Farbenie vlasov počas menštruácie – ÁNO alebo NIE? Môže cyklus vplývať na farbu na vlasy?

Farbenie vlasov počas menštruácie – ÁNO alebo NIE? Môže cyklus vplývať na farbu na vlasy?

Ako tínedžerky sme sa tešili na ten deň, kedy to konečne príde. Kedy aj my vstúpime do dospelosti a budeme sa môcť medzi kamarátkami pochváliť, že už aj k nám prišla „teta z Ameriky na návštevu“. Áno, menštruácia mala rôzne pomenovania, no vtedy sme si ani neuvedomovali, čo všetko so sebou „prinesie“.

Počas menštruačného cyklu dochádza k prudkej zmene hormonálneho prostredia. Hormóny sú divoké a my rozladené. Predmenštruačný syndróm, ale aj predmenštruačná dysforická porucha je len zlomok toho, s čím sa musíme ako ženy vyrovnávať. Krvácanie počas menštruácie je u mnohých žien sprevádzané aj silnými menštruačnými bolesťami. A nejde len o bolesť podbruška, ale často aj o bolesť krížov, stehien či s menštruáciou spojené nevoľnosti a migréna.

Ako však menštruácia ovplyvňuje našu pokožku, nechty a vlasy? Hovorí sa, že so zmenou hormónov počas menštruácie dochádza aj k zmene na našej pokožke. Tá sa môže prejaviť zvýšenou tvorbou kožného mazu, ale aj vyrážkami na tvári či iných častiach tela. Vlasy nám môžu vypadávať vo väčšom množstve a rovnako aj nechty môžu byť krehkejšie.

Je možné počas menštruácie farbiť si vlasy? Aké sú názory odborníkov?

Pozri aj: Jar v šatníku i na hlave! Toto sú najžiadanejšie jarné farby na vlasy – ktorú zvolíš?

Vplyv menštruácie na vlasy

Telo každej z nás je individuálne. Niektoré ženy ani nepostrehnú, že vôbec menštruáciu dostanú. Môžu pokojne viesť aktívny životný štýl, cvičiť a chodiť do posilňovne, nevadí im ani plávanie – jednoducho si užívajú každý deň s menštruáciou ako iné dní bez nej. Ak patríte k týmto ženám, tak vám tíško závidíme.

Na druhej strane, mnohé z nás by počas menštruácie potrebovali minimálne deň voľna. Bolesti, depresie, nepravidelný krvný tlak – to sú negatívne stránky spájané s menštruačným cyklom. Keď naše telo prechádza hormonálnymi zmenami, má to vplyv na celkovú pohodu, ale aj na vlasy.

Počas menštruácie dochádza k zvýšenej produkcii kožného mazu, čo sa prejavuje rýchlejším mastením vlasov pri korienkoch. Tento fakt môže ovplyvniť aj farbu na vlasy. Ak sa farbenie vlasov vykonáva počas menštruácie, farba pri korienkoch nemusí dobre chytiť, nakoľko ju kožný maz bude odpudzovať.  

Hormóny, menštruácia, melanín a farbenie vlasov

Nejde o menštruáciu ako takú, ale skôr o hormóny, ktoré negatívne vplývajú predovšetkým na melanín. Ide o pigment, ktorý je zodpovedný za prirodzenú farbu vlasov. Počas farbenia tento pigment reaguje s chemickým farbivom, ktoré sa pridáva do farieb na vlasy. V konečnom dôsledku je tak ovplyvnená výsledná farba pri farbení vlasov – nemusíte docieliť výsledok, aký požadujete.

Menštruácia ovplyvňuje krvný obeh, metabolizmus i termoreguláciu. V dôsledku toho dochádza k nedostatočnému prekrveniu pokožky hlavy. Jej teplota klesá. Farba sa tak nemusí dostatočne zahriať pri jej pôsobení, čo je nesmierne dôležité pre správny priebeh chemickej reakcie, v dôsledku ktorej je možné dosiahnuť deklarovaný odtieň. Výsledok pri farební môže byť v tomto prípade dvojaký – buď to nebude mať žiaden vplyv na farbu na vlasy alebo farba nadobudne nečakaný odtieň. Rizikom je aj čiastočné zafarbenie vlasov, čím riskujete, že nechtiac získate viacfarebný melír, ktorý ste si ani neželali.

Počas menštruácie sa zvyšuje citlivosť na pachy. Salónne alebo domáce farbenie vlasov tak môže prispieť k nevoľnosti.

Odporúčame: Kozmetika pod lupou – vieš, čo znamenajú rôzne symboly na obaloch produktov?

Farbiť si vlasy počas menštruácie alebo nie?

Názory odborníkov sa v tomto prípade skutočne líšia. Jedni tvrdia, že menštruácia nemá vplyv na výslednú farbu vlasov, no iní im oponujú. Štatistiky uvádzajú, že negatívne účinky farbenia vlasov počas menštruácie sú menej časté. Vyskytujú sa približne len u 1 % žien, čo je podľa mnohých zanedbateľné množstvo. Farbenie vlasov počas menštruácie nie je nutné odkladať. Avšak, vždy treba počítať s istým rizikom, čo sa výslednej farby vlasov týka – tá môže byť nepredvídateľná.

Preto mnohí odborníci odporúčajú farbenie vlasov preložiť, aspoň na tretí deň menštruácie alebo o týždeň. Poprípade, ak si neviete nájsť iný termín na farbenie vlasov, svojho kaderníka upozorníte, že máte „svoje dní“. K vašim vlasom a k farbeniu bude pristupovať inak. Môže napríklad pre lepšie pôsobenie farby na vlasoch a jej zahriatie použiť fén na vlasy alebo zábal z uteráka.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Lea Junsk 04.05.23 08:59

LJ
karma
-1.00

vlasy si farbim aj pocas menstruacie, nevidim v tom nejaky problem, skôr zacinam mat problem s farbou ktoru pouzivam...vlasy mam po zafarbeni coraz suchsie

  • 0
Odpovedať

Oliv Medk 09.05.23 09:15

OM
karma
-1.00

ak mas takyto problem tak skus rastlinne farby na vlasy od khadi, ja ich pouzivam dlhodobo a vlasy mam aj po zafarbeni krasne jemne

  • 0
Odpovedať

Zita Zadr 18.05.23 14:06

ZZ
karma
-1.00

ak ste este neskusali tak od khadi je skvela aj vlasova kozmetika, ich sampony a masky na vlasy zboznujem

  • 0
Odpovedať

Anna Nusk 14.05.23 12:40

AN
karma
-1.00

nikdy som sa nezamyslal nad tym ze by to mohlo mat nejaku suvislost, farbim si vtedy ked treba

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní