Plastická operácia čela: Pre koho je tou správnou voľbou?

Plastická operácia čela: Pre koho je tou správnou voľbou?

Dnes si už dávame operovať doslova všetko – buď zo zdravotných dôvodov alebo z čisto estetických pohnútok. Ale počuli ste už o takzvanom forehead lift? Hoci operácia čela vôbec nie je témou číslo jeden a stojí ďaleko za „populárnejšími“ zákrokmi pier, nosa či dokonca uší, aj čelo má svoje nemalé a rozhodne čestné miesto na našej tvári, preto mu treba venovať zaslúženú pozornosť. Ak vás teda zaujíma, pre koho je taká operácia čela vhodná a ako prebieha, čítajte ďalej!

Je bežná aj na Slovensku?

Operácia čela (angl. Forehead lift, Forehead reduction alebo Brow lift) sa bežne vykonáva aj v rámci slovenských kliník a oddelení plastickej chirurgie, hoci rozhodne nepatrí medzi tie známejšie zákroky. Môže ísť napríklad o lifting, redukciu, zbrúsenie alebo zdvihnutie čela. Veď čelo je jedno z prvých ukazovateľov veku. Neľútostne prezrádza vek bez ohľadu na to, ako veľmi sa snažíme ho zakryť. Koža sa povoľuje, tvoria sa vrásky, všeobecne je pružnosť hornej časti tváre na nekompromisnom ústupe a obočie akoby začína prevísať cez oči.

Pozri aj: Rinoplastika: Láka aj teba? Zisti, čo všetko obnáša plastika nosa!

plastika čela

Zdroj: Shutterstock®

V čom spočíva operácia čela?

Operácia čela spočíva v korekcii ovísajúcej kože nielen čela, ale aj obočia či dokonca horných viečok. Funguje tam, kde už nestačí botulotoxín či laser. V rámci operácie čela dochádza k vypnutiu pokožky, korekcii svalov a kože, samozrejme vrások na čele a vrások pri koreni nosa a rovnako tak k podvihnutiu obočia. Pokiaľ ide o prípadné jazvy po operácii, nakoľko zákrok prebieha vo vlasovej časti, jazvičky nebývajú bežne viditeľné – výnimku tvoria ľudia s plešinou, avšak v takom prípade je na rade individuálny prístup.

odstránenie vrások

Zdroj: Shutterstock®

Čo je výsledkom tohto zákroku?

Na konci operácie čela je teda výrazne omladený a svieži výraz tváre a vyhladenie vrások. Raz a navždy sa môžete zbaviť prísneho, smutného či zamračeného výrazu, ktorý na nálade nepridáva ani vám, ani ľuďom okolo vás. Často sa vykonáva v rámci jednodňovej chirurgie, ale nie je to samozrejmosť – niekedy ide o hospitalizáciu do druhého dňa. Ide zvyčajne o zákrok v lokálnej anestézii, avšak na želanie klienta je väčšinou k dispozícii aj celkové uspatie, prípadne podávanie sedatív. Sú však aj kliniky, ktoré zákroky tohto druhu vykonávajú výlučnej v celkovej anestézii.

Prečítaj si: Čo pomáha na menštruačnú bolesť? Zbav sa jej týmto cvikom!

napnutie čela

Zdroj: Shutterstock®

Ešte pár praktických informácií na záver

Pred samotným zákrokom je potrebné vysadiť niektoré lieky, predovšetkým tie, ktoré obsahujú kyselinu acetylosalicylovú a rovnako tak kozmetické prípravky na pleť či produkty na vlasy, vrátane farbenia vlasov. Je nežiadúce, aby mal pred operáciou človek akúkoľvek virózu, alergickú reakciu alebo zápalové ochorenie – v takom prípade sa termín zákroku posúva.

Každý lekár vždy pacienta poučí aj o možných vedľajších účinkoch zákroku, napríklad sťažené nadvihovanie obočia alebo mierny opuch po operácii. Operáciu čela najčastejšie absolvujú ľudia medzi 40. a 60. rokom života.

Zaujme ťa: Že si ešte nejedla lotosové oriešky? Najvyšší čas ich ochutnať!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Jana Komadová 24.09.18 23:00

JK
karma
100.00

Ak to zdvihne sebavedomie tak prečo nie no každý zákrok má aj vedlajšie účinky

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní