Manuka med: Vieš, čo tento prírodný zázrak dokáže s tvojou pleťou?

Manuka med: Vieš, čo tento prírodný zázrak dokáže s tvojou pleťou?

Manuka med je v tomto roku jednoznačným hitom. Nebudeme chodiť okolo horúcej kaše a prezradíme vám, že funguje takmer na všetko. Zvládne boj s baktériami, nespavosťou a dokonca si hravo poradí aj s akné.

Aj také celebrity, ako Kourtney Kardashian, tvrdia, že práve Manuka med im pomohol so zapálenými miestami na tvári. Čo na to však hovoria dermatológovia? Naozaj tento špeciálny med, pochádzajúci od novozélandských včiel, vylieči každý problém s našou pleťou?

Odporúčame: Hrozia aj tebe? Zisti, ako predísť kŕčovým žilám, kým je čas!

Manuka

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: pinterest.com

Med sa už dlhé storočia používa v medicínskom meradle pre svoje prirodzené antibakteriálne vlastnosti, najčastejšie práve aj na liečbu kožných infekcií. Antibakteriálne vlastnosti Manuka medu pomáhajú pri infekciách, ktoré vedú k zápalom vlasových folikulov, ako aj zápalom na koži a dokonca dokážu vyriešiť aj taký komplikovaný problém, akým je ekzém. Dermatológovia tvrdia, že malé množstvo, aplikované na akúkoľvek ranu, môže pomôcť zničiť škodlivé baktérie. Jednoducho naneste malé množstvo na existujúcu vyrážku a nechajte ho pôsobiť.

Vzhľadom k tomu, že med je aj vysoko hydratačný, používa sa aj ako výživa pre našu pokožku. Ako na to? Zrieďte veľkorysú lyžicu medu Manuka s niekoľkými kvapkami teplej vody. Jemne vmasírujte zmes pomocou prstov na tvár krúživými pohybmi. Môžete tiež vytvoriť masku zmiešaním mletého ovsa, manuka medu a citrónovej šťavy. Naneste a nechajte pôsobiť až 15 minút. Alebo, ak používate iba manuka med ako masku, nechajte ju na tvári pokojne aj dlhšie, napríklad aj 30 minút. Následne si pleť umyte teplou vodou.

Pozri aj: Ako mať krásne a pevné nechty? Do jedálnička zaraď tieto potraviny!

med z Nového Zélandu

Zdroj: Shutterstock®

Má aj nepriaznivé účinky?

Alergické reakcie sú, samozrejme, v tomto prípade možné a je potrebné na to myslieť. Najmä v prípade, ak ste alergickí na včelie uštipnutie alebo peľ. Prípadne najskôr preveďte test na intoleranciu. Dajte malé množstvo na bradu alebo krk, nechajte ho niekoľko minút pôsobiť, odstráňte ho a uistite sa, že nevznikla nejaká reakcia. Ak nepociťujete svrbenie, nevidíte červené alebo opuchnuté miesta, môžete ho smelo začať používať.

Bude sa ti páčiť: Z kuchyne do kúpeľne: Toto sú potraviny na skrášlenie tela!

alergická reakcia

Zdroj: Shutterstock®

Manuka med je veľmi špecifický typ medu, ktorý pochádza z Nového Zélandu (konkrétne z včiel, ktoré opeľujú rastlinu Manuka). Avšak pozor, označenia, ako surové, organické alebo čisté, nie sú dostatočné na to, aby zaručili, že výrobok nesie všetky vlastnosti, ktoré má.

Existuje niekoľko systémov označení, ktoré sa objavujú na mede Manuka, ktoré by vám mali pomôcť zorientovať sa v tom, odkiaľ med pochádza a či je naozaj kvalitný. UMF (Unikátny manuka faktor) je klasifikačný systém, vytvorený asociáciou UMF na Novom Zélande. Výrobok s týmto označením by mal mať UMF najmenej 15, aby bol dostatočne účinný. Pre produkty, hodnotené v systéme MGO, by malo byť číslo aspoň 250.

Odporúčame: Musíš vyskúšať: Toto sú overené spôsoby využitia byliniek zvonku!

Nový Zéland

Zdroj: Shutterstock®

Manuka med a jeho mikrobiálne vlastnosti z neho robia účinný prvok v celkovej starostlivosti o našu pleť. Zvyšuje samočistiaci režim našej pokožky, zmierňuje zápaly, hydratuje, dokonca dokáže odstrániť makeup. 

Ďalší spôsob, ako používať med Manuka, je vo vašom nose. Áno, myslíme to vážne. Štúdie preukazujú, že výplach zriedeným medom Manuka zníži počet baktérií a pomôže predchádzať infekciám dýchacích ciest.

Tak čo, vyskúšate med Manuka aj vy?

Odporúčame: Babičkine superpotraviny: Brusnice - skvelá voľba pre močové cesty aj akné!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Iveta Moravčíková 24.08.18 21:55

IM
karma
100.00

uznávam med ,ale náš domáci riadne od včelárov môj dedko bol včelár a nad originál med nie je

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Stanková 07.09.18 09:33

AS
karma
108.00

manuku poznám a používam v éterickom oleji. Aj v mede musím vyskúšať

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní