Hot joga: Si pripravená vypotiť všetky toxíny a tuk z tela?

Hot joga: Si pripravená vypotiť všetky toxíny a tuk z tela?

Čo vám napadne ako prvé, keď sa povie hot joga? Joga so špeciálnymi – vášnivými a horúcimi – cvikmi? No dobre, možno to na začiatku evokovala len nám... V každom prípade, odkedy vieme, čo toto cvičenie obnáša, nedá nám nepodeliť sa o to. Hot joga totiž rozhodne stojí za našu pozornosť. Prečo? To vám s potešením prezradíme, ale pozor – možno sa pri tom trochu zapotíte!

Zapotíte sa už v šatni!

Nebudeme vás dlhšie naťahovať. Hot joga, ako už samotný názov napovedá, je cvičenie v miestnosti, vyhriatej na 38 až 42 °C. Možno vás teraz oblial pot pri predstave takej vysokej teploty, pri ktorej sotva zvládate dýchať a nie ešte cvičiť, ale ak to raz vyskúšate, nebudete chcieť prestať. Takže nie, naozaj nejde o žiadny masochizmus, hoci spotené budete už pri ceste zo šatne na hodinu, ale ak sa chcete udržať fit a ešte prospieť aj svojmu zdraviu, hot joge treba dať šancu.

Bez potu predsa nie sú koláče. A práve vysoká teplota je to, čo dodá cvičeniu jogy úplne nový rozmer.

Zaujme ťa: Hormonálna joga dokáže zázraky: Prečo ju začať praktizovať?

joga v horúcej miestnosti

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: pinterest.com

Hot joga nie je pre každého

Hoci len málokto sa potí skutočne rád, v tomto prípade je to naozaj žiadúce a neuveriteľne účinné. Ale pozor – pri zdravotných problémoch (predovšetkým kardiovaskulárnych ťažkostiach, vysokom alebo, naopak, nízkom tlaku) sa najprv poraďte s lekárom, či je hot joga pre vás vôbec vhodná. Určite však nie je vhodná pre tehotné ženy.

Nebudeme vám klamať, hot joga je fyzicky náročné cvičenie, hoci samotné asány zložité nie sú. Avšak na druhej strane idete pri každom jednom cviku len podľa vlastných možností, limitov a hraníc, nikdy nie za ne. A práve na to upozorňuje a starostlivo dohliada vždy prítomný inštruktor hot jogy.

potenie pri cvičení

Zdroj: Shutterstock®

Treba počúvať len a len svoje telo

Aby ste sa teda vyhli prípadnej nevoľnosti z tepla až mdlobám, prvoradé je počúvať vlastné telo a pred hodinou hot jogy sa dostatočne hydratovať. Hot joga – pre niektorých peklo, pre iných číre potešenie. Toto cvičenie je v zahraničí známe skôr ako bikram yoga (podľa indického zakladateľa Bikrama Choudhuryho), hoci pravdou je, že hot joga je len akousi odnožou bikram jogy. V praxi ide o dynamický, hodinový až hodinu a pol trvajúci program presne 26 póz (asán) takzvanej hatha jogy, ako aj dýchacích cvičení.

Ako napríklad pri hormonálnej joge, aj v prípade hot jogy je poradie cvikov, resp. póz, presne dané a nemôže sa meniť. Cvičenie väčšinou sprevádza príjemná hudba.

Pozri aj: Nie je jóga ako jóga - časť I. (video článok)

ako spáliť kalórie

Zdroj: Shutterstock®

Toto všetko vám hot joga prinesie:

  • vyplavenie toxínov z tela
  • odstránenie zlej nálady
  • pomoc pri chudnutí, keďže v teple sa efektívnejšie spaľujú tuky a kalórie
  • posilnenie imunity
  • zmiernenie bolestí chrbta, kĺbov a hlavy
  • krásnu pleť, pretože sa omladzujú bunky
  • osvojenie si správneho držania tela

Zaujala vás hot joga? Tak teraz už potrebujete len odhodlanie, fľašu vody (aspoň jeden a pol litra), podložku a uterák (možno aj dva) a samozrejme, poobzerať sa po pohybovom centre vo vašom okolí, kde si môžete tento originálny a mimoriadne účinný pohybový systém odskúšať na vlastnej koži.

- Anketa

VYSKÚŠALI (BY) STE HOT JOGU?

Odpovedalo 28 ľudí  

Áno
71%
Nie
29%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Martina Varhaníková 23.05.18 09:06

karma
110.00

fúú tak teraz čítam o nej prvý krát. Viem len, že ak sa človek snaží pravidelne dýchať počas jogy, môže sa mu točiť hlava, ale cvičiť vo vyhriatej miestnosti, pričom viac cvikov s hlavou dolu prekrvuje mozog ..naozaj nie je pre každého. Pri cvičení by mal byť prísun čerstvého vzduchu, ešte vonku na tráve v lete by som si to vedela predstaviť, ale v nejakej miestnosti veru nie. Známa bola raz na joge, kde mali zatvorené okná, vzduch sa za chvílu vydýchal a vôbec to na ňu nevplývalo dobre. Takže pre mňa by toto nebolo...aj keď je to trendy.

  • 1
Odpovedať

Emília Kožáková 06.06.18 21:40

EK
karma
-1.00

O hot joge čítam prvýkrát, hoci kedysi som sa o jogu dosť zaujímala. Pre mňa by to ale nebolo, pretože teraz po prechode mi je stále horúco a neviem si predstaviť ani pobyt v takej vyhriatej miestnosti a nie tam ešte cvičiť.

  • 1
Odpovedať

Jana Pitonakova 07.06.18 07:44

JP
karma
100.00

pre úúúplneho začiatočníka to nie je boh vie čo, môže tam odpadnúť. Na takéto cvičenia chodia chlapi a tiež to neznášajú dobre. K chce niekto s jógou začať, mal by začať s klasickou jógou a do hot ísť až keď bude kondične na tom OK.

  • 1
Odpovedať

Ingrid Šimoniková 18.06.18 22:03

karma
74.00

hot jogu nepoznám ,ale inak jogu rada cvičím

  • 1
Odpovedať

Jana Kim Gughova 20.06.18 08:35

karma
100.00

Jogu cvicim uz dlho. Po vyskusani by clovek vedel povedat viac ale je mozne ze moze prist cviciacemu jednoducho nevolno. Urcite to nie je pre kazdeho. Joga ma velmi vela druhov a urcite si kazdy najde co mu sadne.

  • 1
Odpovedať

Jana Komadová 27.01.19 16:34

JK
karma
100.00

Nikdy som jogu necvičila

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní