Hluchavka biela: Pŕhľava, ktorá nepŕhli, no taktiež lieči!

Hluchavka biela: Pŕhľava, ktorá nepŕhli, no taktiež lieči!

Hluchavka biela je liečivá rastlina, ktorú by ste si mohli v prírode jednoducho pomýliť s pŕhľavou.

Tieto byliny sú si podobné hlavne svojimi listami, odlišnosť medzi nimi by ste však určite spoznali pri dotyku. Listy hluchavky totiž na rozdiel od žihľavových vôbec nepŕhlia. Aj preto je možno hluchavka ľudovo známa ako hluchá pŕhľava.

Na pohľad obyčajná bylina v sebe skrýva veľkú liečivú silu. Zistite, s ktorými zdravotnými problémami vám vie hluchavka pomôcť!

Objavte hluchú pŕhľavu

Hluchavka biela je liečivá bylina z čeľade hluchavkovité. Dorastá do výšky 30 až 50 centimetrov. Charakteristická je svojimi listami srdcovitého tvaru, kvôli ktorým je často zamieňaná so žihľavou. Pre hluchavku sú ďalej typické biele kalichové kvety bohaté na nektár. Táto rastlina nie je náročná na pestovanie, obľubuje však tienisté a vlhšie prostredie. Nie je vôbec ťažké nájsť ju vo voľnej prírode. Rastie pri lesoch, v záhradách, na lúkach či rumoviskách, a to takmer na celom území Slovenska. Najviac je rozšírená v Európe a Ázii.

Na liečebné účely sa zbierajú najmä kvety rastliny, niekedy aj mladé vrchné lístky. Hluchavku si môžete nazbierať od mája až do neskorej jesene. Na zber sa vyberte v slnečný a suchý deň. Kvety i listy je vhodné do zásoby usušiť, najlepšie na tienistom mieste. Pri použití sušičky potravín neprekračujte teplotu 40 °C. Usušené časti rastliny skladujte v dobre uzatvorených nádobách v tmavej miestnosti.

Bude vás zaujímať: Rakytník: Impozantné ovocie, ktoré je liekom takmer na všetko!

Hluchavka pomôže mužom i ženám

Zdroj: Shutterstock®

Nejde o obyčajnú burinu

Hluchavku si ľudia nielen mýlia s pŕhľavou, ale často ju dokonca považujú iba za burinu. Pritom obsahuje množstvo cenných látok, ktoré dokážu blahodarne vplývať na ľudský organizmus. Rastlina je zdrojom flavonoidov, trieslovín, vlákniny i minerálov. Hluchavka má veľmi dobré účinky na pohlavné orgány. U žien je vhodná na liečbu menštruačných ťažkostí, zápalov vaječníkov a posilnenie maternice. V mužskom organizme zase priaznivo vplýva na prostatu, uľahčuje močenie a podporuje zdravie močových ciest.

Hluchavka biela pôsobí antisepticky a má i detoxikačné vlastnosti. Podporuje imunitný systém, preto je vhodná ako prevencia pred chrípkou a nádchou. Blahodarný vplyv má aj na dýchacie cesty, dokáže odstrániť hlieny a kašeľ. Pôsobí močopudne, čím odvádza z tela nadbytočnú vodu. Hluchavka je pomocníkom pre ľudí s vysokým krvným tlakom. Vďaka jej dezinfekčným účinkom je možné použiť ju na ošetrenie kožných rán. Rovnako podporuje i liečbu kožných ochorení.

Zo sušenej hluchavky si pripravte čaj

Zdroj: Shutterstock®

Vychutnajte si hluchavkový čaj

Na prípravu čaju z hluchavky bielej potrebujete sušenú rastlinu, najlepšie kvety i mladé lístky. Jednu čajovú lyžičku sušenej byliny zalejte dvomi deci vriacej vody, nechajte lúhovať 12 až 15 minút, a potom čaj sceďte. Ak ste použili sitko, jednoducho ho vyberte. Čaj vypite ešte teplý, osladiť si ho môžete napríklad medom. Doprajte si dve šálky denne.

Vyskúšajte ho pri silnej a bolestivej menštruácii, poruchách menštruačného cyklu, zápaloch maternice a narušenej funkcii vaječníkov. Pomáha aj proti hemoroidom, chorobám močových ciest, pri problémoch s prostatou a zlom trávení. Čaj z hluchavky je vhodný pri zahlienení, kašli, zlom spánku i zavodnení organizmu.

Odporúčame: Nevieš, ako pribrať? Inšpiruj sa úžasnými premenami!

Relax a zároveň liečenie

Zdroj: Shutterstock®

Pripravte si kúpeľ či obklady

Hluchavka biela pôsobí liečivo aj pri použití zvonka. Dajú sa z nej pripraviť odvary, ktoré sa využívajú vo forme obkladov. Tri kopcovité čajové lyžičky sušenej byliny zaparte v pol litri vriacej vody a nechajte lúhovať maximálne 10 minút. Do vychladnutého odvaru namočte gázu alebo kus látky a aplikujte na postihnuté miesta. Obklady vám pomôžu pri liečbe kožných ochorení a rán alebo pri popáleninách. Vyskúšajte ich aj na hnisavé vyrážky či kŕčové žily.

Z celých rastlín hluchavky si môžete pripraviť liečivý kúpeľ. Desať až pätnásť stoniek s kvetmi i lístkami natrhajte na kúsky a ponorte do vlažnej vody. V takom stave nechajte hluchavku odstáť celý deň. Tesne pred použitím zmes prevarte, nechajte lúhovať asi päť minút a zlejte do pripravenej vane s vodou. Tento kúpeľ pomáha pri problémoch s konečníkom či gynekologických ťažkostiach. Blahodarne zapôsobí i na vašu pokožku.  

Bude vás zaujímať: Som ľavák: Výhoda či prekliatie?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Soňa Kelemenová 20.08.17 08:50

SK
karma
86.00

bylinky su u mna na prvom mieste... vyuzivam ich na vsetko... ci uz na pitie alebo si robim obklady a kupel,tinkturu

  • 0
Odpovedať

Katarína Kusá 20.08.17 10:51

KK
karma
90.00

u nás rastie toľko liečivých byliniek, tiež vyskúšam najprv nejaké čajíky kým sa rozhodnem pre lieky

  • 0
Odpovedať

Milka Damašková 20.08.17 12:03

MD
karma
132.00

Bylinky používam často, mám s nimi dobré skúsenosti, ale hluchavku som veru ešte doma nemala, ani som nevedela na aké problémy je vhodná..takže zas som o trošku múdrejšia..

  • 2
Odpovedať

Erika Špacírová 20.08.17 17:53

karma
93.00

nevedela som o jej účinkoch, ale vždy radšej siaham po bylinkách ako liekoch

  • 0
Odpovedať

Zuzana Úradníková 20.08.17 21:02

karma
79.00

Tiez preferujem bylinky :)

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 16.12.17 16:35

SK
karma
114.00

bylinky sú čarodejky

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní