Ako sa prejavuje predčasné starnutie? Pozor na tieto signály! ​

Ako sa prejavuje predčasné starnutie? Pozor na tieto signály! ​

Starnutia a jeho prejavov sa mnohé ženy (niekedy aj muži) obávajú ako čert kríža. Vrásky sú jednoducho akýmsi pomyselným strašiakom a keď sa nám tieto nepekné linky začnú na tvári tvoriť, sme celé bez seba, samozrejme v negatívnom slova zmysle. V niektorých prípadoch sa však o týchto prejavoch starnutia bavíme oveľa skôr, ako v iných prípadoch, čo označujeme ako predčasné starnutie. Ako sa prejavuje predčasné starnutie a ako ho identifikovať včas, aby sa jeho priebeh dal ešte korigovať, prípadne zvrátiť?

Gény zaň nemôžu ​

Ak si myslíte, že predčasné starnutie má na svedomí genetika, ste na omyle. Vedecké štúdie preukázali, že jeho prejavy vznikajú kvôli vonkajším vplyvom prostredia a to až z osemdesiatich percent. Len z dvadsiatich percent sú pritom skoré vráskavenie a ďalšie prejavy predčasného starnutia dedičného pôvodu. Známky skorého starnutia si na sebe môžete všimnúť už v tretej dekáde svojho života, teda niekedy vo veku od 20 do 30 rokov. A že si ich všimnete! Je preukázané, že ľudia, ktorí starnú predčasne alebo, presnejšie povedané, ich pokožka tváre a krku, prežijú za jeden bežný biologický rok až 6,5 násobne viac.

Pozri aj: Mydlica lekárska: Zvládne chybičky krásy aj nehody v domácnosti

ako na pigmentové škvrny

Zdroj: Shutterstock®

Prejavy predčasného starnutia ​

Keď už predčasne starneme, je dôležité, aby sme to dokázali aj včas identifikovať. Nie je to totiž ako s nevyliečiteľnou chorobou - prejavy predčasného starnutia sa dajú zmierniť, čím dokážeme prinútiť bunky, aby starli pomalšie. Ako už bolo povedané, kľúčové je však predčasnému starnutiu prísť na zúbok.

Výzorové zmeny ​

Azda najjednoduchšie je predčasné starnutie identifikovať podľa výzorových zmien a teda starých dobrých línií na tvári či dokonca vrások. Najčastejšie sa skoré prejavy objavia v okolí očí (pri vonkajšom kútiku) alebo na čele či pri kútikoch úst. Znakom môže byť aj priveľmi suchá pokožka na celom tele, viditeľné vrásky na krku či metličkové žily na nohách. Ďalším predčasným znakom starnutia sú prehnane viditeľné pigmentové škvrny, ktoré vznikajú z nadmerného vystavovania kože slnku a nepriaznivým podmienkam. Veľmi viditeľným znakom môže byť aj nadváha či obezita.

Ako to zmeniť? V prípade viditeľných zmien na tele, ktoré sme vymenovali vyššie, budete musieť zasiahnuť pomocou kvalitnej kozmetiky a zmeny návykov. Už ti lásko není dvadset let, by sa teda niekedy dalo povedať aj v prípade, že vám tých 20 naozaj je. Keď sa objavia vrásky, nie je čo riešiť. Snažte sa používať kvalitné krémy, nikdy na slnko nechoďte bez ochranného faktoru a používajte hydratačnú kozmetiku, ak vaša pleť prahne po vode.

ako na bolesť kĺbov

Zdroj: Shutterstock®

Rôzne bolesti a vnútorný zápal ​

Aj vám sa často stáva, že vás pobolievajú kĺby ako nejakú starú babku? Neviete si možno vysvetliť prečo a hovoríte si, že to azda prejde. Nemusí. Predčasné a pravidelné pobolievanie kĺbov môže byť znakom toho, že vaše telo sa uberá zlým smerom a to tak rýchlo ako by nemalo. Okrem toho sa s postupne pribúdajúcim vekom stupňuje aj chronický zápal v tele, čo sa môže prejavovať rôznymi spôsobmi, napríklad nefunkčnosťou štítnej žľazy, alergiami na jedlá, zlým trávením a taktiež chorobami kože, ako je psoriáza či jednoducho zlou náladou a únavou.

Ako to zmeniť? V prvom rade neveďte sedavý spôsob života! Buďte aktívni a venujte aspoň polhodinu denne pohybu, napríklad aj obyčajnej zrýchlenej chôdzi. Svoj jedálniček naplňte protizápalovými potravinami, ako sú celozrnné produkty, zelená zelenina, rôzne semienka a orechy či ovocie a zdravé koreniny, napríklad kurkuma. Vynechajte rafinovaný cukor, sladené nápoje, nezdravé tuky a podobne. Telu na záver dňa vždy doprajte dostatočný odpočinok.

Vyskúšaj: Recept na diétne raffaelo guľky: Z tohto dezertu nepriberieš!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Ľubica Šťastná 30.09.18 06:37

ĽŠ
karma
100.00

Dôležité je predčasnému starnutiu prísť na zúbok; veľmi dobrý článok!

  • 0
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 30.09.18 12:12

PV
karma
113.00

Je to už vidieť .. Mám suchú pleť a robia sa už vrásky, hlavne na čele.. Zbadala som na stehnách aj metličkové žilky.. No stranutiu sa nevyhne nik..!! Samozrejme treba pohyb ,zdravú stravu a odpočinok ..

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 30.09.18 16:59

AK
karma
100.00

starnutie treba dobehnúť

  • 0
Odpovedať

Milka Damašková 01.10.18 03:33

MD
karma
132.00

Za seba môžem skonštatovať, že dlho som vyzerala podstatne mladšie. No pred pár rokmi sa u mňa spustilo hneď niekoľko závažných ochorení, a už môžem na seba naťapkať krém aký chcem, zrazu vyzerám podstatne staršie...proste zlé zdravie si vyberá svoju daň.

  • 0
Odpovedať

Monika Filípková 01.10.18 10:04

MF
karma
105.00

Treba sa o seba starať v každom veku. Dôležité je, aby sme problém zachytili v začiatkoch a riešili ho, keď nie je ešte neskoro.

  • 0
Odpovedať

Anton Marek 01.10.18 14:44

karma
127.00

Pravidelná starostlivosť naozaj dokáže zázraky.

  • 0
Odpovedať

Zuzana Szocsova 09.11.18 22:36

ZS
karma
100.00

vynikajuci clanok

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní