Recept na tradičné domáce zemiakové placky so syrom

Recept na tradičné domáce zemiakové placky so syrom
  • 19.08.2017
  • Barbora Vizváryová

  • 139
  • 22

Čo si dáte na kúpalisku alebo na nejakej letnej akcii v stánku s občerstvením? Pokiaľ vám „oči nevylezú“ na langoš či varenú kukuricu, ďalším horúcim kandidátom sú určite zemiakové placky. Tak jednoduché jedlo a vždy tak vzácne.

Je pravdou, že slabšie žalúdky sa na takéto placky presiaknuté olejom môžu len pozerať. Placky sa však dajú pripraviť aj upečené v rúre a tie im nijako neuškodia. Preto, keď budete pripravovať túto delikátnu zmes, odložte trochu aj pre tých členov rodiny, ktorí by túto bombu nestrávili. No a vy sa môžete pustiť do smaženia!

Odporúčame: Recept na zdravé cuketové placky, ktoré chutia ako od babky

Budeme potrebovať:

  • 10 stredne veľkých zemiakov
  • 1 väčšiu cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 vajcia
  • 100 g tvrdého syra
  • soľ a korenie
  • sušenú majoránku
  • 4 PL hladkej múky
  • olej na vyprážanie

Postup:

1. Zemiaky ošúpeme, postrúhame – my sme na 6-hrannom strúhadle použili takú strednú veľkosť – a vyžmýkame ich. Cibuľu a cesnak očistíme, cibuľu môžeme buď postrúhať alebo klasicky pokrájať na kúsky, cesnak prelisujeme a všetko dobre zmiešame so zemiakmi.

zemiakové placky

Zdroj: Shutterstock®

2. K zemiakovej zmesi pridáme vajíčka, syr postrúhaný najemno a asi hrsť sušenej majoránky (ale môžete dať podľa vašej chuti). Zmes osolíme, okoreníme a zahustíme ju múkou. Tú pridávame postupne, jej množstvo záleží od toho, koľko vody zemiaky ešte pustia.

Pozri aj: Vyprážaná cuketa v trojobale - klasika, ktorá nikdy nesklame

zemiakové placky

Zdroj: Shutterstock®

3. Najlepšie je nechať zmes na placky chvíľu odstáť, potom skontrolovať konzistenciu a prípadne ešte dohustiť. Potom sa už môžeme pustiť do smaženia. V panvici rozohrejeme olej, prípadne olej kombinovaný s bravčovou masťou a keď je dobre rozhorúčený, lyžicou naberáme cesto do stredu panvice a rozotierame ho ku krajom. Na jednu placku použijeme asi 3-4 veľké lyžice. Placky z každej strany dobre prepečieme a ukladáme ich na kuchynské obrúsky, aby vsiakli prebytočný tuk.

Odporúčame prečítať: Recept na domáce cesnakovo-syrové slimáky

zemiakové placky

Zdroj: Shutterstock®

Placky podávame buď len tak samotné alebo s kopčekom kyslej smotany, ktorá zvýrazní ich chuť. Nezabúdajte, že najlepšie sú čerstvé a ešte poriadne teplé. No myslím, že do druhého dňa vám určite nezostanú.

Dobrú chuť!

zemiakové placky

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: Barbora Vizváryová

  • 139
  • 22
Návrat hore
Autor článku

22 komentárov

Milka Damašková 19.08.17 01:31

MD
karma
115.00

Mňááááááááááááám...rýchlo kliknem inde, lebo by som nezaspala:))

  • 2
Odpovedať

Soňa Kelemenová 19.08.17 07:07

SK
karma
86.00

urobili ste mi chutky... robievam ich doma ale bez cibule.... staci ich upiect dobre do chrumkava a uz sa potom po nich len rak zaprasi.. vsetci ich mame radi.... mna.... a kupalisko bez langosa sa neviem predstavit... patri to k tomu..... kolkokrat odolavǎ a potom predsa si dam...

  • 2
Odpovedať

Soňa Krátka 19.08.17 07:14

SK
karma
119.00

so syrom som ešte nerobila, inak, placku sú naše veľmi obľúbené

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 19.08.17 08:53

MC
karma
114.00

mám rada placky ,robím ich so zakysankou.

  • 0
Odpovedať

Alena Gudjáková 19.08.17 10:19

AG
karma
90.00

Robievam ich a k syru zvyknem primiešať ešte nejakú údeninkú nakrájanú na malé kocky...to je bašta!!!

  • 0
Odpovedať

Marianna Rajniaková 19.08.17 13:15

MR
karma
113.00

stará klasika, placerka do rúry, u nás tiež bez syra ale za zmenu to stojí skúsiť..

  • 1
Odpovedať

Lucia Valková 19.08.17 17:09

LV
karma
119.00

Ja nemôžem placky ani vidieť,nie ich ešte pripravovať..

  • 0
Odpovedať

Monika Červinková 19.08.17 22:02

karma
87.00

Mňam! Milujem placky:)

  • 1
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 19.08.17 22:29

PV
karma
91.00

Robievam pravidelne placky.. Pred 3 dňami som pridala aj postrúhanú cuketu a boli fantastické ..A určite skúsim aj tento váš recept so syrom ..

  • 0
Odpovedať

Juliana Šurkovská 20.08.17 12:44

karma
-1.00

presne takto ich robievam aj ja, sú chrumkavé a vynikajúco chutia:)

  • 0
Odpovedať

Erika Špacírová 20.08.17 20:32

karma
93.00

mňam, jedno z mojich najobľúbenejších slovenských jedál

  • 1
Odpovedať

Daniela Bieliková 20.08.17 21:27

DB
karma
124.00

najlepšie placky na svete robí moja mama :-) aj keď ich robím takisto ako ona tie jej sú vždy lepšie...

  • 2
Odpovedať

Mária Maxianová 21.08.17 20:02

MM
karma
121.00

mňam, placky milujem, na akýkoľvek spôsob

  • 1
Odpovedať

Mária Frnová 24.08.17 15:19

MF
karma
-1.00

zemiakové placky zbožňujem :-)

  • 1
Odpovedať

Erika Podskubová 26.08.17 09:38

EP
karma
106.00

placky a k nim kyslá smotana to je mňamka

  • 1
Odpovedať

Anna Kristova 31.08.17 08:19

AK
karma
112.00

v lete by sa nemalo vyprážané

  • 0
Odpovedať

Martina Putoráková 02.09.17 21:47

MP
karma
97.00

Osvedcena klasika, mnam :)

  • 1
Odpovedať

Jana Uhrová 03.09.17 11:44

JU
karma
103.00

klasicke zemiakove placky mame radi, so syrom musia byť ešte lepšie

  • 1
Odpovedať

Jana Šurkovská 03.09.17 16:43

karma
-1.00

placky so syrom. určite áno, chutia fantasticky:)

  • 1
Odpovedať

Ľudmila Sedlická 22.09.17 15:36

ĽS
karma
108.00

Mojím najobľúbenejším jedlom sú placky,vyskúšala som už viacero receptov, urćite vyskúšam aj tento recept, už som si ho uložila ...

  • 0
Odpovedať

monika potheova 23.09.17 10:47

MP
karma
-1.00

vyzera chutne!!!

  • 0
Odpovedať

Silvia Kristová 28.09.17 10:49

SK
karma
-1.00

aj keď nezdravé ale chutné

  • 1
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Ostatné

Letná dovolenka 2020: Ktoré krajiny sú podľa prof. Krčméryho najbezpečnejšie?

  • 80
  • 12
  • 18.05.2020
Ostatné

Kde sa okúpať na západnom Slovensku? Prinášame ti prehľad i s cenami

  • 53
  • 2
  • 09.07.2020
Pobyty a výlety

Banskobystrický kraj: Kam sa vybrať na výlet a čo všetko objaviť?

  • 44
  • 1
  • 20.06.2020
TOPlist