Je opätovné mrazenie mäsa v poriadku? Áno, ale má to háčik!

Je opätovné mrazenie mäsa v poriadku? Áno, ale má to háčik!

  • 93
  • 7

Určite sa to stalo každej jednej gazdinke, keď si rozmrazila príliš veľa mäsa na varenie a kúsok jej zvýšil. Aj keď by ho rada znova zamrazila a použila zasa inokedy, v hlave jej okamžite zasvieti výstražná kontrolka. Je vlastne opätovné mrazenie mäsa v poriadku? Ľudové reči o ňom totiž hovoria pomerne negatívne, no ako je to v skutočnosti? Pre všetky v tomto nerozhodné gazdinky sme sa odhodlali hľadať odpoveď!

Nie je ideálne

Povedzme si úplne narovinu – opätovné mrazenie mäsa nie je ideálnym spôsobom jeho skladovania, aj keď samotné mrazenie je určite vhodným spôsobom ako skladovať mäso. Proces rozmrazenia a opätovného zmrazenia sa totiž môže podpísať na samotnej kvalite mäsa, čo určite nie je chutné a ani zdravé. Úplne najčastejšie môže mäso zapáchať, sfarbiť sa alebo môže stratiť šťavnatosť, ktorú na mäse všetci milujeme. Aj preto sme pátrali po tom, ako už rozmrazené mäso zamraziť a pritom ho úplne nezničiť.

Odporúčame: Dávaš jednorazové obaly do mikrovlnky? Zisti, či tam patria!

koľko sa rozmrazuje mäso

Zdroj: Shutterstock®

Má to háčik

Myslíme, že teraz potešíme všetky kuchárky keď povieme, že opätovné mrazenie už raz rozmrazeného mäsa je možné, no len za určitých podmienok. Potešíme tým aj tých, čo dbajú o zdravie našej planéty, pretože sa tak zamedzí pomerne veľkému plytvaniu jedlom. Za akých okolností sa teda môže už rozmrazené mäso bezpečne zamraziť? Dôležité je už to, ako ho rozmrazíte.

Ak tak robíte pri izbovej teplote niekde na kuchynskej linke, na opätovné zamrazenie radšej z bezpečnostného a zdravotného hľadiska zabudnite. Ak ho však rozmrazíte pomalým, no o to bezpečnejším spôsobom v chladničke, stáva sa vhodným kandidátom na opätovné zamrazenie.

mrazenie mäsa tipy

Zdroj: Shutterstock®

Ďalšie podmienky

Nie je to však všetko. Toto mäso musí spĺňať aj ďalšie kritériá, napríklad aj to, že v rozmrazenom stave nemôže byť mimo chladničky viac ako dve hodiny, a to za predpokladu, že v miestnosti nie je príliš teplo. Ak je v nej viac ako 32 stupňov Celzia a rozmrazené mäso je vonku z chladničky viac ako jednu hodinu, mäso už zamraziť bezpečne nemôžete. Celkovo mäso nemôže byť rozmrazené viac ako 3, maximálne 4 dni. Ak sa budete držať všetkých týchto bezpečnostných opatrení, opätovné mrazenie mäsa by nemalo predstavovať žiadne zdravotné riziká.

Zaujme ťa: Veľká chyba pri spracovaní kuraciny: Môže ťa dostať až do nemocnice!


  • 93
  • 7
Návrat hore
Autor článku

7 komentárov

Ľubica Šťastná 25.05.20 07:14

ĽŠ
karma
124.00

Nezvykneme opätovne zamrazovať, no zriedka sa stane, vtedy dodržiavame podobný postup.

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 25.05.20 07:14

ĽŠ
karma
124.00

Nezvykneme opätovne zamrazovať, no zriedka sa stane, vtedy dodržiavame podobný postup.

  • 0
Odpovedať

Mária Reibergerová 25.05.20 09:52

MR
karma
123.00

nerobím to, nepáči sa mi, že by som mala rozmrazené mäso znovu zmraziť

  • 1
Odpovedať

Mária Chromíková 25.05.20 11:15

MC
karma
106.00

Znova zamraziť rozmrazené mäso by som určite nejedla.(Nevieme čo robili s mäsom keď sme kúpili.

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 25.05.20 11:46

KK
karma
130.00

ešte sa mi to nestalo, lebo už pred zamrazením si mäso pobalím na porcie, aké budem potrebovať

  • 1
Odpovedať

Jana Komadová 26.05.20 21:48

JK
karma
100.00

Toto nerobím

  • 0
Odpovedať

Jana Čipková 05.06.20 22:50

karma
100.00

Mäso do mrazničky si vždy naporcujem, tak sa mi nestane, že by som som ho znova zmrazovala.

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Tvár

TOP prípravky na opaľovanie s SPF 50+: Najvyššia ochrana pred UV žiarením

  • 65
  • 0
  • 19.06.2020
Kozmetické novinky

Nivea novinky 2020: Úsmev je ako zbraň a opálenie dar z nebies

  • 33
  • 2
  • 12.03.2020
Kozmetické novinky

Sothys čistiaca maska z dvoch ílov: To najlepšie pre krásnu pleť!

  • 25
  • 3
  • 23.05.2020
TOPlist