Poznáš bylinu prezývanú urucum? Zisti, ako ti pomôže ku krajšiemu opáleniu

Poznáš bylinu prezývanú urucum? Zisti, ako ti pomôže ku krajšiemu opáleniu

Len máloktorá žena netúži počas leta po krásne bronzovej pokožke. Samozrejme, sú i také, no mnohé ženy sa priam nevedia dočkať intenzívnejších slnečných lúčov, ktoré ich pokožku sfarbia do hnedších odtieňov. Opaľovanie pokožky však netreba brať na ľahkú váhu a pri slnení sa by sme vždy mali používať vhodné prípravky. Niektoré kozmetické produkty sú určené predovšetkým na ochranu kože pred slnečným žiarením, ktoré ako vieme, podnecuje rýchlejšie starnutie kože a je rovnako rizikovým faktorom rakoviny kože.

Ďalšie produkty sú zase určené na starostlivosť o pokožku po opaľovaní. Majú za cieľ pokožku najmä upokojiť, obvykle i hydratovať a vyživiť. Na trhu však nájdeme i mnoho špeciálnych produktov na opaľovanie, ktoré prirodzene podporujú pigmentáciu kože a prispievajú ku krajšiemu a možno i dlhšiu dobu pretrvávajúcemu opáleniu. Ak sa už neviete dočkať leta a krásne bronzovej pokožky, určite by ste mali spoznať urucum. Čo to je a aký vplyv má na pokožku tela v súvislosti s opaľovaním?

Poznáte urucum?

Urucum je jedno z ľudových pomenovaní pre rastliny s latinským názvom Bixa orellana, ktorá je u nás nazývaná orelánik farbiarsky. Pre túto rastlinu existuje v rôznych kútoch sveta a kultúrach viacero rôznorodých pomenovaní. Urucum je známe aj ako achiote, annatto, roucou, bija a má mnoho ďalších mien. Bixa orellana je dlhoveký ker z oblasti Amazónie, ktorý hojne rastie napríklad v Peru, Mexiku či Brazílii, kde bol súčasťou tradičnej ľudovej medicíny. Významné postavenie však má od nepamäti najmä v peruánskom liečiteľstve.

Do Európy bola táto rastlina dovezená v 17. storočí, dnes je pestovaná aj v niektorých tropických a subtropických oblastiach v Afrike alebo Ázii. Rastlinu možno rozpoznať najmä vďaka jej tŕnistým plodom srdiečkového tvaru, ktoré vo vnútri ukrývajú červené semená. Ich výrazne červená šupka je zdrojom prírodného farbiva. Kvety sú pomerne výrazné a obvykle majú bielu až ružovkastú farbu, listy sú lesklé a majú vajcovitý tvar. Urucum môže dosahovať výšku 5 až 10 metrov. 

Odporúčame: Novinka na ošetrenie očného okolia – balzam DOVI, DOPO MONOKLE od slovenskej značky Panakeia

Bixa orellana

Zdroj: Shutterstock®

Aké má urucum účinky?

Bixa orellana si počas histórie našla rôznorodé uplatnenie, a to viaceré jej časti. Od nepamäti bola rastlina využívaná najmä domorodými obyvateľmi v miestach jej prirodzeného výskytu. Z rastliny sa využívajú listy, plody i semená. Napríklad čerstvo lisovanú šťavu z listov údajne v Peru používali ako očné kvapky pri zápaloch a infekciách. Rozdrvené plody zase slúžili na podporu hojenia rán. Spracované semená poslúžili predovšetkým ako farbivo, keďže sú bohatým zdrojom prírodných farbív. Urucum sa používalo na farbenie látok, vlasov, zdobenie tiel. Dokonca i dnes sa pridáva do niektorých potravín na zafarbenie.

Z listov sa v rámci tradičnej medicíny pripravovali rôzne nálevy a obklady, ktoré sa uplatňovali pri viacerých zdravotných problémoch. Čaj zo sušených listov Bixa orellana si poľahky môžete pripraviť i v pohodlí domova. Sušená droga je dostupná na internete, v predajniach so zdravou výživou aj lekárňach. Listy obsahujú flavonoidy, saponíny, rôzne alkaloidy a mnohé iné účinné látky.

Tradičná medicína pripisuje čaju z listov urucum nasledujúce účinky:

  • pôsobí antioxidačne, antisepticky a antibakteriálne,

  • má priaznivý vplyv na močové ústrojenstvo (pomáha pri ochoreniach močových ciest),
  • podporuje liečbu zápalov prostaty aj pohlavných orgánov,
  • tlmí tráviace ťažkosti (najmä nevoľnosť či hnačky),
  • podporuje vykašliavanie a liečbu ochorení dýchacích ciest,
  • má priaznivý vplyv na hladinu cholesterolu.

Prášok z urucum v kozmetike

Ako sme spomenuli už v úvode, urucum má istú spojitosť i s pokožkou ľudského tela a jej opaľovaním. Farebný prášok získaný zo semien rastliny si už v minulosti amazonskí Indiáni natierali na vlasy a telo, a to nielen s cieľom kožu zafarbiť, ale napríklad ju aj ochrániť pred slnkom a spálením a dokonca aj uhryznutím hmyzom. Dnes sa prášok z urucum okrem iného využíva aj ako ingrediencia v kozmetike, a to napríklad práve v olejoch či krémoch na opaľovanie, ako aj produktoch podporujúcich rýchlejšie zhnednutie kože či repelentoch. V kozmetickom priemysle slúži tento prírodný výťažok na podporu pigmentácie kože, ale aj jej ochranu.

Urucum je totižto veľmi bohaté na karotenoidy, čo sú prírodné pigmenty. Vo veľkom množstve obsahuje najmä známy betakarotén, a to v oveľa väčšej miere, ako sa ukrýva v mrkve. Vďaka obsahu bixínu, norbixínu a viacerých vitamínov pokožku chráni pred starnutím, okrem toho stimuluje syntézu melanínu (kožného pigmentu). Urucum účinne pripravuje pokožku tela na opálenie, podporuje jej pigmentáciu, a tak môže byť nápomocný aj pre bledé typy kože, ktoré sa ťažko opaľujú. Pôsobí zároveň ako silný antioxidant, čiže bunky kože chráni pred voľnými radikálmi, ktoré ich môžu poškodzovať. Urucum má navyše protizápalový účinok a táto látka môže byť nápomocná pri viacerých kožných problémoch (dermatitídy, psoriáza).

Odporúčame: Dračia krv v kozmetike – aké sú jej účinky a ktorá pleť si ju zamiluje?

aktivátor opálenia

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk

Organický aktivátor opálenia s urucum

Prášok zo semien rastliny Bixa orellana nájdeme i v rade URUCUM slovenskej značky Panakeia.  Olejový organický aktivátor opálenia najskôr očarí originálnou orientálno-kvetinovou vôňou, ktorá kombinuje tóny exotického ovocia a kvetov, červeného dreva a ambry. Hoci ide o olejový prípravok, má ľahšiu a nie príliš mastnú konzistenciu. Do pokožky ho možno poľahky v tenkej vrstve votrieť krúživými pohybmi, pričom na nej nezanecháva mastný film. Organický aktivátor opálenia vďaka urucumovému prášku podporuje pigmentáciu kože a urýchľuje jej hnednutie pri opaľovaní. Produkt je svojím zložením navrhnutý tak, aby zabezpečoval rýchle, prirodzené a dlhotrvajúce zlatisté opálenie. 

Urucum v aktivátore opálenia však neposkytuje pokožke len krásny farebný odtieň, ale rovnako ju chráni. Prirodzene napomáha obmedzovať účinok ultrafialového žiarenia škodlivého pre pokožku, a to konkrétne UVA žiarenia. UVA lúče podnecujú starnutie kože, zvyšujú riziko niektorých typov rakoviny kože a môžu spôsobovať slnečné alergie. Keďže produkt neobsahuje umelé UV filtre, možné je ho nanášať na opaľovací krém s požadovaným UV faktorom. 

Základom olejového aktivátora opálenia je pritom cenný sezamový olej, v ktorom je prášok zo semien urucum macerovaný. Tento olej je charakteristický svojimi regeneračnými a výživnými vlastnosťami a podporuje integritu kožného tkaniva. V prípravku nájdeme rovnako pre pokožku dôležitý vitamín E, ktorý pôsobí ako antioxidant, podobne ako urucum. Olejový aktivátor s obsahom urucum je možné používať aj v prípade kožných alergií, keďže v ňom nenájdeme žiadnu chémiu. Jeho veľkou výhodou je i to, že zároveň pôsobí ako repelent a pokožku počas teplých dní chráni pred otravným hmyzom. 

Odporúčame: Lipkavec pravý v kozmetike – spoznaj jeho blahodarný vplyv na pokožku

telové maslo

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk

Letné maslo s morskou riasou a urucum

V rade URUCUM od slovenskej značky Panakeia nájdeme aj Letné maslo s morskou riasou a práškom z urucum. Maslo je dostupné v dvoch variantoch, a to buď s originálnou orientálno-kvetinovou dámskou vôňou alebo lahodnou kokosovou vôňou. Letné maslo od Panakeia rovnako slúži na aktivovanie rýchlejšieho a krajšieho opálenia. Pripravuje kožu na slnenie a podporuje jej pigmentáciu, a to vďaka obsahu hlavnej zložky – prášku z urucum, ktorý je bohatý na spomínaný betakarotén, ale aj mnohé minerálne látky. 

Maslo okrem toho obsahuje zlatú morskú riasu, ktorá pôsobí ako biologická ochrana pokožky. Prispieva k ochrane DNA pred poškodením, ktoré môže spôsobiť UV žiarenie. Zlaté morské riasy totižto produkujú sekundárne metabolity, ktoré sú práve voči účinkom UV lúčov odolné. Produkt neobsahuje žiadne syntetické UV filtre. V jeho zložení nájdeme kokosový a sezamový olej či bambucké a kakaové maslo, ktoré majú svoje vlastné prírodné ochranné faktory. V prípade svetlého typu pokožky alebo dlhšieho vystavovania kože slnku je vhodné voliť aj prípravok s UV faktorom. Vo všeobecnosti je však ideálne sa najsilnejším slnečným lúčom okolo obeda radšej vyhýbať.

Spomenúť ešte môžeme, že letné maslo s urucum nemá vplyv len na krásny farebný tón pokožky, ale zároveň jej poskytuje aj potrebnú starostlivosť. Vďaka svojmu zloženiu kožu zvlhčuje a má taktiež schopnosť redukovať zápalové reakcie, pričom prispieva k rýchlemu poklesu začervenania a tvorby spálených buniek. Pôsobí proti fotostarnutiu, čiže starnutiu pleti pôsobením UV žiarenia. Podobne ako predchádzajúci olejový aktivátor opálenia, tak aj letné maslo s urucum v zložení skrýva cenný vitamín E. 

Značka Panakeia má aktuálne v ponuke aj nový prírodný sprchový gél s urucum s vôňou kokosu. Všetky prípravky z edície URUCUM nájdete na www.zdraviezkopanic.sk.

- Rad Urucum od Panakeia
1 z 6
Poznáš bylinu prezývanú urucum? Zisti, ako ti pomôže ku krajšiemu opáleniu - KAMzaKRASOU.sk
Poznáš bylinu prezývanú urucum? Zisti, ako ti pomôže ku krajšiemu opáleniu - KAMzaKRASOU.sk
Poznáš bylinu prezývanú urucum? Zisti, ako ti pomôže ku krajšiemu opáleniu - KAMzaKRASOU.sk
Poznáš bylinu prezývanú urucum? Zisti, ako ti pomôže ku krajšiemu opáleniu - KAMzaKRASOU.sk
Poznáš bylinu prezývanú urucum? Zisti, ako ti pomôže ku krajšiemu opáleniu - KAMzaKRASOU.sk
Poznáš bylinu prezývanú urucum? Zisti, ako ti pomôže ku krajšiemu opáleniu - KAMzaKRASOU.sk

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Janka Komadova 26.04.22 21:32

karma
-1.00

Rada som si prečítala

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 27.04.22 13:57

ĽŠ
karma
100.00

Zaujímavá, vďaka za článok!

  • 0
Odpovedať

Magda Bubnášová 19.06.22 13:16

MB
karma
-1.00

dobré rady

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 15:58

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 15:58

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní