Čo sú ceramidy? Zisti, prečo sú vítané i v tvojej kozmetike!

Čo sú ceramidy? Zisti, prečo sú vítané i v tvojej kozmetike!

V kozmetike, ktorú bežne používame, či už pleťovej, telovej alebo vlasovej, sa ukrývajú mnohé účinné látky. Podľa toho, aký kokteil zložiek je do produktu zamiešaný, nám poskytuje i konkrétny účinok. Známou zložkou v kozmetike je napríklad kyselina hyalurónová, ktorá je obľúbenou omladzujúcou a hydratačnou ingredienciou. Na hydratáciu sa tiež používa glycerín, do prípravkov proti známkam starnutia pleti sa zase neraz pridáva retinol. Takýchto zložiek s rôznorodými účinkami je skutočne nespočetné množstvo. V poslednej dobe si však veľa pozornosti získavajú aj takzvané ceramidy. Čo o nich viete?

Čo sú ceramidy?

Ceramidy nie sú žiadnou umelo vytvorenou zložkou v kozmetike, práve naopak, ide o látku, ktorá sa i bežne vyskytuje v ľudskom tele. Pojmom ceramidy označujeme organické lipidové molekuly, respektíve zlúčeniny lipidovej, a teda tukovej, povahy, ktoré sú súčasťou bunkových membrán v epiderme, respektíve pokožke, teda hornej vrstve kože. Kožu vo všeobecnosti z veľkej časti tvorí práve tuk, pričom ceramidy vytvárajú až 50 % kožnej bariéry. 

Vo vrchnej vrstve kože udržiavajú ceramidy bunky blízko seba (bunkové membrány k sebe tesne priliehajú), čím formujú akúsi ochrannú vrstvu. Tá napomáha udržiavať v pokožke vlhkosť tým, že neprepúšťa vodu smerom von. Funkciu ceramidov možno jednoducho prirovnať k malte a tehlám. Tehly sú v tomto prípade bunky, pričom ceramidy plnia funkciu malty, ktorá ich udržuje spojené. Ak malta (ceramidy) chýba, tehly (bunky) nedržia pri sebe a vznikajú trhliny v stene, alebo teda v tomto prípade v koži. Následkom toho začne dochádzať k prepúšťaniu vody a strate hydratácie. 

Pozri aj: 3 tipy ako sa odlíčiť bez použitia kozmetiky. V núdzi ťa zachránia potraviny!

význam ceramidov

Zdroj: Shutterstock®

Aký je význam ceramidov?

Ako sme spomenuli vyššie, ceramidy sa podieľajú na tvorbe a obnove prirodzenej ochrannej kožnej bariéry. Vďaka nim je pleť pevná a hydratovaná, udržiava si dostatok výživy a vlhkosti a je chránená pred vysychaním. Táto kožná bariéra zároveň predstavuje ochranu pred rôznymi škodlivými vplyvmi prostredia, ako napríklad UV žiarením, baktériami, znečisteným prostredím a podobne. Ceramidy vďaka svojmu pôsobeniu taktiež chránia pokožku pred predčasným starnutím. 

Význam však majú aj pre vlasy, respektíve sa uplatňujú pri vlasovej starostlivosti. Posilňujú ich kvalitu a silu, dodávajú lesk a bránia vysúšaniu, napríklad z dôvodu fénovania. I v prípade vlasov sa ceramidy dokážu správať ako cement, ktorý napomáha obnovovať bunkovú súdržnosť, čím sa znižuje koeficient trenia. Vďaka tomu sú jemné vláknité štruktúry chránené, vlasová štruktúra sa napravuje a vonkajšia obrana vlasu sa posilňuje. 

Naše telo ceramidy postupne stráca

Hoci sú ceramidy prirodzenou súčasťou pokožky človeka, ich hladina môže byť z určitých dôvodov znížená. Prirodzene dochádza k strate ceramidov napríklad v procese starnutia, ich pokles však môžu spôsobiť aj vonkajšie faktory (napr. UV žiarenie). Vo vyššom veku (už po 30-tke až 40-tke) koncentrácia ceramidov výrazne klesá, čo vedie k rozvoju viacerých problémov s pokožkou. Ako sme spomenuli vyššie, nedostatok ceramidov spôsobí, že bunky nie sú tak súdržné, ochranná bariéra je sčasti narušená, výsledkom čoho je i strata hydratácie. Nedostatok ceramidov prispieva k rozvoju nasledujúcich problémov:

  • dehydratácia pokožky,
  • suchá, citlivá, podráždená a svrbiaca pleť,
  • stenčenie kože,
  • strata elasticity,
  • prehĺbenie vrások.

Ceramidy ako obľúbená zložka v kozmetike

Doplniť pokožke ceramidy možno v prvom rade topickou aplikáciou, a teda aplikáciou rôznych kozmetických produktov s ich obsahom priamo na pokožku. V súčasnosti je na trhu obrovské množstvo kozmetiky, ktorá je práve o ceramidy obohatená. Spravidla ide o synteticky vyrobené ceramidy, ktoré sú však podobné ceramidom v koži a zabezpečujú obdobný účinok. Bývajú koncentrované a veľmi účinné. Existujú však i rastlinné ceramidy. Vo všeobecnosti možno ceramidy nájsť v pleťových krémoch, sérach, telových mliekach, sprchovacích géloch i vlasovej kozmetike.

Tieto produkty sú často určené najmä pre citlivú či veľmi suchú pleť, vhodné sú aj na starostlivosť o zrelú či poškodenú pokožku. Často sa však s ceramidmi stretávame aj v kozmetike, ktorá je špeciálne určená na problematickú pleť, napríklad pleť postihnutú ekzémom, psoriázou alebo iným ochorením. Dopĺňanie ceramidov vhodnými prípravkami zabezpečuje optimálny stav kožnej bariéry. Tieto produkty skvelo hydratujú a hoci nevedia zvrátiť starnutie, prispievajú k prevencii predčasných známok starnutia. 

Pozri aj: Citrónová tráva: Ako na jej pestovanie, prípravu čaju aj využitie oleja?

ceramidy v kozmetike

Zdroj: Shutterstock®

Ďalšie zdroje ceramidov

S dopĺňaním ceramidov pleti však pomôžu nielen kozmetické produkty, ale aj rôznorodé rastlinné oleje, ktoré sú prirodzeným zdrojom tejto skupiny lipidov, respektíve ktoré zvyšujú ich obsah v pokožke. K takýmto olejom môžeme zaradiť napríklad vzácny konopný olej, ktorý má blahodarný vplyv na zdravie i pri vnútornom užívaní. K ďalším patrí olej z pšeničných klíčkov, kukuričný olej, ryžový či hroznový. 

Ceramidy však možno svojej pokožke doplniť nielen pomocou vhodne zvolenej kozmetiky, a teda topickou aplikáciou. Na trhu sú totiž dostupné aj výživové doplnky s obsahom ceramidov. V tomto prípade v nich nachádzajú miesto spravidla práve rastlinné ceramidy, respektíve fytoceramidy, ktoré sú derivované z rastlín. Získavajú sa napríklad z pšeničných klíčkov či ryže. Majú však podobnú lipidovú štruktúru ako ceramidy v ľudskom tele, preto napomáhajú účinne doplniť ich zásoby. Pri užívaní akýchkoľvek doplnkov stravy však dodržujte odporúčané dávkovanie a nenahrádzajte nimi pestrú stravu. 

Pozri aj: Vavrínový olej je prospešný pre naše telo. Ako to? Ako ho využiť?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Ľubica Šťastná 18.11.21 06:13

ĽŠ
karma
100.00

Výborný článok, ďakujem!

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní