Komunikácia s mačkou? Pozri, čo sa ti snaží povedať

Komunikácia s mačkou? Pozri, čo sa ti snaží povedať
  • 16.04.2019
  • Michaela Kožáková

Mať doma mačacieho spoločníka je na nezaplatenie. Tá chutná kopa chlpov hypnotizujúca dvere čakajúc, kedy sa vrátite domov. To hebké klbko ležiace vo vašom lone a ticho pradúce si svoju obľúbenú uspávanku.

Majitelia týchto zvierat však vedia, že mačky sú zvláštne stvorenia, ktoré vás niekedy dokážu prekvapiť svojou náladovosťou. Jeden deň sa k vám túlia a považujú vás za najlepšie kamarátky a o pár hodín neskôr na vás vrčia a zaháňajú sa malými labkami. A vy si neviete vysvetliť, kde ste spravili chybu. Tak sa teda poďme pozrieť na to, čo nám chcú naše mačky svojím správaním naznačiť. Snáď ich lepšie pochopíme.

Masírovanie

Stalo sa vám už, že vás mačka „masírovala”? Sediac na vás striedavo stláčala labkami vaše brucho či nohy? Keď sa mačky narodia, ich základným inštinktom je stláčanie v oblasti bradaviek pri saní materského mlieka, a to z dôvodu, aby stimulovali matkine telo a dostalo sa im viac mlieka. Toto správanie ostáva mačkám aj v dospelosti. Odborníci tvrdia, že mačky praktizujú tieto pohyby, keď sú šťastné, alebo sa snažia uvoľniť stres. 

Pozri aj: Aké sú príčiny toxoplazmózy? Môže sa človek nakaziť len od mačiek?

čo znamená, keď mačka masíruje

Zdroj: Shutterstock®

Ňuchanie tváre

Aj vaša mačka vás rada ovoniava? Váš nos, tvár, vlasy, dych? Každý človek má svoj špecifický pach, vôňu. Mačka sa snaží uistiť, že ste to vy, koho pozná a komu dôveruje. Môže byť teda viac uvoľnená a pokojná. 

Narážanie a obtieranie sa hlavou

Mačky to robia stále. Pristúpia k vám a obtierajú si hlavu o vaše nohy, čelo... Experti tvrdia, že vás chcú jednoducho pozdraviť. Toto gesto takisto naznačuje, že vám dôverujú a cítia sa s vami v bezpečí. Ak sa obtierajú o iné predmety, prenášajú feromóny zo svojho tela a označujú si objekt za dôveryhodný a bezpečný. 

čo znamená, keď sa mačka obtiera

Zdroj: Shutterstock®

Komunikácia očami

Všimli ste si, že niekedy mačky na vás doslova zízajú? Väčšinou to znamená, že sa snažia získať vašu pozornosť. Pozor však na dlhý a intenzívny pohľad, ktorý tiež môže znamenať agresiu. Vtedy je lepšie nepozerať sa im späť do očí. Keď však mačka na vás „zasnene” pozerá a miestami žmurkne očami, ukazuje vám svoju lásku a oddanosť.

Ležanie na vašich veciach

Poznáte to? Čítate knižku alebo píšete mail, príde vaša mačka a bez hanby sa rozvalí na váš počítač? Jednoducho sa snaží získať vašu pozornosť, pretože vidí, že ste zaujaté inou vecou ako nimi. 

Inšpiruj sa: Ako sa zbaviť molí v domácnosti? Tieto 100 % účinné triky ocení každý

mačka na notebooku

Zdroj: Shutterstock®

Šprintovanie po dome

Zrazu len počujete nejaký záhadný šuchot z obývačky. Nakuknete do izby a prichytíte svoju mačku, ako skáče v leopardej rýchlosti z jedného kresla na druhé. Mačky majú veľa energie a od prírody sú zvyknuté loviť. Ale zatvorené v paneláku túto možnosť nemajú. Ak vaša mačka často divoko behá, skúste sa s ňou viac hrať a pomôcť jej vybiť energiu. 

Mňaukanie

Ak mačka jemne mňauká, snaží sa s vami komunikovať, pozdraviť vás a vyžaduje si vašu pozornosť. Keď však mačka mňauká nahlas a silno, väčšinou to znamená, že je hladná a chce, aby ste jej naplnili misku jej obľúbeným jedlom. Takéto intenzívne mňaukanie môže tiež znamenať, že mačka je niekde zakliesnená a volá o pomoc, aby ste ju vyslobodili alebo ju niečo bolí, prípadne sa cíti sama. Ak neprestáva mňaukať, mali by ste vyhľadať veterinára. Mačka tiež mňaukaním môže prejavovať podráždenie a hnev. Nízke a dlhšie mňaukanie znamená: „držte sa odo mňa ďalej, možno zaútočím.“ 

ako komunikovať s mačkou

Zdroj: Shutterstock®

Útok na chodidlá

Sedíte na gauči alebo si idete po čokoládu do kuchyne a zrazu vaša mačka odniekiaľ vyskočí na vaše chodidlá? Nebojte sa, nie je to forma agresie. Chce sa len hrať a precvičuje si skákanie a útočenie. Keď sa mačka nudí, hľadá veci, s ktorými by sa hrala. Ak chcete, aby mačka nechala vaše chodidlá na pokoji, snažte sa ju zaujať hračkou. 

Státie na zadných nohách

Môže to vyzerať smiešne, keď sa vaša mačka postaví na zadné nohy. Ak sa mačka stretne s predátorom vo voľnej prírode, postaví sa na zadné nohy, aby vyzerala väčšia. Ak sa vaša mačka správa defenzívne a stojí na zadných nohách, je lepšie sa stiahnuť späť a zbytočne ju nedráždiť. Niekedy toto mačka robí, ak chce lepšie dosiahnuť na maškrtu.

Nasleduje vás do kúpeľne

Niekedy sa možno cítite nesvoja, keď idete na toaletu a vaša mačka poslušne beží za vami. Odborníci nemajú presné vysvetlenie na toto správanie. Myslia si však, že mačka sa cíti bez vás zraniteľná a chce byť pri vás alebo jednoducho je zvedavá, čo sa deje za tými zatvorenými dverami. 

Vybrali sme: Giraffe Manor: Jedinečný hotel, v ktorom zažiješ africké dobrodružstvo

ako porozumieť mačke

Zdroj: Shutterstock®

Darčeky

Mačky nosia svojim mačiatkam jedlo. Ak vám mačka niečo prináša, naučila sa to od svojej mamy. Týmto správaním vás mačka berie ako člena svojej skupiny, vyjadruje vám vďaku a vyžaduje si pozornosť. Alebo jednoducho, keď vám prinesie mŕtvu myš, chce vám pomôcť s prípravou večere.

Ako určite vieme, mačky sú múdre, bystré, ale prefíkané stvorenia. Milujú maznanie, škrabkanie na chrbte a hry, ale len vtedy, keď majú náladu. Svojím telom a správaním nám naznačujú, čo potrebujú, ako sa cítia, čo im vadí. Tieto prejavy by sme nemali ignorovať, ak chceme, aby naša mačka bola zdravá a šťastná.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Ľubica Šťastná 16.04.19 07:35

ĽŠ
karma
100.00

Mačky sú múdre, bystré, ale i prefíkané stvorenia; dobrý článok!

  • 2
Odpovedať

Mária Maxianová 16.04.19 07:54

MM
karma
100.00

priznám sa, že s mačkou neviem komunikovať, pre mňa poučný článok

  • 2
Odpovedať

Petra Janigova 16.04.19 11:46

PJ
karma
-1.00

skvely clanok! konecne viem, co mi ta moja mana chce povedat :)

  • 3
Odpovedať

Soňa Kollárová 19.04.19 22:15

SK
karma
113.00

Milujem mačičky. :)
Veľmi zaujal a potešil takýto článok.

  • 2
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní