Registrácia Prihlásenie

Karanjový olej: Spoznaj jeho účinky, ktoré v lete určite využiješ


Myslíte si, že už máte v malíčku všetky dostupné oleje, prospešné nášmu zdraviu alebo kráse? Omyl! Je ich ešte celá škála (a to je dobre), o ktorých sa budeme postupne dozvedať. Karanjový olej je jedným z nich. Pozrite sa s nami na jeho silné stránky! Prezradíme, že ich nie je málo a už vôbec nie zanedbateľných.

Jedinečný olej ako dar z prírody

Karanjový olej vás zrejme nebude zaujímať, ak hľadáte tuk, vhodný na zdravé vyprážanie. Určite vás však zaujme, ak chcete spoznať vzácne oleje priamo z prírody, ktoré sa dokonale postarajú o zdravie a krásu vašej pokožky. Dalo by sa povedať, že sme v jednej vete zhrnuli všetky benefity karanjového oleja. Lepšie však predsa len bude, ak to trošku rozmeníme na drobné.

Karanjový olej alebo tiež karanja olej je skutočne vzácny olej svetlogaštanovej farby; za studena lisovaný. Pochádza z plodov indického buku (nie, buk nemáme len my) a jeho obrovská hodnota spočíva v prírodnom SPF faktore. Áno, čítate dobre – karanjový olej má skutočne prirodzenú schopnosť chrániť pred škodlivými účinkami slnečného žiarenia a vôbec na to nepotrebuje umelo vytvorené zložky.

Pozri aj: Biele škvrny po opaľovaní: Vieš, prečo vlastne vznikajú?

indický buk

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: flickr.com

Prispieva k zdravej a mladej pokožke

Karanjový olej, ako vidíte, je veľký dar od prírody, preto stojí za našu pozornosť. A práve schopnosť chrániť pred UV žiarením z neho robí silného bojovníka proti starnutiu pokožky, ku ktorému slnko (konkrétne teda UV žiarenie), značne prispieva. Karanja olej vďačí za túto jedinečnú schopnosť obsahu dôležitých flavonoidov a karoténov, ktoré by sme inde len márne (alebo naozaj ťažko) hľadali.

Vyššie sme spomenuli indický buk, z ktorého plodov karanjový olej pochádza. Treba preto spomenúť, že každý jeden plod tohto stromu v sebe skrýva len dve semená (a niektoré ani to nie!), obsahujúce karanja olej. Tento fakt mu výrazne pridáva na hodnote a vzácnosti. Nie je teda náhoda, že karanja olej, ako milovníčky zdravej pleti a všetkého, čo k nej prispieva, doslova ospevujeme.

karanja olej

Zdroj: Shutterstock®

Na telo, tvár i vlasy

Popri ochrannej schopnosti má karanjový olej aj schopnosť pokožku ošetrovať, hydratovať, zvláčňovať a upokojovať. Má zároveň antimikrobiálne a protiplesňové schopnosti. Dokonca výrazne prospieva vlasom – dodáva im hebkosť, výživu a lesk. Nuž, kratšie by nám trvalo vymenovať to, čo nedokáže. Býva súčasťou kozmetických prípravkov, ale zakúpiť si ho môžete aj ako olej na opaľovanie, väčšinou obohatený aj o iné vzácne oleje a vitamíny alebo ako 100 %-ne čistý olej na výrobu domácej kozmetiky (krémy, mlieka, balzamy, masážne oleje).

Bude sa ti páčiť: Babasový olej: Zázrak, stojaci v tieni známejších olejov. Čo dokáže?

olej na lesklé vlasy

Zdroj: Shutterstock®

Zoženiete ho predovšetkým v bio obchodoch alebo v špecializovaných kozmetických predajniach, najmä však na internete. Vhodný je na citlivú i problematickú pleť a dokonca aj na detskú pokožku. V žiadnom prípade ho však nepoužívajte vnútorne!

- Anketa

POČULI STE UŽ O KARANJOVOM OLEJI?

Odpovedalo 12 ľudí  

Áno, aj ho používam
8%
Áno, ale nepoužívam ho (zatiaľ)
0%
Nie, je to pre mňa novinka
92%

Návrat hore
Autor článku

9 komentárov

Ľubica Šťastná 16.06.18 06:45

ĽŠ
karma
115.00

Pre mňa úplná novinka, ďakujem za článok!

  • 1
Odpovedať

Soňa Krátka 16.06.18 08:57

SK
karma
92.00

zasa som sa niečo nové dozvedela, super

  • 1
Odpovedať

Daniela Bieliková 16.06.18 20:26

DB
karma
100.00

tento olej vôbec nepoznám, zasa som sa niečo nové dozvedela

  • 1
Odpovedať

Mária Liščinská 16.06.18 23:45

karma
108.00

Zakaždým, keď vyjde článok o nejakom ďalšom vzácne užitočnom OLEJ-ČEKU, som POTEŠENÁ! Dávate skutočný ROZHĽAD NOVÝCH OBZOROV. Neuveriteľné, už aby som si začala robiť vlastnú dokumentáciu v zápisníčku: OLEJ-ové typy podľa KAM.zaKRÁSOU.sk ;)

  • 1
Odpovedať

Ivana Riljaková 17.06.18 07:58

karma
100.00

Ďakujeme veľmi pekne za milý komentár, potešil. :-) Istý druh "zápisníčka" Vám môžeme poskytnúť aj my, a to tak, že keď Vás zaujme nejaký článok, ktorý nechcete do budúcnosti "stratiť", zakliknite srdiečko naľavo od článku a článok sa Vám automaticky presunie do Vášho profilu - nájdete ho v sekcii Môj profil - Domov. Takýmto spôsobom si môžete ukladať všetko, čo Vás u nás zaujalo. :-)

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 17.06.18 17:08

MM
karma
100.00

nepoznám tento olej, ani som o ňom nepočula, veľmi rada si však prečítam o skvelých veciach

  • 1
Odpovedať

Anna Kristova 18.06.18 18:42

AK
karma
113.00

toto som ešte nepočula

  • 1
Odpovedať

Daniela Revayová 21.06.18 14:56

DR
karma
104.00

Tak o takomto oleji som veru este nepocula....

  • 1
Odpovedať

Vlasta Mäsiarová 21.06.18 16:05

karma
89.00

o takomto olejčeku som ešte nepočula,, je načase si všetko o ňom preštudovať.Ďakujem za článok.

  • 1
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Enterobióza: Ako sa prejavuje toto časté parazitárne ochorenie?
Zdravie

Enterobióza: Ako sa prejavuje toto časté parazitárne ochorenie?

  • 77
  • 6
  • 29.05.2019
Aká je najlepšia bylina na urologické ťažkosti? S touto sa musíš zoznámiť!
Zdravie

Aká je najlepšia bylina na urologické ťažkosti? S touto sa musíš zoznámiť!

  • 124
  • 4
  • 07.07.2019
Poznáš tieto účinky broskýň? Zahryzni sa do šťavnatých plodov ihneď!
Zdravie

Poznáš tieto účinky broskýň? Zahryzni sa do šťavnatých plodov ihneď!

  • 106
  • 3
  • 12.08.2019
TOPlist