Ako spánková poloha ovplyvňuje vznik vrások? Táto poloha na spanie je k našej kráse najšetrnejšia!

Ako spánková poloha ovplyvňuje vznik vrások? Táto poloha na spanie je k našej kráse najšetrnejšia!

Spánok a zdravie majú nemalé prepojenie. Nedostatok kvalitného nočného odpočinku môže viesť k mnohým problémom, a to nielen k tým krátkodobým v podobe nedostatku energie či zlej nálady a zhoršenej koncentrácie, ale i z dlhodobého hľadiska sa zvyšuje riziko mnohých komplikácií. 

Čo je potrebné pre zdravý spánok? Kvalita spánku môže byť ovplyvnená rôznymi faktormi. Nezáleží len na tom, ako dlho spíme. Na to, ako dobre si cez noc oddýchneme, má vplyv omnoho viac činiteľov, vrátane kvality matraca a vankúša, teploty a ovzdušia v miestnosti či prítomnosti rôznych rušivých elementov. Dokonca aj to, čo sme pred spánkom konzumovali, môže mať vplyv na kvalitu spánku. 

No i na polohe pri spánku záleží. V akej polohe spávate vy? Možno patríte k tým, ktorí majú jednu obľúbenú polohu a možno naopak polohy striedate. A vedeli ste o tom, že niektoré polohy pri spánku sa môžu spájať so vznikom rôznych problémov, napríklad môžu spôsobovať aj spánkové vrásky? Ktorá je najlepšia poloha na spanie, ak nechcete uškodiť svojej kráse?

Rozdiely medzi spánkovými polohami

Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, že to, v ktorej polohe spíte, má nemalý dopad na vaše telo? Zlá poloha pri spaní môže napríklad stáť za vašimi bolesťami chrbta. Niektoré polohy napríklad aj zvyšujú riziko chrápania. A nemožno zabudnúť ani na to, že pri spaní v niektorých polohách sa vo vyššej miere tvoria vrásky na tvári.

Áno, aj naša spánková poloha môže mať okrem mnohých iných vecí pozitívny alebo negatívny účinok na pleť. Pri niektorých spánkových polohách sa skrátka tvoria počas spánku vrásky vo vyššej miere. Ktorá poloha pri spánku predstavuje najvyššie riziko vzniku vrások? Poďme sa pozrieť na jednotlivé polohy spánku a ich vplyv na našu pleť.

Spanie na bruchu prináša mnohé negatíva

Je pre vás počas spánku poloha na bruchu jasnou voľbou? Táto poloha je považovaná za najmenej vhodnú, a to v ktoromkoľvek smere. Výhody spánku na bruchu naozaj nie sú veľké. Za benefit možno považovať maximálne fakt, že pri spánku na bruchu sa väčšinou obmedzí chrápanie. Avšak, na druhú stranu si takýmto spánkom koledujeme o nepríjemné bolesti chrbta.

Táto poloha sa spája s vyvíjaním veľkého tlaku hlavne na krčnú chrbticu. Avšak, spanie na bruchu neprospieva ani nášmu vzhľadu. Pri tejto polohe totiž hrozí rýchlejšie vytváranie vrások. Pri spaní na bruchu je vyvíjaný tlak na pokožku na tvári, ale aj na dekolte. Pokožka tiež nemá dostatočný prísun vzduchu.

Môžu vznikať vrásky a opuchy, ryhy na tvári sa postupne prehlbujú a dokonca môže táto poloha pri spánku prispievať aj k neustálemu vzniku akné a vyrážok. Rovnako má negatívny vplyv na naše poprsie. 

Odporúčame: ​Trápi ťa nepravidelná menštruácia? Príroda zariadi, aby prišla načas!

Spánok na boku nie je k našej pleti priateľský

Lepšou voľbou oproti spánku na bruchu je spanie na boku. Poloha na boku sčasti eliminuje problémy s boľavým chrbtom, avšak môže sa objaviť problém s bedrovým alebo ramenným kĺbom, preto sa odporúča striedať ľavú a pravú stranu. Aj spánok na boku obvykle zmierňuje chrápanie a je vhodnou voľbou napríklad pre tehotné ženy, keďže spánok s väčším bruškom už môže byť v iných polohách veľmi nepohodlný.

Avšak, ani spánok na boku nepatrí medzi spánkové polohy pre prevenciu vrások a opuchov na tvári. Pri spaní na boku vzniká podobný problém ako pri spaní na bruchu. Časť tváre tlačíme počas spánku do vankúša, čo podnecuje vznik vrások a zvýrazňovanie asymetrií v tvári. Pri tejto polohe trpí aj poprsie – spánok na boku prispieva k poklesu pŕs.

Spánková poloha do klbka

Táto spánková poloha predstavuje akýsi podtyp spánkovej polohy na boku. Pri spánku v klbku spí človek vlastne na ľavom alebo pravom boku, pričom nohy má skrčené smerom k hrudi. Táto poloha je často nazývaná aj ako embryonálna. Výhody spánku na boku v klbku sú podobné ako pri spánku na boku s vystretými nohami. Eliminuje sa hlavne chrápania.

Avšak, táto poloha nie je ideálna pre chrbticu, dokonca je v tejto polohe obmedzované aj naše dýchanie. A vhodná nie je táto poloha ani z hľadiska vplyvu na zovňajšok. Rovnako vznikajú vrásky a prehlbujú sa asymetrie, prsné svaly môžu povoľovať a prsia klesať.

Spanie na chrbte – správna poloha pri spaní pre zdravie aj krásu?

Poslednou polohou, v ktorej bežne spíme, je poloha na chrbte. Spánok na chrbte je často označovaný ako najzdravšia spánková poloha. Túto polohu možno nepreferujú tí, ktorých trápi chrápanie, avšak na druhú stranu, výhody spánku na chrbte sú nezanedbateľné. Táto poloha je vhodná pre našu chrbticu a môže pomôcť aj osobám, ktorých v noci trápi pálenie záhy.

A aký vplyv má spánok na chrbte na našu krásu? Je to v podstate najlepšia poloha proti vráskam. Ak spíme pravidelne na chrbte a netlačíme tvár do vankúša, minimalizuje sa tvorba nových vrások a prehlbovanie tvárových asymetrií. Táto spánková poloha prospieva aj poprsiu – tkanivá pŕs nie sú tak namáhané, preto si ľahšie zachovávajú pevnosť a tvar. 

Odporúčame: ​Hailey Bieber ukázala svoju skin care rutinu. Čo stojí za jej rozjasnenou pleťou?

Omnia sleep and glow pillow

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Alena Čabáková

TIP: Vankúše proti spánkovým vráskam

Je zrejmé, že spanie v správnej polohe môže mať významný vplyv dokonca aj na náš zovňajšok. Z estetického hľadiska, ale do veľkej miery aj z toho zdravotného, je najlepšou voľbou spánok na chrbte. Je pre vás spánok na chrbte problematický, no zároveň vám nie sú ľahostajné spánkové vrásky? Vedeli ste o tom, že existujú vankúše proti spánkovým vráskam?

Vankúš proti vráskam je špeciálne ergonomicky tvarovaný vankúš, ktorý je navrhnutý tak, aby napomáhal bojovať práve proti spánkovým vráskam, ale aj ranným opuchom, ktoré sa spájajú so spánkom na boku, pri ktorom tlačíme tvár do vankúša. Takéto vankúšiky majú minimalizovať zvrásnenie a utláčanie pokožky počas spánku, a to vďaka tomu, že svojím tvarom znižujú kontakt medzi tvárou a vankúšom.

Vankúše proti spánkovým vráskam má v ponuke aj značka Sleep&Glow, ktorá ponúka všetko pre kvalitnejší spánok. Ich vankúš Omnia je určený pre spánok na chrbte aj boku, pričom je zameraný na prevenciu známok starnutia vznikajúcich počas spánku.

Vankúš Sleep&Glow Omnia, vyvinutý v spolupráci s odborníkmi na kozmetiku, ortopédmi aj špecialistami na spánok, podporuje mladistvejší vzhľad pleti, zmierňuje vznik ranných opuchov a zaisťuje aj anatomicky správnu polohu tela počas spánku. Zabezpečuje dokonalé pohodlie pri spánku. 

Ako vždy myslíme na vás, naše drahé čitateľky, a vybavili sme pre vás zľavový kód:  kamzakrasou10 (bez obmedzenia platnosti).

NO POZOR, špeciálne k BLACK FRIDAY 2023 platí aj kód kamzakrasou15, a to od 24.11.2023 do 30.11.2023.

Sleep and glow Omnia pillow

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Alena Čabáková

- Anketa

POZNÁTE VANKÚŠ SLEEP&GLOW OMNIA?

Odpovedalo 84 ľudí  

Áno, poznám a už ho mám doma.
7%
Áno, poznám a prajem si ho pod stromček.
36%
Počula som o ňom, no nezaujalo ma to.
6%
Nie, nepočula som o ňom, no vyzerá ako niečo, čo potrebujem.
48%
Nie, nepočula a ani ma to nezaujíma.
4%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Kristína Mušková 13.12.23 13:16

KM
karma
-1.00

Fuha tak to som nevedela, stále spim na boku alebo bruchu..na chrbte sa mi veľmi ťažko zaspava a bojim sa ma priľahne nočná Mara(to sa tak hovori)

  • 0
Odpovedať

Helena Kravcová 18.12.23 19:04

HK
karma
100.00

Ani som o tom nevedela ,že najlepšie je spať na chrbte . Už od dnes to skúšam.

  • 0
Odpovedať

Tatiana Tomašovičová 18.12.23 19:14

TT
karma
118.00

Nedokážem zaspať na chbte, aj keď sa o to veľmi snažím. Skúšam to cez voľné dni, keď nezáleží na tom, kedy zaspím, ale tesne pred zaspanim sa uložím na bok.

  • 0
Odpovedať

Stella Brezinová 19.12.23 13:30

SB
karma
-1.00

Podľa mňa je ťažké vydržať v jednej polohe pri spaní. Aspoň ja sa automaticky otáčam počas spánku. Tvorba vrások v určitej miere závisí aj od kvality vankúša, na ktorom spím.

  • 0
Odpovedať

Anežka Turčiková 21.12.23 18:59

karma
-1.00

Neviem inak zaspat nez na bruchu. Pocas tehu som toho vela nenaspala.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní