Hliva ustricová: Prekvapenie prírody pre tvoju imunitu a kuchyňu!

Hliva ustricová: Prekvapenie prírody pre tvoju imunitu a kuchyňu!
  • 14.07.2018
  • Simona Kostková

Huby nám už pomaly vyliezajú von a medzi nimi aj jedna zaujímavá. Hliva ustricová nepatrí medzi normálne huby, z ktorých si spravíte iba chutnú praženicu alebo ich použijete do polievky. Má oveľa viac vlastností, vďaka ktorým ju môžete použiť pri rôznych ochoreniach či ťažkostiach. Samozrejme, každý pokrm, ktorého je súčasťou, sa zmení na lahodný a zdravý.

Či už vás trápia vážnejšie ochorenia, obyčajná únava či kŕčové žily, hliva ustricová je tá pravá liečiteľka. Zabudnite na lieky a vyskúšajte si zlepšiť zdravie vďaka prírode! Dokonca si túto úchvatnú hubu môžete vypestovať aj na vlastnej záhradke. Čím je taká zaujímavá a prečo sa oplatí jesť ju pravidelne, sa dozviete v našom hubárskom článku.

Nájdeme ju v lese, aj v záhrade

Jednou z prvých zaujímavostí o tejto hube je, že patrí k drevokazným druhom, ktorý rastie na živých aj odumretých kmeňoch listnatých stromov. Práve tie predstavujú zdroj jej liečivých schopností. Nájsť ju môžeme nielen v lese, ale aj v záhradách od leta až do zimy. Ak by ste chceli mať túto hubu na vašej záhrade, nemusíte sa vôbec báť – pestovanie je pomerne jednoduché. Najdôležitejšie je zvoliť si vhodné miesto a pestovací základ. Buď si môžete založiť kultúru hlív na kuse dreva z topoľa, osiky, orechu, jasanu či iného listnatého stromu alebo na slame či kukuričných klasoch.

Následne, ak máte vhodný základ, budete potrebovať hlivovú sadbu, ktorú naň naočkujete. Budúce huby udržujte vo vlhkom prostredí pri teplote 25° C, ideálne v skleníku alebo vo vreci z umelej hmoty. S košíkom sa, pri dodržaní všetkých týchto podmienok, môžete po 2 – 3 mesiacoch vybrať na vaše vlastné huby. Určite vás teraz zaujímajú dôvody, prečo by ste si vlastnú hubu mali doma vypestovať – toto sú oni!

Zaujme ťa: Červená ryža: Superpotravina, ktorej účinky ťa rozhodne dostanú!

Ako si vypestovať hlivu ustricovu?

Zdroj: Shutterstock®

Účinky na telo

  • Upravuje hladinu cholesterolu v krvi

  • Reguluje krvný tlak

  • Zmierňuje únavu

  • Odstraňuje bradavice vírusového pôvodu

  • Lieči astmu a zápaly priedušiek

  • Lieči popáleniny

  • Lieči hemoroidy

  • Lieči kožné ekzémy a zápaly

  • Pomáha pri boji s cukrovkou

  • Zmierňuje vedľajšie účinky chemoterapie

  • Zlepšuje kondíciu kĺbov

  • Priaznivo pôsobí na metabolizmus – má antioxidačné účinky

  • Zvyšuje obranyschopnosť

  • Zvyšuje tvorbu červených krviniek

  • Má priaznivý účinok pri liečbe kŕčových žíl

hliva ustricová a jej účinky

Zdroj: Shutterstock®

Na čo sa dá použiť?

V prvom rade vyskúšajte pridať hlivu do jedla. Môžete si ju buď vypražiť, vyúdiť, naložiť do octu alebo usušiť ako ostatné huby. Avšak pre jej liečivé účinky ju najčastejšie nájdete vo forme prášku. Na začiatok si musíte hlivu nasušiť a potom rozdrviť alebo rozomlieť. Takto sa pomerne jednoducho dostanete k látkam, ako sú beta-glukany, kyselina listová, B-komplex, vitamíny C, D, K, selén, meď, draslík, zinok, vláknina a k mnohým ďalším. Každý deň si môžete dopriať lyžičku prášku a zapiť ju vodou alebo úplne jednoducho primiešať pár lyžičiek do jedla. Aj v tomto prípade platí, že tepelnou úpravou prídeme o časť účinných látok, no vďaka vysokému množstvu, ktoré hliva obsahuje, je v podstate jedno, v akej forme ju budete konzumovať, či už vo forme prášku, grilovanú, sušenú alebo čerstvú. 

Prášok z hlivy ustricovej môžete zmiešať s olejom alebo iným tukom a používať na potieranie zapálených miest na tele, poprípade na zle sa hojace rany. Hlivu nájdete aj vo forme tabliet či extraktov v lekárni, pokiaľ nemáte vzťah k hubám alebo vám nechutia.

použitie hlivy ustricovej v kuchynin

Zdroj: Shutterstock®

Beta-glukán

Najdôležitejšou látkou, ktorú nájdete v hlive ustricovej, ale aj v iných hubách, je beta-glukán. Počuli ste už o tejto látke? Ak áno, tak určite v spojitosti s posilňovaním imunity. Každodenný stres, vonkajšie prostredie, zlé stravovacie návyky dokážu nepríjemne ovplyvniť naše telo. Najčastejšie vo forme častých chrípok alebo ochorení horných dýchacích ciest, a to práve v dôsledku zníženej obranyschopnosti. Beta-glukán je látka, ktorá dokáže aktivovať imunitný systém a optimalizovať jeho funkciu.

Ďalšou dôležitou funkciou tejto látky je protinádorový účinok, ktorý má väčšina medicínsky významných húb. Bolo spravených niekoľko výskumov a zistilo sa, že beta-glukán dokáže zmierniť priebeh niekoľkých typov rakoviny. K tomu má ešte pozitívny účinok na imunitu, ktorá je práve u onkologických pacientov veľmi slabá a to je veľmi prospešné. S tým súvisí aj posledná funkcia, ktorá patrí medzi silnú trojku beta-glukánu, a to schopnosť ochrániť telo pred radiáciou. Keďže všetko so všetkým súvisí, tak práve radiácia môže byť často spúšťačom rakovinotvorného procesu aj poškodenia imunity. Beta-glukán však dokáže urýchliť tvorbu nových buniek a rýchlejšie doplniť tie, ktoré boli poškodené radiáciou.

Odpadneš: Kyselina pantoténová: Ako doplniť telu tento antistresový vitamín?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Zoran Majkovic 14.07.18 15:33

ZM
karma
87.00

Hliva patri medzi najlepsie a najchutnejsie huby, ktore sa daju u nas najst v lese, ale dobra je aj pestovana. Najradsej mam hlivovy perkelt - pripravuje sa podobne ako kazdy iny, len namiesto masa sa do neho da hliva.

  • 2
Odpovedať

Elena Švachová 14.07.18 22:10

karma
109.00

Hlivu máme veľmi radi.Aj ked často chodíme na hríby,v lese som ju ešte nevidela.Vždy si ju kúpim v niektorom obchode.Najradšej ju mám na smotane s cestovinou.

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 15.07.18 17:08

ĽŠ
karma
100.00

Hliva patrí k našim obľúbeným, podarilo sa nám dopestovať už i na záhrade.

  • 0
Odpovedať

Jana Uhrová 15.07.18 19:01

JU
karma
103.00

hlivu veľmi obľubujeme a často ju aj pripravujeme, najčastejšie klasicky osmaženú..

  • 0
Odpovedať

Alzbeta Hartinikova 17.07.18 19:04

AH
karma
90.00

Kupujem v Jednote .Papame.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní