Je možné zničené končeky vlasov nejako zachrániť? Fungujú zázraky?

Je možné zničené končeky vlasov nejako zachrániť? Fungujú zázraky?

Vlasy sú namáhané v každom ročnom období. No nielen samotné počasie môže mať negatívny vplyv na ich vzhľad. Svojim vlasom môžeme škodiť aj my sami, a to vďaka nášmu prístupu k ním. Pravdou však ostáva, že zničené vlasy nepôsobia vôbec esteticky a rozštiepené končeky môžu kaziť celkový dojem zo strihu či samotného účesu.

Rozštiepené končeky dokonca môžu vytvárať dojem neupravených vlasov, po čom rozhodne netúži žiadna z nás. A aj keď sa ako jediné riešenie núka ich ostrihanie, vôbec to tak nemusí byť. Vlasy je možné zachrániť správnym prístupom a hlavne správnou starostlivosťou o ne. Čo je však príčinou rozštiepených končekov vlasov a ako mať zo svojich vlasov opäť radosť?

príčiny zničených vlasov

Zdroj: Shutterstock®

Príčiny zničených vlasov

Vlasy sú pre mnohé dámy veľmi dôležitým výzorovým prostriedkom, preto keď nie sú podľa našich predstáv a nevyzerajú ako z titulky časopisu, začíname panikáriť a skúšať všetky možné aj nemožné šampóny. Kvalita vlasov, ich hustota a farba dodávajú každému jeho osobitosť a dokonca sa v závislosti od rasy či pohlavia môžu líšiť. Niekto môže mať rovné vlasy a niekto vlnité. Niekto blond, čierne alebo hnedé.

Vlasy sú z najväčšej časti tvorené bielkovinou zvanou keratín, ktorá zabezpečuje ich pružnosť a pevnosť. Ďalej sú tvorené melanínom, vďaka ktorému vlasy získavajú pigment a svoju farbu. Okrem toho medzi hlavnými zložkami vlasov nájdeme aj vitamíny a stopy zinku, horčíka, železa, medi a selénu, vďaka ktorým sú vlasy vyživované. Preto je jasné, že ak svojmu telu nedodávame dostatok vitamínov a minerálov, môžu pôsobiť zničeným dojmom. Ako však vlasom nevedomky škodíme?

  • Agresívnymi šampónmi – mnohé šampóny obsahujú nevhodné zložky, ktoré môžu vlasy vysušovať a poškodzovať. Preto odborníci odporúčajú sledovať zloženie používaných prípravkov a vyhýbať sa tým, ktoré by mohli obsahovať Sodium Lauryl Sulfate (SLS), čo je látka, ktorá síce rozpúšťa nečistoty, no zároveň vysušuje vlasy i vlasovú pokožku. Rovnako nevhodné sú zložky, ako Ammonium Lauryl Sulfate (ALS) či Sodium Coco Sulfate (SCS), ktoré pôsobia rovnako.
  • Fénovaním horúcim vzduchom – ak už si chcete vlasy vysušiť, nemali by ste prepínať fén na najteplejší vzduch, pretože ten vlasy vysušuje a poškodzuje. Vhodné nie je ani šúchanie vlasov uterákom!
  • Česaním – hovoriť môžeme najmä o nadmernom česaní alebo česaní mokrých vlasov, no pozrieť by ste sa mali aj na to, čím si vlasy rozčesávate. Podľa odborníkov je vhodné na rozčesávanie vlasov použiť hrebeň s redšími zúbkami.
  • Diétou – tú sa opäť dostávame k nedostatočnej vnútornej výžive, ktorá pri držaní diéty môže nastať. Hladovkou síce môžete schudnúť, no môže sa vám zhoršiť kvalita pleti, nechtov, ale i vlasov.
Melem suché oleje

Zdroj: Pretelo.sk

Prírodní pomocníci na rozštiepené končeky

Pri zničených vlasoch sa oplatí načrieť aj medzi prírodných pomocníkov, ktorých je ako maku. V prvom rade môžete vyskúšať rôzne bylinkové odvary, ktoré pomáhajú vlasy vyčistiť od nečistôt, no zároveň vlasom dodávajú silu a lesk. Napríklad rozmarín je skvelý v prípade, že chcete podporiť rast svojich vlasov a zmierniť problémy s vypadávaním vlasov. Bazalka pôsobí protizápalovo, posilňuje vlasy a zvyšuje ich odolnosť voči lámavosti, zlepšuje cirkuláciu vo vlasových folikuloch, a tým prispieva aj k podpore rastu vlasov.

Ani ľanové semienka sa pri starostlivosti o vlasy a vlasovú pokožku nestratia. Sú plné antioxidantov, ktoré pôsobia hydratačne a zároveň stimulujú rast vlasov a podporujú ich pružnosť i pevnosť. A čo taký chmeľ? Možno sa vám nebude pozdávať vôňa piva vo vlasoch, no chmeľ a zložky v ňom obsiahnuté sú považované sa stimulanty rastu vlasov. Vlasy tiež spevňujú a bojujú aj proti infekciám vlasovej pokožky.

Rozštiepené končeky vlasov môžete ošetriť aj prírodnými olejmi. Z nich sú vhodné napríklad mandľový olej, argánový olej, olivový, makadamiový alebo kokosový. Značka Melem má vo svojej ponuke suchý olej s ryžovým olejom, suchý olej zo slamienky či s ďalšími vzácnymi olejmi, ktoré vlasy vyživujú a ošetrujú. Stačí ich do vlasov votrieť a nechať pôsobiť. A keďže ide o multifunkčné prípravky, môžete ich použiť aj na ošetrenie suchej pokožky.

Oleje však môžete pridať aj do masky na rozštiepené končeky. Tú si vytvoríte jednoducho zmiešaním vybraného oleja a čerstvého avokáda, poprípade jogurtu. Z vybraných ingrediencií si vytvorte kašu, ktorú aplikujte do umytých vlasov (ku korienkom aj do dĺžok) a nechajte pôsobiť aspoň 30 minút. Následne si vlasy umyte jemným a pokojne do končekov votrite kúsok oleja zohriatého v dlaniach.

Zaujme ťa: Slamienkový olej – zlatý poklad pre zdravú pleť. Prečo ho vyskúšať?

ako na rozštiepené končeky vlasov

Zdroj: Shutterstock®

Čo ďalšie pomáha na rozštiepené končeky vlasov?

Popravde, rozštiepené končeky vlasov sa nedajú opraviť šibnutím čarovného prútika. Ak naozaj túžite po krásnych a zdravo vyzerajúcich vlasoch, budete musieť končeky vlasov ostrihať. Popravde, vlasoví špecialisti odporúčajú pravidelné podstrihávanie končekov, aby ste vlasy trošku odľahčili a predchádzali takýmto spôsobom ich zničeniu a rozštiepeniu. Nezabúdajte rovnako ani na dostatočnú výživu. Konzumovať by ste mali čerstvé ovocie a zeleninu, ktorá je bohatá na vitamíny a minerály. Vhodné je konzumovať aj orechy, ktoré sú plné omega mastných kyselín – tie sú častokrát riešením pre rýchlo sa mastiacich vlasoch.

Skvelou voľbou je aj kolagén v prášku, ktorý vlasy posilní. Je akousi záchranou v prípade, že vám vlasy vypadávajú, sú bez života a na pohľad vyzerajú ako slama. Využite aktuálnu akciu na kolagén na vlasy s kódom „kzk". 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Iveta Moravčíková 11.08.21 16:46

IM
karma
100.00

zajtra idem ku kaderníčke

  • 0
Odpovedať

Mária Slováková 11.08.21 21:33

MS
karma
118.00

Mne sa osvedčili bezoplachové vlasové kúry.

  • 0
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 11.08.21 22:08

ZS
karma
100.00

Nemam s tym problém

  • 0
Odpovedať

Anna Tlachova 13.08.21 18:05

AT
karma
118.00

Mne pomáha maska a olejová kura na konceky

  • 0
Odpovedať

Katarína Šugar 22.08.21 19:18

karma
108.00

No moje konceky su po lete pekne znicene. Chcelo by to nejaku vlasovu kúru na ozdravenie.

  • 0
Odpovedať

Marianna Rajniaková 23.08.21 11:44

MR
karma
109.00

najjednoduchšia cesta je asi pravidelné strihanie min. 2 cm a pokoj

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní