Kožné choroby a slnko: Naozaj slnečné lúče pomáhajú pri liečbe?

Kožné choroby a slnko: Naozaj slnečné lúče pomáhajú pri liečbe?

Slnečné lúče – pomáhajú, no vedia aj škodiť. Získavame z nich vitamín D, ba dokonca sa o slnku hovorí ako o lekárovi na mnohé neduhy. To, že slnečné žiarenie má aj svoju zradnú stránku, však vieme tiež. Asi najväčším strašiakom ohľadom nadmerného opaľovania sa je rakovina kože. No objaviť sa môže napríklad aj alergia na slnko, a to v podobe nepríjemne svrbivých vyrážok. Touto alergiou často trpia ľudia s autoimunitným ochorením, akým je aj lupus. V každom prípade je špeciálna starostlivosť o pokožku s SPF určite na mieste.

Ako reaguje na zvýšený prísun slnečného žiarenia nejakým spôsobom chorá alebo poškodená pokožka? S niektorými kožnými problémami môže slnko pomôcť, no iné dokáže ešte zhoršiť. Pre koho teda nebude mať pobyt na slnku ten správny efekt? O tom sa dozviete v nasledujúcom článku.

Psoriáza

Červené škvrny vo forme prstencov, drsné červené plochy so šupinami v oblasti lakťov, kolien, na nohách, podpazuší či vo vlasovej časti – to sú prejavy psoriázy, ktorou trpia ľudia s poškodeným imunitným systémom. Aj keď môže psoriáza navonok pôsobiť ako infekčný problém, nie je to tak a ľudí naokolo neohrozuje. Napriek tomu sa však osoby s touto chorobou väčšinou stránia kúpalísk a miest, kde by mali svoj kožný problém odhaliť. A to je škoda! Pretože ich pokožke slnko vyslovene pomáha, ideálne v kombinácii s morskou vodou. Odporúča sa predovšetkým Mŕtve more, ktorého soľ a bahno majú vynikajúce liečebné účinky.

Pozri aj: Čo je najväčšie letné nebezpečenstvo pre deti? Toto nikdy nerob!

Pokožka natretá bahnom

Zdroj: Shutterstock®

Akné

Radu, že na akné treba nechať pôsobiť slnečné lúče, ste už s veľkou pravdepodobnosťou zaregistrovali. Je to však naozaj dobrá rada? Na prvý pohľad by sa to tak mohlo javiť. Pokožka sa na slnku mierne presuší, UV lúče ju dokonca v prvej fáze aj dezinfikujú, opálená koža pôsobí zdravšie a zjednotene. Má to však háčik. Slnko na chvíľku pokožke s akné pomôže, no nevylieči ju. Opálenie pôsobí ako akýsi prirodzený make-up, teda nezrovnalosti a fľaky na koži zjednotí. Akné však zostáva, ba dokonca sa nadmerným slnením môže ešte zhoršiť. Pretože pokožka sa nielen opáli, ale zároveň aj zhrubne, čo teda liečbe akné rozhodne neprospieva, práve naopak.

Keratóza

Prejavuje sa najmä u starších ľudí, ktorí to s veľkou pravdepodobnosťou v predošlých rokoch už so slnkom preháňali (prípadne majú na toto ochorenie predispozície). Treba sa mať na pozore, lebo toto poškodenie pokožky, ktoré sa prejavuje hnedo-bielymi mapami s vyvýšenými hrbolčekmi, môže vyústiť do rakoviny kože. V tomto prípade je teda vyvarovanie sa slneniu naozaj na mieste a netreba zabúdať chrániť aj hlavu a krk, na ktorých sa keratóza často vyskytuje.

Keratóza

Zdroj: Shutterstock®

Rosacea

Inak sa nazýva aj ružovka a typickými sú pre ňu rozšírené žilky predovšetkým na tvári. V rozvinutejších štádiách sa objavujú aj vyrážky a pokožka hrubne. Okrem chladu problémy s touto kožnou chorobou stupňuje aj pobyt na slnku. Pokožku postihnutú rosaceou teda treba pred slnkom naozaj dôkladne chrániť.

Neprehliadni: Ako správne vybrať kliešťa? Ľudia to robia zle a následky sú hrozivé!

slnko a koža

Zdroj: Shutterstock®

Atopický ekzém

V mnohých prípadoch u atopikov slnko skôr stavu ich pokožky pomáha, no nemusí ísť o pravidlo. Treba mať na pamäti, že atopická dermatitída reaguje na viacero faktorov (napr. potenie, kúpanie sa v mori). Atopici majú poškodenú kožnú bariéru, takže napríklad pôsobením vody u nich môže dôjsť k zhoršeniu zápalových procesov v pokožke. V miernejších formách choroby však ani kúpanie sa vo vode nemusí znamenať komplikáciu. Slnku sa však ľudia s atopickým ekzémom nemusia vyhýbať. Ale rovnako ako ostatní musia používať vhodné opaľovacie prípravky, na ktorých výbere by si mali dať extra záležať. Vyhnúť by sa mali príliš parfumovaným produktom a výber zúžiť na tie, ktoré sú hypoalergénne a špeciálne určené na citlivú pokožku, ideálne s obsahom minerálnych filtrov.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Milka Damašková 07.07.19 19:21

MD
karma
132.00

Mám príbuzných s psoriázou. V rámci liečby absolvujú každoročne kúpeľnú liečbu a vždy z nej prichádzajú opálení ako od mora. Liečia ich tam aj intenzívnym slnením. Našťastie nemajú alergiu na slnko ako ja. To by im liečbu pekne skomplikovalo.

  • 1
Odpovedať

Jana Komadová 08.07.19 14:58

JK
karma
100.00

Mám psoriazu už 33 rokov a slniečko pomáha

  • 1
Odpovedať

Alžbeta Stanková 20.07.19 12:06

AS
karma
108.00

Slniečko je dobrý pomocník ale v niektorých prípadoch zlý pán- všetko treba aplikovať opatrne

  • 0
Odpovedať

Mária Liščinská 03.08.20 19:48

karma
132.00

Súhlasím, babinka moja má psoriázu a slnko pomáha, ako aj mne v boji proti akné, v lete nemám problém a slnečné lúče mi pomáhajú aj s atop.ekzémom na ruke. Milujem slnkom zaliate dni, som taká nadopovaná vitamínom D, že na mňa slnko pôsobí už ako antidepresívum a keď ho niet, som akási smutnejšia a bez života. Vyhrievam sa či už vo svojom kresle alebo pri práci v záhrade a športe! TOP!

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní