Rinoplastika: Láka aj teba? Zisti, čo všetko obnáša plastika nosa!

Rinoplastika: Láka aj teba? Zisti, čo všetko obnáša plastika nosa!

Nemusíme byť nijakí univerzitní vedci, aby sme si dokázali uvedomiť, že každý z nás je úplne iný. Niekto prežije svoj život s dokonalou tvárou, dokonalým telom, no pokriveným charakterom, niekto sa narodí s nie práve symetrickými krivkami, no tie správne hodnoty má naporiadku a takto by sme mohli pokračovať a kombinovať donekonečna. To by však bola úplne iná téma. My sa dnes chceme venovať tej, ktorá možno drieme aj niekde vo vás, len ste doposiaľ nemali dostatok informácií na to, aby ste si vytvorili vlastný názor a postoj. Nebudeme však dlhšie chodiť okolo horúcej kaše. Dnes nás bude totiž zaujímať jediné – plastika nosa, iným slovom rinoplastika.

Inšpiruj sa: Arónia: Čím si vyslúžila čestné miesto v skupine superpotravín?

čo je rinoplastika

Zdroj: Shutterstock®

Čo je to rinoplastika?

Lekársky slovník by vám povedal, že rinoplastika (tiež rhinoplastika) je plastická operácia nosa, ktorej cieľom je estetická úprava nosa. My sa však na tento zákrok pozrieme predsa len o čosi bližšie. A prečo? Pretože najmä my ženy dokážeme prírode odpustiť veľa, ale to, že nám dala do vienka krivý či príliš dlhý nos, to jej vieme mať za zlé celý život. Ak sa vás to bytostne dotýka, zrejme viete, o čom hovoríme. Isto si však zároveň uvedomujete, že riešenie existuje.

Napriek prvotným obavám, strachu alebo dokonca až hrôzy z predstavy operácie takej významnej časti tváre akou nos rozhodne je, však môže byť na konci úľava, spokojnosť, sebavedomie, vymazanie komplexov, posmeškov či pocitu menejcennosti zo svojho života, jednoducho výrazné zlepšenie kvality života. Ako samy vidíte, plastika nosa nie je ani zďaleka len estetickou záležitosťou, ale do veľkej miery aj psychickou.

ako prebieha operácia nosa

Zdroj: Shutterstock®

Estetické, psychické aj respiračné zlepšenie života

Rinoplastika sa týka tak vrodených deformít nosa ako aj tých, ktoré človek získa následkom úrazu. Hoci ide o estetickú operáciu, v mnohých prípadoch tento zákrok dokáže zlepšiť aj kvalitu dýchania. Najčastejšie ide o zmenšenie nosa (celého alebo len jeho časti, napríklad modelovanie špičky či chrbta nosa), zjemnenie kontúr nosa, jeho zúženie či odstraňovanie rôznych iných nosových deformít.

Často sa tiež rinoplastikou odstraňujú hrbole na koreni nosa, vykonáva sa takzvaná repozícia vybočeného nosa alebo zmena uhlu medzi nosom a hornou perou, ale častá býva aj korekcia nozdier. Veľmi ojedinelým zákrokom, ale predsa, je aj zväčšenie nosa.

Vyskúšaj: Poznáš jablčník obyčajný? Jeho liečivé účinky ťa dostanú!

korekcia nosa

Zdroj: Shutterstock®

Kedy sa dá uvažovať o tomto zákroku?

Rinoplastika sa vykonáva po ukončení puberty, najčastejšie teda po 18. roku života, prakticky bez obmedzení, v akomkoľvek veku, v závislosti od celkového zdravotného stavu človeka. Operácia sa vykonáva prevažne cez nosné dierky, teda vnútorne, čím sa predchádza vzniku prípadných jaziev. Vykonáva sa v celkovej anestézii, preto jej predchádza podrobná konzultácia s lekárom a samozrejme predoperačné vyšetrenia.

Do ďalšieho dňa od operácie sa zvyčajne ponecháva v nose takzvaná tamponáda, no bežnou praxou býva, že na druhý deň odchádzate domov. Ak si teda myslíte, že rinoplastika môže pomôcť aj vám, určite neváhajte navštíviť lekára a porozprávať sa o tom. Život v spokojnosti so sebou samým za to predsa stojí.

- Anketa

STE SPOKOJNÉ / SPOKOJNÍ SO SVOJÍM NOSOM?

Odpovedalo 674 ľudí  

Áno
76%
Ani nie, ale neriešim to
3%
Nie, zvažujem operáciu
20%
Nie, ale na operáciu by som nešla / nešiel
1%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní