Kukuričný olej pomáha telu zvonka i zvnútra. Aké sú jeho účinky?

Kukuričný olej pomáha telu zvonka i zvnútra. Aké sú jeho účinky?

Kukurica patrí k typicky letným potravinám a mnohí si toto ročné obdobie bez nej ani nevedia predstaviť. Varená či grilovaná kukurica je skutočnou lahôdkou a len málokto jej odolá. Je pritom veľa dôvodov, prečo jesť kukuricu. Obsahuje základné živiny, a to napríklad i dôležité bielkoviny, taktiež je zdrojom rôznych vitamínov či antioxidantov. Vďaka svojmu zloženiu má priaznivý vplyv na nervový systém, kvalitu vlasov či hladinu cukru v krvi. Počuli ste však aj o kukuričnom oleji, respektíve oleji z kukuričných klíčkov? Viac sa o ňom dozviete v nasledujúcom článku!

Poznáte kukuričný olej?

Kukurica siata, latinsky Zea mays, predstavuje významnú kultúrnu plodinu. Radíme ju do čeľade lipnicovité a je to veľmi stará jednoročná rastlina. Jej pôvod môžeme hľadať pravdepodobne v Južnej a Strednej Amerike. Do Európy sa dostala v 15. storočí, kedy bola privezená do Španielska. Dnes je pestovaná naprieč celou Európou, taktiež v niektorých ázijských či afrických oblastiach. Patrí medzi najrozšírenejšie obilniny na svete, pričom ide o skutočne všestrannú plodinu. Kukurica v prvom rade slúži napríklad aj ako krmovina pre hospodárske zvieratá.

Kukuričné klasy sú veľmi obľúbené v mnohých kuchyniach. Dajú sa variť, piecť či grilovať. V rôznych kútoch sveta sa však z tejto obilniny vyrábajú najrozličnejšie pokrmy. Spomenúť môžeme napríklad kukuričné placky, pukance, rôzne kaše, taktiež sa z kukurice vyrába múka a z nej okrem iného aj chlieb. Rovnako je v potravinárstve využívaný aj kukuričný škrob. Zabudnúť nemôžeme ani na spomínaný kukuričný olej, ktorý je lisovaný z kukuričných klíčkov. Na výrobu sa používa naklíčená kukurica.

Odporúčame: TOP potraviny s vysokým obsahom tukov: Privítaj ich vo svojom jedálničku!

vnútorné použitie kukuričného oleja

Zdroj: Shutterstock®

V kuchyni sa osvedčí

Kukuričný olej nájdeme v obchodoch či na internete v rôznej kvalite. Dostupný je za studena lisovaný panenský olej z kukuričných klíčkov, ktorý je určený na vonkajšie i vnútorné použitie, taktiež sa vyrábajú rafinované kukuričné oleje, ktoré sú primárne určené pre kuchyňu. Niektorí predajcovia však ponúkajú aj oleje prednostne na kozmetické účely. Pri kúpe si preto dobre preverte, na aké použitie je daný olej určený. Olej z kukuričných klíčkov je dobrým zdrojom mnohých dôležitých látok. Vo veľkom množstve obsahuje hlavne polynenasýtené mastné kyseliny, čiže prospešné a zdravé tuky.

Taktiež obsahuje koenzým Q10, vitamín E aj niektoré vitamíny skupiny B a mnohé minerály, napríklad železo. Olej z kukuričných klíčkov má vďaka svojmu zloženiu priaznivý vplyv na hladinu cholesterolu aj nervový systém. Je ľahko stráviteľný a vhodný aj pre deti či tehotné ženy. Tento olej svojou chuťou aj arómou jemne pripomína sladkastú kukuricu. Je ho možné po malých lyžičkách užívať ráno alebo večer, taktiež pridávať do rôznych sladkých aj slaných pokrmov. Je vhodný aj do studenej kuchyne, pričom dodá jedlu jedinečnú chuť. Hodí sa do zeleninových aj ovocných šalátov, omáčok, nátierok, polievok, taktiež k rybám či cestovinám.

vonkajšie použitie kukuričného oleja

Zdroj: Shutterstock®

Ako pomôže vlasom a pleti?

Olej z kukuričných klíčkov je vhodný aj na vonkajšie použitie. Najlepšou voľbou sú v tomto prípade kvalitné za studena lisované oleje, ktoré sú plné dôležitých látok, vďaka čomu podporia zdravie a krásu vlasov i pokožky. Kukuričný olej má skvelé regeneračné aj protizápalové vlastnosti, taktiež podporuje hojenie kože. Účinne zmäkčuje pokožku a bráni jej vysúšaniu a praskaniu. Vhodný je však aj pre mastnejšiu pleť či pleť so sklonom k tvorbe vyrážok, akné a zapálených miest. Najlepšie je ho nanášať na vlhkú pleť.

Kukuričným olejom je možné ošetrovať popáleniny aj popraskané pery. Taktiež sa dá používať ako masážny olej. Je však rovnako skvelým pomocníkom pri starostlivosti o vlasy. Vyskúšajte ho pri problémoch s lupinami či vypadávajúcimi vlasmi. Môžete ho pridávať do masiek, šampónov alebo inej vlasovej kozmetiky. Taktiež je vhodný na prípravu olejového zábalu či na ošetrenie suchých končekov vlasov. Ak vás trápi zlá kvalita nechtov či zádery, pravidelne si nechty aj ich okolie potierajte olejom z kukuričných klíčkov.

Pozri aj: Prirodzene dlhé riasy? Máme pre teba 3 skvelé domáce recepty!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

13 komentárov

Ľubica Šťastná 10.08.20 05:41

ĽŠ
karma
100.00

S kukuričným olejom som sa ešte nestretla ; vďaka za článok!

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 10:36

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 10:36

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

Lucia Šeptáková 10.08.20 07:34

karma
108.00

Kukuričný olej nepoznám,nikdy som o ňom nepočula,zaujímave..

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 10.08.20 17:30

MM
karma
100.00

vďaka za nové poznatky, že sa využíva aj v kozmetika je pre mňa novinkou

  • 0
Odpovedať

Mária Liščinská 10.08.20 19:35

karma
132.00

Tento olej nepoznám, ale pohľadám a určite vyskúšam! Zaujímavé a podnetné čítanie. ;)

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 10.08.20 19:48

DB
karma
117.00

Kukurica je naozaj všestranná rastlina, účinky kukuricového oleja ma zaujali

  • 0
Odpovedať

Soňa Kollárová 03.09.20 16:34

SK
karma
113.00

Nepoznala som to, ale ďakujem krásne za tip. Vyskúšam to na vlasy.

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 20.09.20 03:55

KS
karma
133.00

Kukuričný olej som už mala možnosť vyskúšať vo varení. Na pečenie sa veľmi nehodí, ale skvelý je do šalátov a koláčov, úplne to zmení ich chuť k lepšiemu. Odporúčam :-)

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 06:05

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 06:05

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 06:06

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 06:06

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní