Registrácia Prihlásenie

Babasový olej: Zázrak, stojaci v tieni známejších olejov. Čo dokáže?


Babasový olej, známy tiež ako babassu olej, nie je ani zďaleka taký populárny, ako napríklad kokosový olej, no napriek tomu si zaslúži stáť na stupienkoch víťazov, popri iných zdravých olejoch. Pýtate sa, ako je možné, že ste o tomto oleji ešte nikdy predtým nepočuli? Nuž, babasový olej zrejme nemá také šikovné PR oddelenie ako ostatné oleje, ale to vôbec nevadí, pretože my vám o ňom prezradíme všetko podstatné. :-)

Dá sa použiť aj pri varení, no najlepší je v kozmetike

Babasový olej (dnes budeme používať predovšetkým tento názov, hoci rovnako používaný je aj babassu olej) má mimoriadne široké využitie najmä v kozmetike, o čosi menej sa využíva v kuchyni. Získava sa lisovaním semien palmy babasovej (konkrétne z jej orechov), pochádzajúcej z Brazílie. Spomínané semená obsahujú až 70 % oleja. Lisovaný je, samozrejme, za studena.

Babasový olej má vlastnosti, veľmi podobné kokosovému oleju. Aj ten má totiž pri izbovej teplote prevažne pevnú konzistenciu. Mierne sa líši len farbou – v porovnaní s kokosovým olejom je viac žltý. Rovnako však má svoju typickú a veľmi príjemnú vôňu.

Vyskúšaj: Konope v kozmetike: Nelegálny strašiak alebo pleťový zázrak?

babassu olej

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: pinterest.com

Je plný vzácnych kyselín a vitamínov

Babasový olej sa skladá z nasýtených mastných kyselín, antioxidantov a vitamínov, ktorých je v tomto oleji naozaj neúrekom. Za zmienku stojí aj obsah vzácnej kyseliny laurovej a myristovej. Ako sme už vyššie spomenuli, babasový olej býva neodmysliteľnou súčasťou kozmetických prípravkov. V kozmetike sa babasový olej najčastejšie kombinuje s avokádovým olejom.

Možno sa nachádza aj v pleťovom kréme, mydle, vlasovom šampóne alebo balzame, ktorý práve teraz používate. Na etikete býva uvedený aj ako babassu oil alebo babassu palma.

palma babasová

Zdroj: Shutterstock®

Hoci v niektorých krajinách sa babasový olej používa aj ako palivo, dokonca aj ako krmivo pre zvieratá, nás zaujíma predovšetkým využitie tohto oleja v kozmetike. Má totiž mimoriadne silnú schopnosť výborne sa vsakovať do pokožky a okamžite sa rozpustiť. Nezanechá teda na pleti žiadny mastný film. Naopak, táto brazílska exotika vašu pokožku dokonale zvláčni a už po prvom použití bude jemná a hebká na dotyk. Práve to z neho robí, spolu s kokosovým olejom, jednotku na poli telových masiel pre suchú, starnúcu, popraskanú a poškodenú pokožku, na ktorú dokonca pôsobí antibakteriálne aj antimikrobiálne.

Zaujme ťa: Pravda o kokosovom oleji: Naozaj je taký prospešný, ako sa hovorí?

zdravé oleje

Zdroj: Shutterstock®

Predovšetkým v zime bude pre vás babasový olej nenahraditeľným pomocníkom v boji proti mrazom poškodenej a dehydratovanej pleti. Babasový olej pôsobí blahodarne aj na niektoré ochorenia kože, vrátane ekzémov, má totiž protizápalové vlastnosti. Aby toho nebolo málo, má schopnosť podporovať tvorbu nových buniek a tiež podporovať potrebnú cirkuláciu krvi.

Babasový olej môžete používať aj na citlivú pleť, hravo si však poradí aj s ochabnutou či zhrubnutou pokožkou. Nespôsobuje žiadne alergické reakcie. Babasový olej rozhodne nezohrievajte na vyššej teplote, ako 50 °C. Ideálne miesto na jeho skladovanie je suché, chladné a tmavé.


Návrat hore
Autor článku

1 komentár

Marie Gutmannová 30.05.18 15:02

MG
karma
95.00

O tomto olejčeku som ešte nepočula, ďakujem za info.

  • 1
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Tipy pre jemné vlasy: Takto im ľahko dodáš objem a posilníš ich
Vlasy

Tipy pre jemné vlasy: Takto im ľahko dodáš objem a posilníš ich

  • 115
  • 3
  • 25.07.2019
Ako na svieži make-up s jednoduchými trikmi? Týchto pomocníkov oceníš
Kozmetické novinky

Ako na svieži make-up s jednoduchými trikmi? Týchto pomocníkov oceníš

  • 69
  • 3
  • 03.07.2019
Cédrový olej lieči aj skrášľuje: Oplatí sa však zaň priplatiť?
Zdravie

Cédrový olej lieči aj skrášľuje: Oplatí sa však zaň priplatiť?

  • 45
  • 5
  • 31.05.2019