnejšie.

Môžeme teda hovoriť o naozaj výrazne pozitívnom vplyve spevu a hudby na nervovú sústavu ešte nenarodeného bábätka. Takáto sluchová stimulácia je teda pre vaše dieťatko v brušku mimoriadne dôležitá. Viete ako - „čo sa pred narodením naučíš, po ňom akoby si našiel“... ;-)

Odporúčame: Cisársky rez: Pohodlný pôrod alebo nebezpečný trend?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní