Prirodzená podpora plodnosti – 10 krokov k zvýšeniu šance na otehotnenie

Prirodzená podpora plodnosti – 10 krokov k zvýšeniu šance na otehotnenie

Problémy s plodnosťou sú v dnešnej dobe čoraz častejšie. Poruchy fertility sa pritom týkajú tak žien, ako aj mužov. V mnohých pároch je dokonca problém vedúci k neplodnosti na strane oboch partnerov zároveň a niekedy sú tiež príčiny prakticky neznáme.

Avšak, niekoľko neúspešných pokusov o splodenie potomka ešte neznamená poruchu plodnosti. Podľa WHO o sterilite možno hovoriť v prípade neúspešného počatia bábätka prirodzenou cestou do jedného roka, ak má pár pravidelný nechránený pohlavný styk. 

Plodnosť pritom ovplyvňuje obrovské množstvo rôznorodých vnútorných a vonkajších činiteľov, vrátane genetických faktorov, veku, aktuálneho zdravotného stavu jedinca i jeho životného štýlu. V nasledujúcom článku sa pozrieme na to, ako prirodzene podporiť svoju plodnosť za predpokladu, že je jedinec zdravý (teda plodnosť nenarúšajú napríklad nejaké zdravotné problémy) a v plodnom veku. Tu je 10 krôčikov k zvýšeniu šancí na vytúžené bábätko. 

1. Zdravá strava

Veľmi dobre vieme, že pre zdravé telo má zdravá, vyvážená a pestrá strava zásadný význam. A spôsob stravovania prirodzene do určitej miery vplýva aj na plodnosť. Mnohé živiny a cenné látky, ktoré prijímame prostredníctvom stravy, majú vplyv na hladiny hormónov, ako aj funkciu pohlavných orgánov. 

Pre plodnosť je napríklad potrebný zinok, ktorý u mužov vplýva na zdravie spermií a podporuje produkciu testosterónu. U žien má vplyv na vývoj vajíčok a ovuláciu. A to je len jedna z mnohých látok, ktoré v určitom smere ovplyvňujú proces vzniku nového života. 

Kvalitu pohlavných buniek aj uhniezďovanie vajíčka ovplyvňuje vitamín E, viaceré vitamíny B vplývajú na produkciu dôležitých hormónov, antioxidanty zlepšujú kvalitu spermií. Dôležité je tiež prijímať dostatok bielkovín, ktoré sú stavebnými látkami, rovnako železa, kyseliny listovej, vitamínu C, esenciálnych mastných kyselín. 

Odporúčame: ​Myóm na maternici – aké príznaky naň môžu poukazovať?

2. Doplnenie inozitolu

V súvislosti s podporou plodnosti sa nehovorí len o niektorých vitamínoch a mineráloch, ale aj o látke zvanej inozitol. Patrí medzi cukry. V minulosti bol označovaný aj ako vitamín B8, neskôr sa zistilo, že neplní funkciu vitamínu. Táto látka sa v prírode najčastejšie nachádza vo forme myo-inozitolu, tiež napríklad ako súčasť kyseliny fytovej (inozitol-hexakisfosfát).

Inozitolu sú pripisované viaceré vlastnosti a často je odporúčaný aj na podporu plodnosti, a to napríklad aj u žien so syndrómom polycystických vaječníkoch, ktorý môže narúšať schopnosť otehotnenia. Túto látku možno nájsť vo výživových doplnkoch, taktiež v potravinách, napríklad strukovinách, semenách, obilninách či ovocí.

3. Pravidelný pohyb

Primeraná fyzická aktivita má vo všeobecnosti prospešný vplyv na celé telo. Pohyb je základom pre zdravé telo, ktoré je zase základom pre úspešné splodenie potomka. U mužov fyzická aktivita priaznivo vplýva na kvalitu a množstvo spermií, ako aj na hladinu testosterónu. U žien má zase pozitívny vplyv na cyklus a hormonálnu rovnováhu. Sedavý spôsob života sa môže naopak negatívne podpísať okrem iného na plodnosti. 

4. Úprava telesnej hmotnosti

Pre podporu plodnosti sa odporúča aj zníženie telesnej hmotnosti, samozrejme, ak je to potrebné. Nadváha a obezita môžu mať mnoho vážnych následkov a sú dokonca aj jednou z hlavných príčin ženskej neplodnosti. Vyššia hmotnosť môže podporovať rozvoj porúch cyklu, gynekologických zápalov a rovnako zvyšuje riziko výskytu tehotenských a pôrodných komplikácií. 

Ak má žena nadváhu a zároveň problém s otehotnením, zníženie váhy môže byť veľmi prospešným krokom. Avšak, aj mužská plodnosť môže byť ovplyvnená obezitou, ktorá má negatívny vplyv na úroveň testosterónu.  

5. Vyhýbanie sa stresu

Aj stres, psychické napätie a preťaženosť mysle môžu mať výrazne negatívny vplyv na plodnosť. Dobrý psychický stav toho v ľudskom organizme ovplyvňuje naozaj veľa. Neraz za problémom s otehotnením stojí nadmerný stres, pričom tento problém sa ešte zhoršuje, ak sa pár snaží o potomka už dlhší čas a neúspešne. 

Mnohokrát však k úspešnému pokusu pomôže eliminácia stresu, ktorý môže negatívne vplývať na hormonálnu rovnováhu, libido a u mužov pokojne aj na kvalitu spermií. Zmierniť stres možno rôznymi opatreniami, napríklad pohybom, kvalitným relaxom, trávením času v prírode,  vyriešením problémov v živote (napr. zmena nevyhovujúceho zamestnania), dychovými cvičeniami či meditáciou. 

6. Posilnenie panvového dna

Posilnenie svalov panvového dna môže taktiež zohrávať istú menšiu rolu v podpore plodnosti. Precvičovanie týchto partií pomáha k lepšiemu prietoku krvi do oblasti pohlavných orgánov. U mužov podporuje zdravie prostaty a zlepšuje erekciu a ejakuláciu. U ženy pomáha riešiť problémy s inkontinenciou, tiež zlepšuje sťahy pošvy počas milostného aktu. 

To všetko môže mať následne priaznivý vplyv aj na plodnosť. Na precvičenie a posilnenie panvového dna sa odporúčajú napríklad Kegelove cviky, u žien tiež venušine guličky. 

Odporúčame: ​Čo je biochemické tehotenstvo? Aké sú prejavy a čo zvyšuje riziko?

7. Zaradenie byliniek

Skvelým pomocníkom na prirodzenú podporu plodnosti sú bylinky. Tradičná medicína pozná mnoho bylín, ktoré majú u ženy alebo muža priaznivý vplyv na hladiny hormónov, činnosť pohlavných orgánov alebo iné procesy súvisiace s plodením. Užívať ich možno formou čajov aj výživových doplnkov. 

Na podporu ženskej plodnosti ľudové liečiteľstvo odporúča vitex jahňací, macu peruánsku, alchemilku, ľubovník bodkovaný, pakost lúčny. Pre mužov je na podporu plodnosti nápomocná withania opojná, ktorá prospieva i ženám, taktiež kotvičník zemný či leuzeja šuštivá.

8. Obmedzenie kofeínu

Pre podporu plodnosti sa odporúča obmedziť i prijímané množstvo kofeínu. Ten sa nenachádza len v káve, ale aj v energetických nápojoch či zelenom a čiernom čaji. Nie je potrebné úplne sa vzdať obľúbenej kávy či šálky kvalitného čierneho čaju.

Veľmi vysoké dávky kofeínu sa však dávajú do súvislosti s problémami s ovuláciou a zníženou plodnosťou, preto sa odporúča príjem v prípade potreby trochu obmedziť. 

9. Zníženie príjmu alkoholu

Čo je vhodné obmedziť ešte vo väčšej miere, je alkohol. Zvýšená konzumácia alkoholických nápojov sa podľa odborníkov môže spájať s predĺžením doby, počas ktorej žena dospeje k prirodzenému otehotneniu.

Avšak, úplné vyradenie alkoholu sa odporúča ako vhodné opatrenie pri príprave na tehotenstvo. Ak sa intenzívne pokúšate o bábätko, skoncujte s alkoholom ešte predtým, než vám tehotenský test ukáže dve čiarky. 

10. Eliminácia cigariet

Nakoniec nemôžeme zabudnúť na fajčenie. Cigarety majú negatívny vplyv na plodnosť žien aj mužov. U mužov majú tabakové výrobky negatívny účinok na kvalitu spermií, u žien zase na ovuláciu a hladinu hormónov. Dlhoroční fajčiari majú častejšie problémy s počatím.

Pre zvýšenie šancí na splodenie potomka sa odporúča zbaviť aj tohto zlozvyku. Navyše, elimináciou cigariet sa postupne zníži aj riziko rozvoja mnohých zdravotných problémov či závažných ochorení, vrátane rakoviny pľúc. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Zuz Kosle 19.07.23 19:17

ZK
karma
-1.00

Skusali sme s manzelom kadeco ale u nas nic nepomahalo, jedina cesta bolo umele oplodnenie.

  • 0
Odpovedať

Zuzana Bergova 22.07.23 12:30

ZB
karma
-1.00

aj my máme vďaka umelému oplodneniu dieťatko, podstúpili sme ho na klinike repromeda, počas celej doby k nám boli milí a trpezlivo všetko vždy vysvetlili

  • 0
Odpovedať

Sofia Lokosova 23.07.23 14:25

SL
karma
-1.00

ja som sa tychto veci naskusala strasne vela a ani jedna nepomohla

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní