Neuveriteľné! Na toto všetko sa dá využiť púpava zo záhrady

Neuveriteľné! Na toto všetko sa dá využiť púpava zo záhrady

Z niečoho, čo sme zo svojich trávnikov vyrezávali aj s koreňom, pretože nám to nie celkom sedelo do predstavy dokonalého trávnika, sa stalo niečo, čo si nevieme vynachváliť, čo chodíme zbierať vo veľkom a čo sme povýšili na level vzácnej byliny a nenahraditeľného lieku. Už to dávno nie sú len zapletené venčeky na hlavu alebo med. Dnes má púpava zo záhrady oveľa širšie využitie a veríme, že aj také, o ktorom ste doposiaľ vôbec nepočuli. Ktoré to je?

Na úvod len pripomeňme, že púpava (Taraxacum officinale) sa zbiera úplne celá (koreň, listy aj kvety). To, aké pozitívne účinky má púpava na naše zdravie, už pre vás určite nie je žiadna novinka. Koniec koncov, venovali sme sa tomu vo viacerých článkoch aj my. Pomáha proti zápalom žalúdka, očí, čistí krv, bojuje proti únave, bolesti kĺbov, detoxikuje pečeň, posilňuje obličky, povzbudzuje chuť do jedla, vyvoláva menštruáciu a takto by sme mohli pokračovať ešte veľmi dlho. Nuž, nie nadarmo má prívlastok lekárska.

Zaujme ťa: Recept na púpavový med: Takto si ho pripravíš rýchlo a jednoducho!

púpava v kozmetike

Zdroj: Shutterstock®

Púpava vyniká vysokým obsahom vitamínu A, C, D, tiamínu, riboflavínu, selénu, kyseliny listovej, vápnika, železa či draslíka. Bežne sa z púpavy vyrába med, čaj, likér, sirup, šalát alebo odvar. V súvislosti s púpavou je však ešte stále veľa toho, čo nás dokáže prekvapiť. A práve na to sa dnes zameriame. Čo tak vyrobiť si z púpavy pleťovú vodu?

Budete potrebovať:

  • hrsť púpavových kvetov
  • vodu

Kvety púpavy zalejte asi štvrť litrom vody, priveďte ich do varu a následne varte asi 15 minút. Po vychladnutí vodu z púpavy sceďte, prelejte do čistej fľaštičky a každé ráno aj večer používajte na čistenie pleti. Takáto pleťová voda mimoriadne prospieva aj problematickej pleti – znižuje výskyt vyrážok a akné.

púpavový krém

Zdroj: Shutterstock®

Vaša domáca púpavová kozmetika

A keď sme už pri tej kozmetike, čo keby ste si k púpavovej pleťovej vode vyrobili aj púpavový pleťový krém? Jeho výroba možno nebude taká jednoduchá ako v prípade vody, ale ak si hneď teraz prečítate zloženie svojho pleťového krému a porovnáte ho s tým, čo potrebujete na výrobu takéhoto krému, tipujeme, že voľba bude jasná.

Budete potrebovať:

  • hrsť púpavových kvetov
  • 1 ČL včelieho vosku
  • 4 PL bambuckého masla

Nad parou rozpustite včelí vosk, pridajte bambucké maslo a napokon kvety púpavy. Chvíľku nechajte zmes ohrievať vo vodnom kúpeli a napokon preceďte. Váš doma vyrobený, no najmä zdravý a výživný pleťový krém je na svete! Je ako stvorený na popraskanú pokožku, takže vašu pleť ošetrí, vyhladí a vyživí.

Odporúčame: Kvasená zelenina ako odpoveď na mnohé trápenia. Pozri, ktoré!

koreň púpavy

Zdroj: Shutterstock®

Púpavové pesto

Chceli by ste vyskúšať aj iné, ako len bazalkové alebo cesnakové pesto? Ak je vaša odpoveď áno, určite čítajte ďalej, pretože pre vás máme skvelý tip na pesto z púpavy! V prípade, že si pesto bežne pripravujete, postup vám je dobre známy. Pre istotu však pripomenieme, ako si pesto pripravíte. Hrsť púpavových lístkov rozdrvíte, zmiešate s pár lyžicami olivového oleja, obyčajným alebo medvedím cesnakom a troškou drvených orechov podľa vašej chuti – píniových alebo pokojne aj kešu. Všetko spolu dobre rozmiešajte a pripravte si cestoviny s originálnym púpavovým pestom!

púpavový púčik

Zdroj: Shutterstock®

Púpavové kapary

Pleťová voda či krém z drogérie, ako aj pesto z medvieho cesnaku však nie sú to jediné, čomu púpava šliape na päty. Nahradiť totiž dokáže aj kapary! Že ako? Úplne jednoducho! Natrhajte si nerozvinuté púčiky púpavy a približne za hrsť ich mierne posoľte. Následne ich zalejte kvalitným vínnym alebo jablčným octom a uchovávajte v chladničke asi dva týždne.

Po tejto dobe budú púpavové kapary pripravené ozvláštniť váš šalát, pizzu alebo čokoľvek, kam bežne kapary pridávate. Poznáte aj iné recepty, ako využiť púpavu pre zdravie alebo krásu? Podeľte sa s nami o ne nižšie v komentári!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Elena Švachová 16.05.18 22:43

karma
109.00

Nestačím sa čudovať.Nedokážem si predstaviť,čo by sa ešte dalo z púpavy vyrobiť.

  • 1
Odpovedať

Mária Liščinská 17.05.18 00:55

karma
132.00

Tá pleťová voda ma dostala! Hneď to najbližšie vyskúšam.. :) Ja poznám samozrejme med, sirup, čaj z púpavy, no počula som už aj o smoothie z tejto zázračnej bylinky. Postup je nasledovný: Do mixéra vložíme čerstvo natrhané púpavové a špenátové listy (1:1), ďalej jeden menší banán a na kúsky nakrájané jablko (alebo broskyňu/kiwi). Obsah doplníme vodou a mixujeme, kým nevznikne želaná konzistencia. :) Dobrú chuť! Ráno a dopoludnia je to úžasná dobrota a ešte aká zdravá!

  • 0
Odpovedať

Ivana Riljaková 17.05.18 05:57

karma
100.00

Ďakujeme veľmi pekne za skvelý tip. :-)

  • 0
Odpovedať

Ingrid Šimoniková 04.08.18 14:41

karma
74.00

milujeme na jar šalát z mladých lístkov púpavy je to výborné a zdravé, recept máme ešte od mužovho dedka ten ho priviezol z Francúzska kde bol na fronte

  • 1
Odpovedať

Darina Božiková 02.03.20 16:33

DB
karma
114.00

každý rok si pripravujeme púpavový med.nenahradí síce pravý včelí med,ale pri prechladnutí je vynikajúci do čaju.

  • 1
Odpovedať

Kristína Sekeráková 04.05.20 18:38

KS
karma
133.00

Hmmm zaujímavé recepty, doteraz som z púpavy pripravovala iba med a sirup :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní