Ekologický slovník pre laikov: Čo znamenajú tieto eko pojmy?

Ekologický slovník pre laikov: Čo znamenajú tieto eko pojmy?

Ochrana životného prostredia je nepochybne veľmi aktuálnou témou. S eko pojmami sa to teda hemží všade naokolo a my sa z nich možno niekedy nevieme vysomáriť, nepoznáme ich presný význam a často si ho potom domýšľame. Ak však chceme ekologickejšie žiť, tieto pojmy a výrazy jednoducho poznať musíme. Ekologický slovník, ktorý nájdete v tomto článku, je zoznam najpoužívanejších eko pojmov, s ktorými sa môžete stretnúť v bežnom, ekologickejšom živote.

Udržateľný či eco-friendly

V ekologickom slovníku začneme od úplných základov, čo sú pojmy, ktoré by mal poznať naozaj každý, kto sa snaží byť čo i len trochu viac ohľaduplný k planéte. Udržateľnosť sa u nás skloňuje pomerne často, a to najmä vo vzťahu k oblečeniu. Vzťahuje sa však na všetky produkty a služby, ktoré by sa mali vyrábať tak, aby čo najmenej vyčerpáli prírodné zdroje a mali čo možno najmenší dopad na životné prostredie. 

S pojmom udržateľnosť a slovami od neho odvodenými sa budeme v budúcnosti zrejme stretávať oveľa častejšie ako napríklad s pojmom eco-friendly. Eco-friendly totiž podľa odborníkov znamená niečo, čo nijakým spôsobom neškodí planéte. Takýchto produktov je však podľa expertov veľmi málo, ak existujú vôbec nejaké. Každý produkt má podľa nich aspoň minimálny negatívny dopad na životné prostredie a planétu. 

Inšpiruj sa: Obal zo včelieho vosku (Beeswax Wrap): Ekologická náhrada za igelit?

čo je recyklácia

Zdroj: Shutterstock®

Green a greenwashing

Zelená farba je nepochybne symbolom ekológie. Aj preto sa označenie „green” stáva akýmsi univerzálnym termínom pre všetko, čo berie do úvahy okrem zisku i planétu a ľudí stojacich za zrodom produktu či služby. Väčšina ľudí si však slovo „green” vysvetľuje skôr ako synonymum eco-friendly. Od „green” a brainwashing (vymývanie mozgu) máme odvodený aj výraz greenwashing, ktorý na Slovensku v súvislosti s ekológiou až tak často neskloňujeme, no mali by sme – vo svete je to totiž bežná prax. Greenwashing je forma zavádzania zákazníkov a vzniká vtedy, keď produkty nesú ekologické označenia ako udržateľný či eco-friendly, no neprávom. Nie všetko, čo nesie označenie eko teda v konečnom dôsledku eko je.

čo znamená eco-friendly

Zdroj: Shutterstock®

Ďalšie eko pojmy

Prírodný, rozložiteľný v prírode, recyklovateľný či recyklovaný a bez obsahu fosfátov. Kupovaním produktov s týmto označením môžete rozhodne prispieť k lepšej ekologickej situácii aj vy sami, no pozor by ste si mali dať práve na hore spomínaný greenwashing, ktorý odhalíte pozorným čítaním informácií na obale. Cesta k ekologickejšiemu životu ďalej vedie najmä cez striedmosť v nakupovaní, opakované používanie vecí, recykláciu, koncept zero waste a samozrejme cez mnoho ďalších návykov a zmien v bežnom, každodennom živote.

Zaujme ťa: Aké sú najlepšie diéty pre rok 2020? Odborníci to vidia takto!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní