Jeseň bez kýchnutia: Takto to dokážete

Jeseň bez kýchnutia: Takto to dokážete

Jeseň so sebou prináša nielen zmenu teplôt, ale aj zmeny pre náš organizmus. Najmä s príchodom sychravého počasia je naša obranyschopnosť vystavená nadmernej záťaži. Prezradíme vám preto návod, ako zvládnuť začiatok jesene bez haldy vreckoviek a neželaného kašľa.

Začnite ráno s výzvou

Hneď ako vstanete, telo naštartujte krátkou rozcvičkou, ktorá vám rozprúdi krvný obeh a podporí imunitu. V takomto tempe pokračujte rovno do kúpeľne, kde sa na malú chvíľu stanete členom združenia Ľadových medveďov. Aby ste hneď zrána nedostali „infarkt“, najprv začnite vlažnou vodou a postupne otužujte rôzne časti tela. Keď si vaše telo dostatočne zvykne, môžete prejsť na niekoľkominútovú studenú sprchu. Nezabúdajte, že ovlažovať musíte celé telo nielen jednotlivé časti, a takisto sa vyhnite hlave, pretože budovanie imunity by mohlo mať opačný efekt.

Jeseň na tanieri

Jeseň so sebou prináša množstvo chutných sezónnych plodín, tak prečo to patrične nevyužiť? Nutrične chudobné obedy z firemnej vývarovne vymeňte za kvalitnú domácu stravu. Zamedzíte tým aj striedaniu teplôt medzi vyhriatou kanceláriou a chladným počasím, vďaka čomu je naše telo náchylnejšie na prechladnutie.  

Odporúčame tiež: Mandľové mlieko – prečo ho zaradiť do jedálnička?

naturel vitaminy

Zdroj: Shutterstock®

Do svojho obedového repertoáru zakomponujte jesenné plodiny ako tekvicu, červenú repu, kyslú kapustu, jablká či brusnice. K dostatočnému prísunu vitamínov vám dopomôžu aj kvalitné výživové doplnky, ako napríklad Multivitamin+ Natural od NaturaMed Pharmaceuticals,, ktorý obsahuje komplex 20 vitamínov a mikroelementov pokrývajúcich odporúčanú dennú dávku. Vďaka kombinácii širokého spektra vitamínov B, vitamínu C, zinku, selénu, medi a mnohých ďalších sa vaše telo stane nepriestrelné voči chorobám.  

Odporúčame tiež:  Ako začať s CORE tréningom?

Životabudič z prírody

Poobedňajšie kávičkovanie vymeňte za neokukaný horúci čaj, napríklad sezónny šípkový. Zabudnite na lacné čaje vo vrecúšku a obetujte pár minút v rámci poobedňajšej siesty na prípravu lahodnej vitamínovej bomby. Dve lyžičky usušených šípok zalejte horúcou vodou a nechajte prikryté lúhovať približne 15 minút. Uvarený čaj nechajte ešte pár minút postáť a potom preceďte cez sitko. To by nemalo byť kovové, pri jeho použití totiž dochádza k strate vitamínu C. Dochutiť ho môžete medom alebo stéviou, ktorá je zdravšou alternatívou k cukru.  

Odporúčame tiež:  Ako správne spracovať a jesť granátové jablko?

multivitamin natural

Zdroj: Shutterstock®

V zdravom tele zdravý duch

Sychravé počasie nás láka vylihovať na gauči - ideálne s plným tanierom, no nezabúdavajte ani na telesnú aktivitu. Pohyb na čerstvom vzduchu nášmu organizmu prospieva, preto sa mu ani počas chladnejšieho počasia netreba vyhýbať. Stavte na prechádzku do prírody, počas ktorej si prekysličíme organizmus a doprajeme mu zdravý pohyb.

Dávajte pozor na to, čo si obliekate. Už pri prvých chladnejších teplotách sme náchylní vyťahovať hrubé kabáty z útrob letného šatníka. Majte na pamäti, že ak sa priveľmi zababušíte, telo sa hoci aj pri miernej telesnej aktivite spotí rýchlejšie a je náchylnejšie na prechladnutie.  

Multivitamin+ od NaturaMed Pharmaceuticals kúpite z pohodlia domova na www.naturamed.sk.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Lenka Lapuniková 07.10.16 08:09

LL
karma
-1.00

Ja v rámci prevencie pijem čaj z čerstvého zázvoru.

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 07.10.16 08:23

SK
karma
114.00

...dobré rady, manžel sa denne ráno sprchuje v studenej vode už niekoľko rokov a má to aj svoj efekt

  • 0
Odpovedať

Miroslav Hajzuš 07.10.16 19:34

MH
karma
64.00

velmi si prehrievame byty a domy, v izbe má byť okolo 20-22 stupnov, no pre niektorích je to málo, ale potom byvajú chorí

  • 0
Odpovedať

Jana Šurkovská 08.10.16 21:06

karma
-1.00

multivitamíny neužívam, radšej dopĺňam vitamíny z ovocia a zeleniny v čerstvom stave:)

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 23.10.16 17:42

AK
karma
100.00

to sú vitamíny...

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní