Lámeš si hlavu, ako zabaviť deti počas dlhej cesty? Vyskúšaj toto!

Lámeš si hlavu, ako zabaviť deti počas dlhej cesty? Vyskúšaj toto!

Už tam budeme? Už sme tam? Ak ste rodič, zrejme to dobre poznáte. Niektoré deti vedia prespať väčšinu cesty, či už v aute, autobuse, vlaku alebo v lietadle, vrátane dlhých prestojov. Ale potom sú aj také, ktoré si vyslovene vyžadujú pozornosť po celý čas cestovania a je ťažké uspokojivo ich zabaviť, obzvlášť, ak sa musíte venovať riadeniu auta. Tie odrastenejšie ratolesti si väčšinou vystačia s mobilom a slúchadlami v ušiach, ale čo ak máte menšie deti, ktoré nijako zvlášť nebaví sledovať okolitú prírodu? Už si viac nemusíte lámať hlavu nad tým, ako zabaviť deti počas dlhej cesty a vyskúšajte tieto overené tipy! Odporúča 9 z 10 rodičov. :-) Veď kto sa hrá, nehnevá...

Odporúčame: Balenie na dovolenku: Vďaka týmto radám sa zbalíš rýchlo a efektívne!

cestovanie s deťmi

Zdroj: Shutterstock®

Hračky

Pozor - aby boli hračky pre vaše deti zaujímavé a neopozerané aj počas cestovania, musia byť nové. Áno, neznie to pre váš rodinný rozpočet, zvlášť pred dovolenkou, dvakrát ekonomicky, ale funguje to. Nová hračka dieťa uchváti a zabaví viac a na dlhší čas, než tá, ktorú už pozná z domáceho prostredia.

Počítanie

Ak máte doma malého matematika, nechajte ho, nech cestou počíta to, čo vidí. Počítať môže čokoľvek (autá radšej nie, to by ho veľmi rýchlo mohlo prestať baviť) – konkrétne dopravné značky či kamióny. Spokojnosť tak bude na oboch stranách, zvlášť, ak dieťa namotivujete aj na odmenu, ktorú dostane, keď napríklad napočíta dvadsať nákladných áut.

deti na dlhých cestách

Zdroj: Shutterstock®

Rozprávková audiokniha

Ideálne bude vziať so sebou niečo, čo ešte deti nepoznajú - takáto rozprávka oveľa viac upúta ich pozornosť. Pustiť dieťaťu v aute rozprávku alebo hudobné CD je pre vás veľmi odľahčujúce, pretože to nevyžaduje žiadnu vašu námahu a aktivitu. Tento tip teda rozhodne využite vtedy, keď šoférujete a nemáte so sebou žiadneho dospelého spolujazdca.

Pozri aj: Tipy na netradičné výlety: Tieto miesta na Slovensku musíš navštíviť!

čím zabaviť deti v aute

Zdroj: Shutterstock®

Slovné hry

Obľúbené sú hry so slovíčkami, ako napríklad názvy miest či zvierat podľa písmen v abecede alebo slovo, začínajúce sa na posledné písmeno toho predchádzajúceho. Do rovnakej kategórie patrí aj hra Hádaj, na čo / koho myslím alebo čo / kto som. Slovných hier je však celá škála, navyše si môžete niektoré aj samy upraviť či dokonca vymyslieť podľa veku a záujmov dieťaťa. Nielenže vám cesta rýchlejšie ubehne, ešte sa aj dobre zabavíte, váš mozog zostane po celý čas v strehu a na spánok ani nepomyslí.

hry do auta pre deti

Zdroj: Shutterstock®

Spievanie

Dlhá cesta autom (v lietadle by ste sa nemuseli stretnúť s pochopením) je ideálna príležitosť naučiť svoje deti zopár pesničiek. Keď si napokon spoločne zaspievate niečo veselé, dobrá nálada bude zaručená.

Na čítanie alebo sledovanie rozprávky na tablete počas cesty sa príliš nespoliehajte, pretože predovšetkým deti sú náchylné na cestovné nevoľnosti, ku ktorým čítanie a sklonená hlava značne prispieva. V prípade, že nemáte žiadnu možnosť vaše deti počas cesty zabaviť alebo máte obavu, či to vôbec zvládnete, vyberte sa na cestu na noc. Je oveľa väčšia pravdepodobnosť, že vaši potomkovia drvivú väčšinu cesty prespia a vy sa tak môžete naplno venovať riadeniu auta alebo navigovaniu šoféra. :-)

A nezabúdajte ani na pravidelné prestávky, prospešné tak pre deti, ako aj pre šoféra. Šťastnú a zábavnú cestu!

Prečítaj si: Toto potrebuješ ovládať: Ako predísť mikrospánku a únave za volantom?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Daniela Bieliková 06.07.18 18:44

DB
karma
117.00

vyskúšame...uvidíme

  • 1
Odpovedať

Kristína Sekeráková 14.02.21 05:10

KS
karma
133.00

V dnešnej dobe fičia deti iba na hrách a rozprávkach na mobile alebo tablete, preto je super si pred cestou vymyslieť nejaké cestovné hry, aby sme ich zabavili aj inak :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní