Lipkavec pravý v kozmetike – spoznaj jeho blahodarný vplyv na pokožku

Lipkavec pravý v kozmetike – spoznaj jeho blahodarný vplyv na pokožku

Poznáte lipkavec pravý, ktorý patrí medzi typické európske kontinentálne druhy? Tato bylina našla v priebehu histórie rôznorodé uplatnenie. Využívaná bola v minulosti na farbenie látok, ale aj ako prostriedok na zrážanie mlieka a farbenie syrov. Okrem toho nemožno zabudnúť na to, že lipkavec je i súčasťou tradičnej medicíny, pričom oddávna bol nápomocný pri rade rôznorodých zdravotných problémov. Pre svoj blahodarný vplyv na pokožku však našiel uplatnenie i v kozmetickom priemysle. V dnešnom článku si o lipkavci povieme niečo viac, a to najmä o tom, ako sa dokáže postarať o našu pleť i pokožku tela. 

Poznáte lipkavec pravý?

Lipkavec pravý, latinsky Galium verum, predstavuje vytrvalú rastlinu z čeľade marenovité. Tejto byline sa tiež hovorí lipkavec syridlový či ľudovo syridlová bylina alebo skrátka syridlo, keďže bol v minulosti používaný aj ako prípravok na zrážanie pri výrobe mliečnych produktov. Lipkavec je pritom v našom okolí značne rozšírený, nájsť ho môžeme na pastvinách, suchších lúkach, svetlých okrajoch lesov, popri cestách, a to od nížin po podhorské oblasti.

Celkovo ide o bylinu rastúcu naprieč celou Európu, s výnimkou najsevernejších oblastí. Mimo území prirodzeného výskytu ide o pomerne inváznu rastlinu. A ako lipkavec rozpoznať? Bylina dorastá do výšky od 30 do 100 centimetrov, pričom vyrastá z drevnatého plazivého podzemku. Typická je chlpatá rozvetvená byľ s tenkými čiarkovitými listami, ktoré sú usporiadané v praslenoch. Drobné kvety žltej farby vytvárajú koncové metliny. Objavujú sa obvykle v letných mesiacoch. Plodom rastliny je dvojnažka. 

Pozri aj: Multifunkčné maslá a soľné peelingy od Panakeia – ručne robené, s vôňou bylín i ovocia

účinky lipkavca

Zdroj: Shutterstock®

Aké sú účinky lipkavca?

Na liečebné účely sa v rámci tradičnej medicíny využíva z lipkavca pravého hlavne vňať. Droga je zdrojom trieslovín, flavonoidov, horčín, kyselín, kumarínu i glykozidov. Obsahuje i enzým chymozín, ktorým zabezpečuje spomínanú funkciu zrážať mlieko. Bylina pôsobí močopudne, dezinfekčne, protizápalovo i protikŕčovo. Vďaka svojmu zloženiu má i antioxidačné vlastnosti. V minulosti sa lipkavec odporúčal pri rôznorodých neduhoch a zdravotných ťažkostiach, a to hlavne pri problémoch s močovým alebo tráviacim traktom, tiež pri kožných problémoch.

Tradičná medicína pripisuje lipkavcu nasledujúce účinky:

  • podpora činnosti obličiek,
  • pomoc pri kameňoch a piesku v močových cestách, 
  • pomoc pri zápaloch močových ciest a iných urologických ťažkostiach,
  • miernenie opuchov v dôsledku zadržiavania vody v tele, 
  • podpora tráviacich procesov,
  • podporný účinok pri ochoreniach žalúdka a čriev,
  • podpora hojenia kožných rán, popálenín a vredov,
  • podpora lymfatického systému,
  • pomoc pri kožných ochoreniach (proti akné, ekzémom, vyrážkam, zápalom),
  • podpora povädnutej pleti.

Uplatnenie nájde v tradičnej medicíne i kozmetike

Lipkavec je možné i dnes využiť rôznorodými spôsobmi. V lekárňach či na internete sa dá bežne zohnať sušená vňať byliny, ktorá je vhodná na prípravu čaju, ako aj odvaru na vonkajšie použitie. Lipkavcovým čajom je možné podporiť liečbu vyššie spomínaných ťažkostí, odvar zase vo forme obkladov používame na ošetrenie pokožky, prípadne je ho tiež možné pridať do kúpeľa. V rámci ľudového liečiteľstva sa ešte uplatňujú i tinktúry z lipkavca.

Keďže má lipkavec blahodarný vplyv i na pokožku, miesto našiel v bylinných mastiach či priamo v kozmetických produktoch na ošetrenie kože. Lipkavec má vyhladzujúce účinky, napomáha pleť vypnúť, spevniť, vyživiť a vyhladzuje vrásky. V kozmetike je preto skvelou voľbou pre zrelú či povädnutú pleť. 

Pozri aj: Ručne robené telové maslá Panakeia zo Slovenska – spoznaj Mariškin balzam či Pucung maslo

lipkavcový krém Panakeia

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk

Lipkavcové pleťové krémy

Lipkavec v podobe lipkavcového oleja vo svojich produktoch na starostlivosť o pokožku využíva i slovenská značka prírodnej kozmetiky Panakeia. Lipkavcový olej bohatý na kumarín napomáha prekrvovať pleť, zároveň podporuje jej pružnosť a pevnosť. Práve preto si našiel miesto i v dennom a nočnom lipkavcovom pleťovom kréme značky Panakeia s unikátnym názvom Vráskožrút. Oba krémy sú obohatené aj o koenzým Q10 s antioxidačným účinkom, ktorý chráni pokožku pred viacerými vonkajšími faktormi vplývajúcimi na starnutie kože, ako je slnečné žiarenie či fajčenie. 

Lipkavcový denný krém s Q10 Vráskožrút predstavuje intenzívny prírodný krém ideálny pre zrelšiu pleť, keďže účinne napomáha bojovať proti vráskam. Je vhodný pre všetky typy pleti, vrátane citlivej pleti. Pokožke zabezpečuje regeneráciu a podporuje jej omladenie a zdravý mladistvý vzhľad so zjednoteným farebným tónom. V zložení ukrýva aj známu kyselinu hyalurónovú, ktorá napomáha vypĺňať vrásky a zjemňovať linky na tvári. Obsiahnutá ružová voda rovnako podporuje hydratáciu pleti, vyrovnáva pH a dokonca prispieva k rýchlejšiemu hojeniu drobných poškodení kože. 

Lipkavcový nočný krém s Q10 Vráskožrút je ideálny na večerné ošetrenie pleti po odlíčení a vyčistení. Vďaka svojmu zloženiu pleti poskytuje výživu, hydratáciu aj regeneráciu. Charakteristický je však i svojím anti-aging pôsobením, takže je rovnako vhodný pre zrelú pleť, normálnu či suchú. Okrem lipkavcového oleja a koenzýmu Q10 v ňom nájdeme aj hydratačné bambucké maslo či upokojujúce a zvláčňujúce mangové maslo. Obsiahnutý vitamín E je silným antioxidantom, ktorý chráni pleť pred voľnými radikálmi. Nakoniec má v kréme miesto i olej z rakytníka rešetliakového, ktorý je bohatý na nenasýtené mastné kyseliny. Vďaka tomu podporuje obnovu buniek, spomaľuje proces starnutia pokožky a zabezpečuje jej pružnosť. 

Pozri aj: TEST: Pleťové olejové sérum Kopaničiarska žehlička od Panakeia

lipkavcový olej Panakeia

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk

Olej na telo a pleť s lipkavcom

Značka Panakeia má vo svojej ponuke i ďalší produkt obohatený o cenný lipkavcový olej. Elixír bohyňa s Q10 od Panakeia predstavuje multifunkčný suchý olej na telo a pleť so spevňujúcim účinkom a krásnou vôňou pomarančového kvetu. Čo ďalšie v ňom okrem pokožku spevňujúceho lipkavcového oleja nájdeme? Napríklad i koenzým Q10 a spomínaný rakytníkový extrakt. Tieto zložky pôsobia proti starnutiu pleti. Ďalšou významnou zložkou je skvalén, ktorý napomáha udržiavať pokožku hydratovanú a zabraňuje stratám vlahy. Okrem toho znižuje výskyt vrások a podporuje pružnosť pokožky.

Nakoniec v multifunkčnom suchom oleji s lipkavcovým olejom nájdeme i extrakt z rastliny s názvom Acmella, ktorý predstavuje aktívnu zložku so spevňujúcim, vyhladzujúcim a prirodzeným liftingovým účinkom. Napomáha viditeľne redukovať i hlbšie vrásky. Olej Elixír života od Panakeia je vhodný na ošetrenie pokožky celého tela, ale i tváre. Ideálne je ho do čistej pokožky v malom množstve vmasírovať po kúpeli. Jeho veľkou výhodou, že na koži nezanecháva nepríjemný pocit mastnoty. Naopak ju zanechá vyživenú a krásne voňavú. Preto si ho zamiluje i vaša pokožka! 

Kozmetiku s obsahom lipkavca, ale aj mnohé ďalšie prírodné produkty značky Panakeia, nájdete na www.zdraviezkopanic.sk.

- Lipkavec v kozmetike
1 z 5
Lipkavec pravý v kozmetike – spoznaj jeho blahodarný vplyv na pokožku - KAMzaKRASOU.sk
Lipkavec pravý v kozmetike – spoznaj jeho blahodarný vplyv na pokožku - KAMzaKRASOU.sk
Lipkavec pravý v kozmetike – spoznaj jeho blahodarný vplyv na pokožku - KAMzaKRASOU.sk
Lipkavec pravý v kozmetike – spoznaj jeho blahodarný vplyv na pokožku - KAMzaKRASOU.sk
Lipkavec pravý v kozmetike – spoznaj jeho blahodarný vplyv na pokožku - KAMzaKRASOU.sk

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Ľubica Šťastná 30.11.21 06:55

ĽŠ
karma
100.00

Lipkavec radi zberáme. Veľmi zaujímavé produkty, vďaka za článok.

  • 0
Odpovedať

Maria Pomšahárová 30.11.21 10:57

karma
-1.00

nemam zatial skusenost , super clanok :)

  • 0
Odpovedať

Renáta Mularčíková 15.12.21 04:47

RM
karma
100.00

Super článok,rada by som vyskúšala. :) ♥

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní