Prečo používať kyselinu hyalurónovú? Je vôbec vhodná pre našu pleť?

Prečo používať kyselinu hyalurónovú? Je vôbec vhodná pre našu pleť?

Pokiaľ sa zaujímate o zloženie pleťových krémov, ktoré používate, tak ste už určite narazili na látku, ktorou je kyselina hyalurónová. Je to látka, ktorá sa prirodzene nachádza v našom tele. Jej úlohou je oprava tkanív, hojenie rán a pokožky, ako aj zmierňovanie zápalových reakcií. Čo je fascinujúce, tak sa nachádza prirodzene v našom tele a dokonca je kyselina hyalurónová označovaná ako jedna z najdôležitejších zložiek potrebných pre zdravie pokožky.

V posledných desaťročiach sa kyselina hyalurónová dostala do popredia a z kozmetických kliník prenikla do sveta kozmetického priemyslu a konkrétne do starostlivosti o pleť. Úprimne, je to jedna z najvyužívanejších zložiek, ktoré sa pridávajú nielen do pleťových krémov, ale aj do masiek, pleťových sér či koncentrátov. Jej zvlhčujúce účinky sú ocenené mnohými dámami po celom svete. Na druhej strane, kyselina hyalurónová má aj svojich odporcov, a to aj napriek tomu, že je legitímne ju používať.

Existuje množstvo vedeckých dôkazov, ktoré potvrdzujú, že kyselina hyalurónová je prospešná pre náš organizmus a hlavne pre našu pleť. Vďaka svojim vlastnostiam je považovaná za prírodný zázrak, ktorý zabezpečuje pokožke hydratáciu, jej jemnosť a vláčnosť. No čo to tá kyselina hyalurónová vlastne je a aké sú jej účinky?

Odporúčame: Účesy 80. a 90. rokov: Nemôžeme uveriť, že toto sa kedysi skutočne nosilo

kyselina hyalurónová

Zdroj: Shutterstock®

Čo je kyselina hyalurónová (HA)?

Vo svete krásy sú trendy, ktoré prichádzajú a rovnako aj odchádzajú. A podobne to je aj v prípade zložiek, ktoré sú využívané v kozmetike. Zatiaľ, čo sa niektoré zložky prestali používať, sú tu aj také, ktoré sa využívajú už niekoľko desaťročí. A to je prípad kyseliny hyalurónovej.

Z odborného hľadiska predstavuje kyselina hyalurónová aniónový nesulfátovaný glykozaminoglykán, ktorý sa najčastejšie nachádza v spojivových, výstelkových a nervových tkanivách. Kyselinu hyalurónovú si môžete ľahko predstaviť ako nástroj alebo zložku, ktorá je potrebná pre našu pokožku. Zohráva totižto biologicky dôležitú úlohu – je nevyhnutná pre udržanie hydratácie pokožky, ale tiež pomáha telu chrániť sa pred vonkajšími negatívnymi vplyvmi.

Poľahky môžeme HA označiť za hygroskopické zvlhčovadlo, ktoré pohlcuje vlhkosť z okolitého prostredia a udržuje ju tam, kde je skutočne potrebná. Zvyčajne sa takéto zvlhčovadlá pridávajú do sér a iných pleťových výrobkov vytvorených na báze vody. Takto sú tieto zvlhčovadlá schopné hydratovať pokožku, čo je obzvlášť prospešné pre majiteľky suchej a dehydrovanej pokožky.

V prípade kyseliny hyalurónovej môžeme tiež hovoriť o jej schopnostiach naviazať vodu, a to až do 1000-násobku svojej hmotnosti!

účinky kyseliny hyalurónovej

Zdroj: Shutterstock®

Aké sú účinky kyseliny hyalurónovej?

Pokiaľ sa bavíme o kyseline hyalurónovej, je dôležité rozlišovať medzi rôznymi druhmi danej kyseliny. Iná sa totižto využíva v hyalurónových injekciách, ktoré sa používajú na vyplnenie vrások a iná sa používa v pleťových produktoch.

Ako sme uviedli vyššie, HA má vysoký potenciál viazania vody, čo prispieva k zlepšeniu hydratácie a pružnosti pokožky. Štúdiou v roku 2011 bolo preukázané, že pravidelným používaním pleťových produktov s obsahom 0,1 % kyseliny hyalurónovej u žien vo veku 30 až 60 rokov došlo k výraznému zlepšeniu práve hydratácie a pružnosti pokožky. Neskoršou štúdiou tiež bolo preukázané, že kyselina hyalurónová nielenže zlepšuje hydratáciu pokožky, ale je tiež kľúčovou zložkou v boji s vráskami.

HA, ktorá sa prirodzene nachádza v ľudskom tele, zohráva významnú úlohu pri udržiavaní zdravia kĺbov, žalúdka, ale aj očí. Avšak v dôsledku faktorov, ako je pôsobenie slnečného žiarenia alebo starnutie, môže sa časom množstvo kyseliny hyalurónovej prítomnej v organizme znížiť, a to o značné množstvo. To je dôvod, prečo by ste mali siahnuť po pleťových krémoch, sérach a maskách s obsahom danej kyseliny. Vďaka nim zabezpečíte hydratáciu pokožky a obnovu jej bariéry.

hyalurónové pleťové sérum Renovality

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk

Ako začať používať produkty s obsahom HA?

HA je prospešná pre všetky typy pleti a dokonca aj pre tú najcitlivejšiu a náchylnú na začervenanie. Jej pozitívny vplyv na pokožku si zamilujú a v podstate môžeme povedať, že si ju už zamilovali tisícky žien po celom svete.

Po očistení, tónovaní a exfoliácii pokožky sa odporúča na pokožku naniesť pleťové sérum. U nás v redakcii sme si v poslednej dobe obľúbili hyalurónové pleťové sérum od českej prírodnej značky Renovality. Sérum je vytvorené na báze vody, čo je pri kombinácii s kyselinou hyalurónovou skvelé riešenie, nakoľko tak dochádza k lepšej hydratácii aj dehydrovanej pokožky. Účinky tohto séra tak pocítite bezprostredne po jeho použití. Viac sa o tomto hyalurónovom pleťovom sére dozviete v našom teste!

Zaradili ste pleťové produkty s obsahom kyseliny hyalurónovej aj do vašej starostlivosti o pleť?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní