Čo je Heraldova škvrna (pityriasis rosea)? Kožné ochorenie sa môže objaviť u kohokoľvek!

Čo je Heraldova škvrna (pityriasis rosea)? Kožné ochorenie sa môže objaviť u kohokoľvek!

Je to atopický ekzém alebo nie?! Mnohí toto kožné ochorenie pripisujú k ekzému, no v skutočnosti ide o vírusové ochorenie, ktoré je spôsobené najmä herpes vírusom, no herpes to nie je. Ide teda o špecifický problém, ktorý nemá jasnú príčinu vzniku. Jasné však je, že sa prejavuje červeným fľakom na tele, ktorý sa môže zväčšovať a ktorý dokáže sám zmiznúť.

Keď sa dokáže vytratiť bez akéhokoľvek potrebného zásahu, tak prečo je považovaný za problém adolescentov? Čo to vlastne Heraldova škvrna (pityriasis rosea) je, aké sú jej sprievodné prejavy a ako toto kožné ochorenie „liečiť“?

pityriasis rosea

Zdroj: Shutterstock®

Čo je Heraldova škvrna

Pityriasis rosea predstavuje kožné ochorenie, ktoré sa spočiatku prejavuje tvorbou červenej ekzematóznej škvrny. V neskorších štádiách sa môže objaviť výsev vyrážok po celom tele. Prvotne sa však škvrna objavuje na hrudníku alebo chrbte, no neskôr aj na iných častiach tela.

Spočiatku si ani nemusíte všimnúť, že sa na vašom tele niečo objavilo. Postupne sa však k tomuto problému môže pridať svrbenie a dokonca aj olupovanie kože v mieste výskytu samotnej škvrny. Aj keď platí, že ide najmä o problém adolescentov, v menšej miere sa toto ochorenie môže prejaviť aj u detí či mladých dospelých. Zaujímavosťou tiež je, že nejde o celoročný problém. Heraldova škvrna sa na pokožke pacienta môže objaviť predovšetkým v období jari a jesene.

Príčiny vzniku a príznaky Heraldovej škvrny

Ako sme uviedli vyššie, nie je úplne jasné, čo toto kožné ochorenie spôsobuje. Pôvodcom je však určitý typ herpes vírusu. No ako pri herpese na ústach, tak aj pri Heraldovej škvrne ide len o prechodné obdobie, na konci ktorého škvrna sama zmizne. Preto nie je potrebná žiadna liečba – tá sa zameriava predovšetkým len na zmiernenie nepríjemných sprievodných prejavov.

Vznik Heraldovej škvrny sa však spája aj s ďalšími sprievodnými príznakmi. Okrem samotnej škvrny sa u pacienta môže dostaviť pocit únavy, mierne zvýšená teplota tela, v niektorých prípadoch aj bolesť hlavy i svalov, ba dokonca aj bolesť hrdla vrátane zápalu. V neskorších štádiách sa môžu na tele objaviť škvrny vo väčšom počte, pokožka môže svrbieť a byť citlivejšia na dotyk.

Pozor však na rozškriabanie pokožky. Svrbivý pocit je nepríjemný a môže vás nútiť pokožku škriabať. Avšak rozškriabaná pokožka môže byť miestom pre vstup infekcie, ktorá si bude vyžadovať liečbu. Tiež myslíte na to, že takéto násilné rozškriabanie pokožky môže spôsobiť tvorbu jaziev na jej povrchu.

Pozri tiež: Najnovší hit influencerov: Zelené farbivo chlorofyl konkuruje aj spiruline

pityriasis rosea liečba

Zdroj: Shutterstock®

Diagnostika a liečba Heraldovej škvrny

Diagnózu môže určiť už i praktický lekár na základe klinického vyšetrenia. Avšak v tomto prípade je lepšie obrátiť sa na odborníka, a teda kožného lekára. Ten môže urobiť ster z ložiska, ktorý pošle na mikrobiologické vyšetrenie. Pre presné určenie problému sa robí aj odber krvi, na základe ktorého sa vylúči iné možné kožné ochorenie.

Čo sa týka liečby, tak odborníci odporúčajú predovšetkým lieky na zmiernenie svrbenia. Buď antihistaminiká alebo gély (krémy) s chladivými účinkami, ktoré svrbenie zmierňujú.

Inšpiruj sa: Jesenné vlasové trendy: Mikádo je zase v hre a aj mullet sa drží na piedestáli


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Janka Komadova 13.03.24 20:33

karma
-1.00

Tak to som nevedela je strašne veľa kožných ochorení v dnešnej dobe

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní