Jubilejný dobročinný Ples v opere uvedú herecké legendy

Jubilejný dobročinný Ples v opere uvedú herecké legendy

Už 11. januára sa opäť otvoria brány historickej budovy Slovenského národného divadla pri príležitosti konania dvadsiateho ročníka jedného z najvýznamnejších dobročinných spoločenských podujatí na Slovensku – Plesu v opere. Večerom, ktorý spája dve vzácne jubileá, 20 rokov Plesu v opere a 100 rokov Slovenského národného divadla, prevedú významných hostí slovenské herecké legendy – Emília Vášáryová a Martin Huba.

Sobota po Troch kráľoch  bude tradične patriť otvoreniu plesovej sezóny a zároveň aj oslave dvojitého jubilea. Dobročinný Ples v opere sa bude už dvadsiaty raz konať v historickej budove Slovenského národného divadla, ktoré oslávi svoju storočnicu. Pri tejto príležitosti sa  vzácnym hosťom počas večera prihovorí dvojica významných slovenských umelcov reprezentujúcich práve našu prvú divadelnú scénu. Úvodný ceremoniál 20. ročníka dobročinného Plesu v opere uvedú Emília Vášáryová a Martin Huba.

„Spojenie  výnimočných jubileí si zaslúži výnimočnú oslavu a veľmi ma teší, že v tomto roku sa hosťom dobročinného Plesu v opere prihovorí dvojica významných slovenských hereckých legiend, ktoré sú neodmysliteľnou súčasťou nielen Slovenského národného divadla, ale aj Plesu v opere ako dlhoroční členovia Čestného plesového výboru. Sme poctení, že dôležitej úlohy sa zhostili práve Emília Vášáryová a Martin Huba, ktorí dokonale reprezentujú hodnoty tohto podujatia ,“ hovorí Andrea Cocherová, riaditeľka dobročinného Plesu v opere.

Pozri aj: Jubilejný 20. ročník dobročinného Plesu v opere otvoria operné árie

slovenské herecké legendy – Emília Vášáryová a Martin Huba

Zdroj: Ples v opere

Voľba výnimočnej dvojice, ktorá uvedie jubilejný  ročník dobročinného Plesu v opere, je úzko spätá s oslavou storočnice Slovenského národného divadla. Obaja herci sú dlhoročnou súčasťou umeleckého súboru Činohry SND a majú tiež blízko k  Plesu v opere, keďže sú dlhodobo členmi jeho čestného výboru. Ten je každoročne zárukou vysokej spoločenskej úrovne tohto podujatia a tvoria ho významné osobnosti spoločenského aj hospodárskeho života. Emília Vášáryová je od roku 2015 aj ambasádorkou dobročinného poslania Plesu v opere a v roku 2017 symbolickým úderom na gong otvorila plesovú sezónu.

„Bola som veľmi rada a bola to pre mňa vzácna chvíľa, keď som sa mohla pred tromi rokmi zhostiť úlohy symbolicky otvoriť plesovú sezónu úderom na gong. Ten úder vtedy reprezentoval omnoho viac. Reprezentoval dobročinný rozmer, ktorý je neoddeliteľnou súčasťou Plesu v opere. Ukázalo sa, že to, že pomáhame druhým, prináša dvojnásobnú radosť nielen z nášho spoločného stretnutia na plese, ale aj z vedomia vzájomnej spolupatričnosti. 20 rokov je krásne dlhá doba a viem, že s mojím kolegom Martinom Hubom s potešením tento ples otvoríme a oslávime jubileum práve v divadle, ktoré je nielen našou alma mater, ale už 100 rokov aj symbolom kultúrnosti nášho národa,“ hovorí Emília Vášáryová.

Úvodom významného spoločenského večera prevedie hostí dvojica osobností historicky prvýkrát. V minulosti sa tejto úlohy zhostili známe slovenské moderátorky, ale aj uznávané herečky. Premiérovo sa tak hosťom prihovorí po boku šarmantnej dámy aj výrazný pánsky hlas.

„Som poctený, že práve počas jubilejného dobročinného Plesu v opere budem môcť privítať hostí so svojou vzácnou kolegyňou, s ktorou každé stretnutie na 100-ročných doskách SND bolo pre mňa vždy šťastnou skutočnosťou. Potešenie je o to väčšie, že máme znovu, teda už dvadsiaty raz, možnosť obhájiť prítomnosť noblesy a kultivovanosti aj v našich spoločenských súradniciach, ale predovšetkým dobročinným rozmerom tejto spoločenskej udalosti. Budeme sa snažiť a túžime, aby spolu so vzácnou prítomnosťou hostí to bol večer, ktorý oslavuje ľudskosť, spolupatričnosť a empatiu. Som rád, že aj tieto hodnoty budeme môcť pripomenúť počas uvedenia jubilejného dobročinného Plesu v opere,“ vyjadril sa Martin Huba.

Emília Vášáryová

Zdroj: Ples v opere

Emília Vášáryová

Narodila sa v učiteľskej rodine, detstvo prežila v Banskej Štiavnici. Je absolventkou Vysokej školy múzických umení v Bratislave a od roku 1964 je členkou umeleckého súboru Činohry Slovenského národného divadla. Okrem stvárnenia množstva veľkých rolí klasického divadelného repertoáru natočila množstvo filmov a televíznych inscenácií na Slovensku aj v Českej republike a prepožičala svoj hlas mnohým rozhlasovým postavám. Je držiteľkou ocenenia Český lev za najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe vo filme režiséra Jána Hřebejku Horem pádem (2004). Aktívne sa angažovala v charitatívnom projekte Hodina deťom. Je dlhoročnou členkou Čestného plesového výboru dobročinného Plesu v opere a od roku 2015 aj ambasádorkou dobročinného poslania tohto podujatia.

Okrem účinkovania v divadle a filmovej tvorby pôsobila aj na Divadelnej fakulte VŠMU ako profesorka na Katedre herectva. Je držiteľkou viacerých ocenení (Divadelné ocenenie sezóny DOSKY, Herečka storočia, Divadelná cena Alfréda Radoka, Krištáľové krídlo, Slovenka roka a ďalších) a štátnych vyznamenaní (Rád Ľudovíta Štúra I. triedy, Cena Václava Havla – Medaila za zásluhy).

Martin Huba

Zdroj: Ples v opere

Martin Huba

Pochádza z umeleckej rodiny, otec bol známy slovenský herec Mikuláš Huba a matka operná speváčka Mária Kišonová – Hubová. V roku 1964 vyštudoval herectvo na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. Po absolvovaní štúdia sa stal členom umeleckého súboru Činohry Štátneho divadla v Košiciach. Od roku 1967 pôsobil v bratislavskom Divadle na Korze a po jeho zrušení na Novej scéne. V roku 1976 sa stal členom Činohry Slovenského národného divadla, kde pôsobí dodnes. Neskôr sa začal venovať aj  divadelnej réžii. Režíroval v Činohre i Opere SND v Bratislave a aj v rámci Letných Shakespearovských slávností v Prahe. Za réžiu Tančiarne získal cenu divadelnej kritiky DOSKY.

Okrem herectva pôsobí aj ako člen Vedeckej a umeleckej rady VŠMU. Za svoj herecký a režisérsky výkon bol viackrát ocenený. Je držiteľom Ceny Alfréda Radoka, Ceny Thálie, Krištáľového krídla, štvornásobným držiteľom divadelného ocenenia sezóny DOSKY a tiež výročnej ceny Literárneho fondu. V roku 2007 získal ocenenie Český lev za najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe vo filme Jiřího Menzela Obsluhoval jsem anglického krále. Je dlhoročným členom Čestného plesového výboru dobročinného Plesu v opere, ktorý je zárukou vysokej spoločenskej úrovne tohto podujatia


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Ľubica Šťastná 17.12.19 08:19

ĽŠ
karma
100.00

Výborné herecké legendy na úvod.

  • 0
Odpovedať

Martina Putoráková 18.12.19 21:10

MP
karma
97.00

Dobra volba :)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní