Nezvyčajné modelky a modeli, ktorí búrajú štandardy krásy!

Nezvyčajné modelky a modeli, ktorí búrajú štandardy krásy!
  • 03.05.2022
  • Michaela Kožáková

Na prvý pohľad sa zdá, že svet modelingu je určený len pre elitnú skupinu ľudí definovaných dokonalou postavou a hustou hrivou. Stačí si zalistovať v módnom časopise a hneď odsuniete od seba tanier s koláčom. Módny priemysel už od nepamäti prísne určuje, ako vyzerá ideál krásy, aké hrubé či tenké by malo byť obočie, koľko centimetrov treba mať v páse. Avšak časy sa menia a dnes sú prehliadkové móla plné modeliek a modelov s rozličnými črtami tváre, rôznymi konfekčnými veľkosťami, všetkými rasami či etnikami, a dokonca i na veku prestalo záležať.

Módny priemysel čoraz viac oceňuje jedinečnú krásu, ktorá však nie je podmienená ideálnymi mierami. Nejde tu však len o iný odtieň pleti alebo plnšiu postavu. Niektoré modelky a modeli, ktoré nezapadajú do štandardnej formy, sú svojím špecifickým výzorom neprehliadnuteľní. Sú to obyčajní ľudia so vzácnou genetickou vadou, nekonvenčnými typmi tela či určitým nedostatkom – jednoducho sú iní, a to ich robí osobitými. Vďaka tomu sú vo svete modelingu veľmi žiadaní.

Poďte sa s nami pozrieť na zopár nevšedných modeliek a modelov, ktoré so sebou prinášajú i dôležité posolstvo.

Neprehliadni: Známe šoubiznisové klany: Poznáš ich všetky?

Winnie Harlow

Zdroj: INSTAGRAM/winnieharlow

Winnie Harlow

Viete, kto je Winnie Harlow? Ak ste o nej ešte nepočuli, pravdepodobne sa vyhýbate všetkým formám sociálnych médií a komunikácie. Modelka narodená v Kanade dobíja svet módy i showbiznisu. Winnie sa objavila na obálke magazínu Harper's Bazaar i na majstrovskom vizuálnom albume speváčky Beyoncé s názvom Lemonade. S počtom sledovateľov 9,6 milióna na jej Instagramovom účte patrí medzi najpopulárnejšie a najvýnimočnejšie krásky. Za vrchol svojej kariéry a splnený sen považuje účasť na prehliadke známej značky Victoria´s Secret. Nevšedná modelka trpí chorobou zvanou vitiligo. Ide o autoimunitné kožné ochorenie, ktorého hlavným znakom je strata pigmentu na určitých častiach tela. Winnie však prichádza i s odkazom – dúfa, že práve nedostatky a nedokonalosti tela nebudú dôvodom na výsmech, ale budú predmetom obdivu.

Rain Dove

Zdroj: INSTAGRAM/raindovemodel

Rain Dove

Niektorí ľudia sú tak jedineční a prelomoví, že sa s nimi chce stretnúť aj bývalý americký prezident Barack Obama. Jedným z nich je i rodovo neutrálna modelka/model Rain Dove. Rain vďaka svojmu androgýnnemu vzhľadu pracuje ako modelka aj model, no najviac zo všetkého sa venuje aktivizmu, pri ktorom upozorňuje na problémy LGBT komunity. Rain meria 188 centimetrov, má krátke vlasy, objemný ženský hrudník a svalnatú postavu. Fotky Rain sa objavili v magazínoch ako Vogue, Cosmopolitan aj Elle. Rain vyrastala ako škaredé dievča. Pred výsmechmi učiteľov a spolužiakov nachádzala útechu v lese alebo v stodole na rodinnej farme. Dnes je Rain jednou z najzaujímavejších modeliek, aj keď reakcie a názory na jej rodovo neutrálny vzhľad sa odlišujú. 

Diandra Forrest

Zdroj: INSTAGRAM/diandraforrest

Diandra Forrest

Diandra Forrest mala iba 18 rokov, keď sa stala modelkou a prvou ženou s albinizmom, ktorá uzavrela zmluvu s veľkou modelingovou spoločnosťou. Jej výrazná a nevídaná krása upútala pozornosť mnohých časopisov a zúčastnila sa na niekoľkých medzinárodných módnych prehliadkach. Jej vášeň pre umenie a kreativita ju vtiahla aj do sveta herectva. Zahrala si vo filmoch ako Vojna farieb či Každodenný život albína. Diandra vyzýva rodičov detí s albinizmom, aby v nich podporovali a vzbudzovali sebadôveru, a oni tak od malička mohli spoznať svoju jedinečnú krásu. 

Zach Miko

Zdroj: INSTAGRAM/zachmiko

Zach Miko

Bývalého barmana a herca objavil prezident IMG Models Ivan Bart na Instagrame. Zach sa už zopár rokov profesionálne venuje modelingu ako plus size mužský model. Objavuje sa v kampaniach pre módne značky ako Levi’s, Nordstrom a Uniqlo. Mladý Austrálčan sa už od detstva trápil tým, ako vyzerá. Vždy mal nadváhu. Zach cíti potrebu rozvíjať dialóg o tom, že v dnešnom svete, s toxickou maskulinitou určenou vypracovaným telom, je treba učiť deti sebaláske a sebaprijatiu už od ranného veku.

Daphne Selfe

Zdroj: INSTAGRAM/daphneselfe

Daphne Selfe

Každý z nás starne, no nie každý oceňuje, ako sa vekom fyzicky meníme. Modelka Daphne Selfe však dokazuje to, že byť starším neznamená, že sme menej krajší alebo príťažlivejší. Táto kráska narodená v roku 1928, tesne po svojich dvadsiatych prvých narodeninách, vyhrala súťaž dievčat a dostala sa tak na titulnú stranu miestnych časopisov. Do sveta módy sa vrátila v roku 2015, kedy podpísala zmluvu pre modelingovú kampaň a spolupracovala aj s Dolce & Gabbana a British Vogue. Daphne preferuje prirodzenú krásu a starnutie a aj napriek tomu, že sa pohybuje v módnom odvetví, odmieta akékoľvek plastické či chirurgické zásahy a vylepšenia. 

Moffy Gathorne Hardy

Zdroj: INSTAGRAM/moffygathornehardy

Moffy Gathorne Hardy

Moffy je krásna, mladá, štíhla a mohla by sa stať štandardnou supermodelkou. No jej výrazné škúlenie ju zaraďuje medzi nevšedné predstaviteľky módneho sveta. Tmavovlasá Britka trpí strabizmom. Ide o poruchu spolupráce a koordinovaného pohybu oboch očí. Tento fyzický hendikep jej však nezabránil v tom, aby sa stala slávnou modelkou. Moffy odmieta operáciu, ktorá by pomohla vyriešiť jej problém, pretože, podľa jej slov, by nebola sama sebou.

Madeline Stuart

Zdroj: INSTAGRAM/ madelinesmodelling_

Madeline Stuart

Iba vo veku 20 rokov sa Madeline Stuart stala prvou profesionálnou modelkou na svete s Downovým syndrómom. Ako u mnohých iných ľudí s touto poruchou, aj Madeline dlho bojovala so svojou váhou. V roku 2015 schudla takmer 40 kíl. Jej mama vytvorila účty na sociálnych sieťach, na ktorých uverejnila fotografiu Madeline pred a po, aby povzbudila i ostatných. Cez jednu jedinú noc sa snímka stala virálnou a Madeline sa nenazdala a už sedela v lietadle. Jej tvár sa objavila v časopisoch na Islande, v Nemecku, USA, Austrálii, Mexiku, na Kube a vo Veľkej Británii.

Shaun Ross

Zdroj: INSTAGRAM/shaunross

Shaun Ross

Okulokutánny albinizmus je genetický stav, ktorý ovplyvňuje farbu vlasov, pokožky a očí človeka. Podľa National Institutes of Health sa vyskytuje iba u 1 z 20 000 ľudí. Jedným z týchto ľudí je Shaun Ross, ktorý vzal módny priemysel útokom a stal sa prvým afroamerickým albínskym modelom. Shaun sa narodil v Bronxe a v škole ho často šikanovali pre to, že je albín. Dnes je však všetko minulosťou a Shaun sa teší veľkej popularite. Stal sa tvárou Alexandra McQueena a Givenchyho, tiež sa objavil na stránkach viacerých módnych časopisov. V poslednej dobe sa talentovaný Shaun začal venovať spevu a herectvu. Zahral si aj v hudobnom videu populárnej speváčky Lany Del Rey s názvom Tropico. Nezdá sa, že by sa Shaun sťažoval na nedostatok lukratívnych ponúk. 

Pozri aj: Najslávnejšie plus size modelky: Tieto krásky menia svet módy!

Zdroj foto – úvodná koláž: Instagram.com/diandraforrest, Instagram.com/winnieharlow


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Ľubica Šťastná 04.05.22 07:07

ĽŠ
karma
100.00

Je fajn, že módny priemysel čoraz viac oceňuje jedinečnú krásu, ktorá nie je podmienená ideálnymi mierami.

  • 0
Odpovedať

Mária Reibergerová 05.05.22 20:45

MR
karma
104.00

je fajn, že pojem krása nie je ohraničený

  • 0
Odpovedať

Marianna Rajniaková 06.05.22 09:50

MR
karma
109.00

každý má mať šancu, aj keď je niečim odlišný od iných.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní