Čo si dáte na kúpalisku alebo na nejakej letnej akcii v stánku s občerstvením? Pokiaľ vám „oči nevylezú“ na langoš či varenú kukuricu, ďalším horúcim kandidátom sú určite zemiakové placky. Tak jednoduché jedlo a vždy tak vzácne.
Je pravdou, že slabšie žalúdky sa na takéto placky presiaknuté olejom môžu len pozerať. Placky sa však dajú pripraviť aj upečené v rúre a tie im nijako neuškodia. Preto, keď budete pripravovať túto delikátnu zmes, odložte trochu aj pre tých členov rodiny, ktorí by túto bombu nestrávili. No a vy sa môžete pustiť do smaženia!
Tradičné zemiakové placky patria medzi pravé gazdovské zemiakové placky - ku ktorým budete potrebovať lahodné zemiakové cesto, údený syr (syrová plnka), nastrúhaný syr a veľa lásky pri ich príprave! Tieto výborné zemiakové placky sa tak zaručené stanú obľúbenou delikatesou aj u vás doma. A verte nám - hotové placky sa u vás dlho neohrejú! Placky pripravíte raz-dva a ešte rýchlejšie ich aj zjete.
Odporúčame: Recept na zdravé cuketové placky, ktoré chutia ako od babky
Zemiakové placky so syrom - ingrediencie:
- 10 stredne veľkých zemiakov
- 1 väčšiu cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 vajcia
- 100 g tvrdého syra
- soľ a korenie
- sušenú majoránku
- 4 PL hladkej múky
- olej na vyprážanie
Recept na zemiakové placky plnené syrom - postup prípravy
1. Zemiaky ošúpeme, postrúhame – my sme na 6-hrannom strúhadle použili takú strednú veľkosť – a vyžmýkame ich. Cibuľu a cesnak očistíme, cibuľu môžeme buď postrúhať alebo klasicky pokrájať na kúsky, cesnak prelisujeme a všetko dobre zmiešame so zemiakmi.
redakcia KAMzaKRASOU.sk
2. K zemiakovej zmesi pridáme vajíčka, syr postrúhaný najemno a asi hrsť sušenej majoránky (ale môžete dať podľa vašej chuti). Zmes osolíme, okoreníme a zahustíme ju múkou. Tú pridávame postupne, jej množstvo záleží od toho, koľko vody zemiaky ešte pustia.
Pozri aj: Vyprážaná cuketa v trojobale - klasika, ktorá nikdy nesklame
redakcia KAMzaKRASOU.sk
3. Najlepšie je nechať zmes na placky chvíľu odstáť, potom skontrolovať konzistenciu a prípadne ešte dohustiť. Potom sa už môžeme pustiť do smaženia. V panvici rozohrejeme olej, prípadne olej kombinovaný s bravčovou masťou a keď je dobre rozhorúčený, lyžicou naberáme cesto do stredu panvice a rozotierame ho ku krajom.
Na jednu placku použijeme asi 3-4 veľké lyžice. Placky z každej strany dobre prepečieme a ukladáme ich na kuchynské obrúsky, aby vsiakli prebytočný tuk.
Odporúčame prečítať: Recept na domáce cesnakovo-syrové slimáky
redakcia KAMzaKRASOU.sk
Placky podávame buď len tak samotné alebo s kopčekom kyslej smotany, ktorá zvýrazní ich chuť. Nezabúdajte, že najlepšie sú čerstvé a ešte poriadne teplé. No myslím, že do druhého dňa vám určite nezostanú.
Dobrú chuť!
redakcia KAMzaKRASOU.sk
Zdroj úvodnej fotky: Redakcia KAMzaKRASOU.sk
Aktualizované na 23.09.2024
Aktualizovaný článok: 23.09.2024
22 komentárov
Silvia Kristová
28.09.2017 10:49aj keď nezdravé ale chutné
monika potheova
23.09.2017 10:47vyzera chutne!!!
Ľudmila Sedlická
22.09.2017 15:36Mojím najobľúbenejším jedlom sú placky,vyskúšala som už viacero receptov, urćite vyskúšam aj tento recept, už som si ho uložila ...
Jana
03.09.2017 16:43placky so syrom. určite áno, chutia fantasticky:)
Jana Uhrová
03.09.2017 11:44klasicke zemiakove placky mame radi, so syrom musia byť ešte lepšie
Martina Putoráková
02.09.2017 21:47Osvedcena klasika, mnam :)
Anna Kristova
31.08.2017 08:19v lete by sa nemalo vyprážané
Erika Podskubová
26.08.2017 09:38placky a k nim kyslá smotana to je mňamka
Mária Frnová
24.08.2017 15:19zemiakové placky zbožňujem :-)
Mária Maxianová
21.08.2017 20:02mňam, placky milujem, na akýkoľvek spôsob
Daniela Bieliková
20.08.2017 21:27najlepšie placky na svete robí moja mama :-) aj keď ich robím takisto ako ona tie jej sú vždy lepšie...
Erika Špacírová
20.08.2017 20:32mňam, jedno z mojich najobľúbenejších slovenských jedál
Juliana Šurkovská
20.08.2017 12:44presne takto ich robievam aj ja, sú chrumkavé a vynikajúco chutia:)
Pavlína Vaksmundská
19.08.2017 22:29Robievam pravidelne placky.. Pred 3 dňami som pridala aj postrúhanú cuketu a boli fantastické ..A určite skúsim aj tento váš recept so syrom ..
Monika Červinková
19.08.2017 22:02Mňam! Milujem placky:)
Lucia Valková
19.08.2017 17:09Ja nemôžem placky ani vidieť,nie ich ešte pripravovať..
Marianna Rajniaková
19.08.2017 13:15stará klasika, placerka do rúry, u nás tiež bez syra ale za zmenu to stojí skúsiť..
Alena Gudjáková
19.08.2017 10:19Robievam ich a k syru zvyknem primiešať ešte nejakú údeninkú nakrájanú na malé kocky...to je bašta!!!
Mária Chromíková
19.08.2017 08:53mám rada placky ,robím ich so zakysankou.
Soňa Krátka
19.08.2017 07:14so syrom som ešte nerobila, inak, placku sú naše veľmi obľúbené
Soňa Kelemenová
19.08.2017 07:07urobili ste mi chutky... robievam ich doma ale bez cibule.... staci ich upiect dobre do chrumkava a uz sa potom po nich len rak zaprasi.. vsetci ich mame radi.... mna.... a kupalisko bez langosa sa neviem predstavit... patri to k tomu..... kolkokrat odolavǎ a potom predsa si dam...
Milka Damašková
19.08.2017 01:31Mňááááááááááááám...rýchlo kliknem inde, lebo by som nezaspala:))