Ako si uľaviť od bolesti krčnej chrbtice?

Ako si uľaviť od bolesti krčnej chrbtice?

Bolesťami krčnej chrbtice trpia hlavne ľudia v produktívnom veku. Tieto problémy sa týkajú oboch pohlaví rovnako. Môže za to rýchly životný štýl, veľa stresu, málo spánku, nesprávne sedenie a držanie tela. 

Bolesť krčnej chrbtice často spôsobuje silné bolesti hlavy až migrény. Vtedy ľudia siahajú po liekoch proti bolesti. No dlhodobé užívanie analgetík vám môže priniesť ďalšie zdravotné ťažkosti. Ako predchádzať pretrvávajúcim problémom s krčnou chrbticou?

Pozri aj: Ako na vlasy, ktoré nadmerne padajú

RELAXÁCIA

Asi vás neprekvapí fakt, že stres spôsobuje stuhnutie svalov chrbta, ramien a trapéz, čo priamo pôsobí na stavce krčnej chrbtice. Ľudové porekadlo „niesť si starosti na pleciach“ je v tomto prípade pravdivé. Dlhodobý stres sa určite skôr či neskôr odrazí na zdraví vašej chrbtice a začnete trpieť bolesťami.

Naučte sa vytvárať vo svojom živote rovnováhu medzi prácou a relaxom. Odpovedzte si sami na otázku, či dokážete vypnúť hlavu od práce a povinností, nájsť si čas iba pre seba, nevytvárať tlak a bez výčitiek relaxovať.

ZDRAVÝ SPÁNOK

K relaxácii a uvoľneniu patrí kvalitný spánok. Po zdravom spánku sa ráno zobúdzame svieži a bez bolesti. Aby sme sa nezobúdzali ako dolámaní, veľmi dôležitý je výber vhodného ergonomického vankúša alebo sa naučte spať na chrbte, ide o najzdravšiu polohu počas spánku.

Kvalitu spánku podporíte aj ďalšími zvykmi – miestnosť dobre vyvetrajte, aspoň 2 hodiny pred spaním nejedzte, nepite alkohol a poslednú hodinu pred spánkom sa vyhnite pozeraniu do mobilu. Toto je jeden z najsilnejších zlozvykov, ktorý však veľmi narúša kvalitu spánku. Zlý spánok rovná sa únava a bolesti krčnej chrbtice. Myslite na to.

PREKRVENIE A ZAHRIEVANIE

Zahriate a prekrvenie svalov im prináša uvoľnenie, toxické látky sa odplavia a bolesť odchádza. O svaly sa treba preto starať, stuhnuté miesta pravidelne nahrievať a prekrvovať. Dá sa to rôznymi spôsobmi, ako napríklad teplá sprcha, suché teplo, sauna a veľmi účinná je masáž.

Masáž je v podstate najefektívnejšou a pritom najjednoduchšou cestou, ako sa zbaviť bolesti. Zveriť sa môžete do rúk profesionálov, no často krát postačí aj masáž od partnera alebo automasáž.  Návod, ako správne masírovať oblasť krčnej chrbtice nájdete vo videu.

Neprehliadni: Liečivá sila prírody - bylinky, ktoré pomáhajú nášmu telu

K masážam používajte vhodné produkty – masážne emulzie, gély, krémy, ideálne s výťažkami liečivých bylín, ktoré svojimi účinkami dokážu svaly regenerovať, uvoľňovať a inhaláciou éterických olejov pôsobiť aromaterapeuticky.

Jeden z takýchto efektívnych produktov je Herbal Arthrosan krém od značky ALPA so včelím voskom, mentolom a výťažkami tých najlepších byliniek, ako je tymián,  rozmarín, levanduľa a škorica. Vynikajúco poslúži aj bylinný masážny gél s výťažkami z klinčeka, ktorý má mierne znecitlivujúce účinky a dokáže odstrániť bolesť.

Arthrosan krém

Zdroj: ALPA

REHABILITÁCIA

Pokiaľ vaše problémy s krčnou chrbticou pretrvávajú, určite navštívte skúseného rehabilitačného terapeuta. Odporučí vám cvičenie na doma, ktorými si viete prinavrátiť život bez bolesti.

Častokrát ide o veľmi jednoduché uvoľňovacie pohyby, ktoré sú však mimoriadne efektívne. Dokážete ich bez problémov za pár minúť „odcvičiť“ doma alebo v práci za stolom. Aj malé cvičenie dokáže spraviť veľký rozdiel.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní