Hubová káva: Vieš, v čom spočívajú jej benefity?

Hubová káva: Vieš, v čom spočívajú jej benefity?

Chuť a povzbudzujúce účinky kávy si doprajeme najmä zrána a niekto bez nej, obrazne povedané, „nedá ani ranu“. Spôsobov jej prípravy je množstvo a každý kávičkár má svoj obľúbený druh aj značku. Patríte medzi kávových nadšencov? Tak potom ste už možno čosi počuli o hubovej káve, resp. káve z húb, ktorá je dostupná aj na Slovensku. Poďte sa teraz pozrieť na to, či sa ju oplatí piť.

Čo si predstaviť pod názvom hubová káva?

Pokiaľ vyhľadávate tzv. alternatívne kávy, medzi ktoré môžeme zaradiť napríklad aj kávovinové zmesi z koreňa čakanky, jačmeňa, špaldy či žita, je možné, že si obľúbite aj kávu s hubami. Rozdiel medzi spomínanými kávovinovými zmesami a hubovou kávou je ten, že tá druhá spomínaná obsahuje aj bežnú kávu (teda je prítomný kofeín). Väčšinou ide o zmes instantnej klasickej kávy s hubami v práškovej podobe. Vybrané liečivé huby sú teda vysušené a pomleté na prášok a tvoria akúsi zdravú nadstavbu kávy.

Pozri aj: Plnotučné alebo nízkotučné mliečne produkty? Ktorým dať prednosť?

reishi káva

Zdroj: Shutterstock®

Aké druhy húb bývajú súčasťou hubovej kávy a aké má tento nápoj benefity?

Obľúbenou prísadou tejto kávy je exotická huba shiitake, ktorá sa nazýva aj hubou dlhovekosti a má celý rad zaujímavých účinkov na organizmus, ako je napríklad znižovanie cholesterolu a úprava krvného tlaku, podpora imunity či antibakteriálne a celkovo atioxidačné pôsobenie. Súčasťou hubovej kávy môže byť aj huba maitake, ktorej sa pripisujú okrem iného aj protinádorové účinky, no tiež sa v tomto type kávy môžeme stretnúť aj s liečivou žezlovkou čínskou s výrazne povzbudzujúcim účinkom na fyzický aj duševný výkon a omladzujúcim efektom. Určite musíme zmieniť aj vyhľadávanú hubu reishi, ktorá sa taktiež používa pri výrobe hubovej kávy. Reishi okrem antioxidačných, protizápalových a detoxikačných účinkov zabraňuje napríklad aj prekysleniu organizmu a harmonizuje trávenie.

Druhov hubových káv je však naozaj veľa a väčšinou ide o huby, ktorých pozitívny dopad na zdravie využívali v Číne už od dávnych dôb. Obsah kofeínu v tomto type kávy býva nižší, no napriek tomu výrobcovia tvrdia, že vďaka liečivým hubám telu dodá viac energie ako klasická káva, takže by mala byť jej zdravšou alternatívou. Zaujímavosťou však je, že okrem hubovej kávy sa vyrába aj liečivé hubové kakao.

ako chutí hubová káva

Zdroj: Shutterstock®

Ako chutí hubová káva?

Hubová káva má na základe vyššie spomínaného v mnohých veciach navrch pred klasickou kávou. No niekoho by mohlo hneď odradiť od jej vyskúšania to, že si nevie predstaviť hubovú chuť v nápoji. Chuť spomínaných húb však býva tlmená a zemitá, nie je to úplne klasická chuť hríbov, ktorú napríklad poznáte z dubákovej polievky. Takže by ste mali dať bokom predsudky o jej chuti a istotne ju vyskúšať, za jej zdravotné benefity to istotne stojí. A nikdy neviete, možno nakoniec vytlačí aj vašu obľúbenú klasickú kávu.

Prečo sa teda oplatí piť hubovú kávu?

  • Vďaka obsiahnutým liečivým hubám táto káva napomáha organizmu vo viacerých smeroch. Huby sú zdrojom vitamínov (najmä skupiny B) aj minerálov, ako je selén, vápnik, draslík a meď. Obsahujú tiež beta glukán podporujúci biele krvinky a celkovo pôsobiaci na zvýšenie obranyschopnosti organizmu.
  • Každá pridaná huba v kávovej zmesi v sebe skrýva iné benefity pre zdravie, napríklad reishi zabraňuje prekysleniu organizmu, shiitake znižuje cholesterol aj upravuje tlak, maitake disponuje protirakovinovými účinkami aj priaznivo ovplyvňuje zažívanie a mnohé ďalšie.
  • Hubová káva je vďaka svojmu zloženiu odporúčaná aj pre ľudí, ktorí chcú chudnúť.
  • Napriek zníženej dávke kofeínu dodáva táto káva potrebnú energiu, a to vďaka liečivým hubám, pričom však nezaťažuje žalúdok. Hubová káva je tak výhodná najmä pre ľudí, ktorí hľadajú zdravšiu alternatívu ku klasickej káve.

Neprehliadni: Pozor na falošné potraviny: Možno máš tieto fejky doma aj ty

- Anketa

DÁTE HUBOVEJ KÁVE ŠANCU A OCHUTNÁTE JU?

Odpovedalo 60 ľudí  

Áno
85%
Nie
15%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

10 komentárov

Soňa Krátka 26.12.19 01:28

SK
karma
114.00

...veru, už len pri pomyslení na hubovú vôňu, neviem, ak by bola príležitosť, vyskúšala by som iba malú lyžičku, zháňať ju naschvál asi nebudem.

  • 1
Odpovedať

Ľubica Šťastná 26.12.19 08:13

ĽŠ
karma
100.00

Určite by som rada minimálne vyskúšala.

  • 1
Odpovedať

Alžbeta Stanková 26.12.19 09:59

AS
karma
108.00

už som ochutnala, ale lepšie mi chutí špaldová káva

  • 1
Odpovedať

Mária Maxianová 26.12.19 17:39

MM
karma
100.00

vôňu kávy milujem najviac, neviem si predstaviť tú hubovú, ale prečo neskúsiť a neochutnať

  • 2
Odpovedať

Matej Varga 26.12.19 19:04

MV
karma
108.00

Máme doma, je výborná

  • 2
Odpovedať

Daniela Bieliková 26.12.19 19:24

DB
karma
117.00

o takejto káve som nikdy nepočula, asi by som nemala odvahu ju vyskúšať

  • 1
Odpovedať

Elena Švachová 26.12.19 23:16

karma
109.00

Tak túto kávu by som rada vyskúšala,už len kvôli jej benefitom.

  • 1
Odpovedať

Jana Komadová 28.12.19 22:39

JK
karma
100.00

Fúú tak o takej káve čítam prvý krát no rada by som ju vyskúšala

  • 4
Odpovedať

Anna Bútorová 30.12.19 19:19

AB
karma
76.00

Pre mňa úplná novinka, určite by som ju vyskúšala, ale ostávam verná klasike...

  • 1
Odpovedať

Darina Božiková 15.01.20 15:27

DB
karma
114.00

mohla by to byť nová skúsenosť a ktovie,možno by mi aj zachutila,najmä s ohľadom na zdravotné pluská

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní