Dôvody, prečo môže menštruácia meškať: Môže to byť vážnejšie než tehotenstvo

Dôvody, prečo môže menštruácia meškať: Môže to byť vážnejšie než tehotenstvo

Nebudeme si klamať – meškajúca menštruácia môže ženy, ktoré sa nesnažia otehotnieť, poriadne vydesiť. Smutné ale je, že ak vám to neprišlo, príčina môže byť oveľa vážnejšia, než je nechcené bábätko či stres, ktorému sa meškajúce alebo vynechané mesiačiky pripisujú najčastejšie. Prečítajte si, aké sú príčiny toho, keď vaša menštruácia mešká alebo sa nedostavila vôbec.

Kedy mešká?

Na úvod si ujasnime to, kedy sa z odborného hľadiska označuje menštruácia za meškajúcu a kedy za vynechanú. Menštruácia vám mešká vtedy, keď sa nedostavila do piatich dní po očakávanom začiatku menštruácie. Menštruáciu považujeme za vynechanú, ak sa nedostaví ani do dvoch týždňov od očakávaného začiatku menštruácie. Ak sa jeden či druhý jav u vás opakuje častejšie, mali by ste začať pátrať po príčine. Tu sú tie najčastejšie.

Pozri aj: Sú tampóny nebezpečné a spôsobujú rakovinu? Aká je pravda?

Príznaky tehotenstva

Zdroj: Shutterstock®

Prečo mešká?

Áno, príčina, ktorá príde každému na um ako prvá, keď mešká či sa nedostaví menštruácia, je celkom iste tehotenstvo. Či už ide o to vytúžené, alebo nechcené. Tehotenstvo je naozaj príčinou číslo jeden, pre ktorý menštruácia mešká či nepríde vôbec. V tomto prípade môžete spraviť len jediné, teda urobiť si tehotenský test, a to najmä ak ste sexuálne aktívne. Sú však aj ďalšie príčiny, ktoré môžu stáť za vynechaním menštruácie.

  • Stres. Za meškajúcu menštruáciu môže v niektorých prípadoch aj stres – ten z práce, z rodinných problémov či okolností života. Spôsobujú to zvýšené hladiny adrenalínu a kortizolu v krvi. Ak je u vás za vynechanými mesiačikmi stres, mali by ste jednoducho v živote spomaliť a viac o seba dbať.
  • Nadmerné cvičenie. Život bez pohybu nie je zdravým životom. Ak je však pohybu príliš veľa a kalorického príjmu príliš málo, môže to viesť k strate menštruácie. Ak máte telesnú hmotnosť menšiu o viac ako 10 % než je priemer, hrozí vám pri prehnaných športových výkonoch meškajúca alebo žiadna menštruácia.
  • Lieky. Ak beriete lieky na depresiu, úzkosť alebo ste pacientkou s rakovinou a beriete chemoterapiu, aj tieto liečivá môžu spôsobovať zmeny v menštruačnom cykle. Ak nasadíte nový liek a spozorujete tieto zmeny, preberte to so svojím lekárom.

Zaujme ťa aj: Ako zistiť, koľko kofeínu obsahuje šálka kávy?

čo je PCOS

Zdroj: Shutterstock®

  • Perimenopauza. To, že po menopauze prídete o menštruáciu, asi viete. No pravdou je, že o ňu môžete postupne prichádzať už oveľa skôr, a to aj niekoľko rokov pred skutočnou menopauzou. Nazýva sa to obdobie perimenopauzy, trvať môže aj desať rokov a rozhádzaný menštruačný cyklus pri nej doprevádzajú zmeny nálad, návaly tepla a podobne.
  • Syndróm polycystických vaječníkov (PCOS). To najhoršie na koniec. Vynechaná alebo meškajúca menštruácia môže byť aj signálom, že niečo nie je v poriadku. Vo všeobecnosti ide opäť o hormonálnu nerovnováhu, pričom v žene prevládajú mužské hormóny. Spôsobujú nepríjemné ochlpenie, hrubnutie hlasu, zmeny čŕt tváre na mužské a v neposlednom rade aj absenciu ovulácie a v konečnom dôsledku neplodnosť. Ak máte podozrenie, že máte syndróm polycystických vaječníkov, vyhľadajte lekársku pomoc. Včasné riešenie problémov môže dostať váš menštruačný cyklus na správnu cestu.

Bude sa ti páčiť: Najlepšie cvičenie na ploché bruško: Pár cvikov len pár minút denne!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní