Konopné semená v kuchyni: Sú naozaj neškodné?

Konopné semená v kuchyni: Sú naozaj neškodné?

Konopné semená sa z času na čas stretnú s nejakým tým predsudkom, nakoľko sú... konopné. Ľudia však okamžite menia názor, keď zistia, že ide o najvyváženejší prírodný zdroj esenciálnych mastných kyselín. A ako ste na tom s konopnými semenami vy? Našli by sa aj vo vašej kuchyni alebo vás ich konzumácia až tak neláka? Pokojne zahoďte predsudky a poďte sa s nami pozrieť, čo všetko sa v konopných semienkach nájde!

Vitamíny B, C, E, betakarotén, vápnik, železo, meď, draslík, mangán, fosfor, zinok, vláknina, sacharidy, bielkoviny, omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, kyselina gama-linolenová. Nie, nestrieľame len tak od buka všetky prospešné látky, ktoré nám napadli. Toto všetko je totiž obsah konopných semien! Pozastaviť sa treba rozhodne pri obsahu vlákniny. Tej v konopných semienkach nájdete až neuveriteľných 84%!

A keď už je reč o prospešnosti týchto semiačok, darmo by ste v nich hľadali akýkoľvek cholesterol alebo lepok. Navyše majú vynikajúcu orieškovú chuť, čiže sú ideálne na také to večerné vyjedanie pri filme, namiesto nezdravých solených čipsov.

Zaujme ťa: Rastlinné bielkoviny, alebo ako získať bielkoviny bez mäsa

konopné semiačka

Zdroj: Shutterstock®

Konopné semená ako klíčky, prípadne mlieko

Konopné semienka si môžete dokonca aj naklíčiť a používať ako súčasť šalátov. Prípadne si z týchto semien vyrobte konopné mlieko – je to jednoduché. Stačí, keď ich namočíte na noc do vody a na druhý deň prepláchnite a rozmixujte spolu s vodou (na jeden pohár semien treba cca dva poháre vody). Konopné mlieko môžete piť samé, ale výborne chutí aj s ovocím alebo škoricou.

Konope, či sa nám to páči alebo nie, je rozhodne zázrakom prírody. Prečo? Nuž, začnime tým, že dokonale prečistí črevá. A čo tak predĺžiť si mladosť? Stačí tak málo – pravidelne konzumovať konopné semená.

konopné mlieko

Zdroj: Shutterstock®

Účinná pomoc pri kožných ťažkostiach

Spomenuli sme, že konopné semená obsahujú aj kyselinu gama-linolenovú. Pozoruhodné je, že práve táto kyselina často chýba ľuďom, ktorí trpia rôznymi kožnými problémami či ekzémami. Ak patríte medzi nich, už neváhajte ani chvíľu a zaraďte do svojho jedálnička aj semená z konope! Tie dokonca prospievajú aj svalom, vďaka obsahu bielkovín, vstrebávajúcich sa vo vysokom percente.

Konopné semená využíva ľudstvo tisícky rokov. Skvelé je, že sú vhodné doslova pre každého – vegetariána, vegána, diabetika aj celiatika.

Odporúčame: Najnovšie vlasové trendy jari 2018, ktoré budeš chcieť vyskúšať

šalát s konopnými semienkami

Zdroj: Shutterstock®

Konopné semiačka obsahujú všetky vzácne aminokyseliny, ktoré si telo nedokáže samo vytvoriť, no zároveň sú mimoriadne dôležité pre fungovanie imunitného systému a udržanie zdravej hladiny cholesterolu. Za zmienku stojí, že dokážu zmierniť aj migrénu a kašeľ. Vedeli ste, že aby náš organizmus bol schopný tvoriť protilátky, potrebuje mať na to dostatok globulínu? Ide o bielkovinu, ktorá je obsiahnutá práve v konopných semienkach. Práve tento proteín sa stará o všetky dôležité telesné procesy.

konope v kuchyni

Zdroj: Shutterstock®

Obísť však nemôžeme ani otázku THC (hlavná psychoaktívna látka marihuany) a jej prítomnosti v konopných semenách. Neľakajte sa, pretože semená z konope obsahujú látku kanabidiol, ktorá účinne blokuje THC a tvorí akúsi jej protiváhu. Nijakých psychotropných účinkov semiačok z konope sa preto netreba obávať.

- Anketa

JEDLI STE UŽ KONOPNÉ SEMENÁ?

Odpovedalo 48 ľudí  

Áno, jem ich pravidelne
40%
Áno, už som ich vyskúšal/a
38%
Nie, ale určite vyskúšam
17%
Nie, nemám k nim dôveru
6%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Ľubica Šťastná 16.04.18 06:25

ĽŠ
karma
100.00

Obsah vlákniny je naozaj vysoký, potešilo už len z tohto hľadiska.

  • 1
Odpovedať

Elena Švachová 16.04.18 22:27

karma
109.00

Konopné semená nepoznám,ale doma mám konopný olej,ktorý používam na rôzne šaláty.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní