Toto potrebuješ ovládať: Ako predísť mikrospánku a únave za volantom?

Toto potrebuješ ovládať: Ako predísť mikrospánku a únave za volantom?

Dovolenková sezóna už je v plnom prúde, a to sa ešte oficiálne ani nezačalo leto. Je bežné, že do bližších destinácií, ako Česko, Maďarsko, Taliansko či Chorvátsko, sa vyberáme autom, preto sme sa rozhodli dať dokopy zopár užitočných rád, tipov a inšpirácií, ako sa môžete udržať v bdelom stave počas šoférovania, ak sa chystáte autom na dovolenku. Nech sa páči, tu sú!

Okrem vodičského preukazu, technického preukazu vozidla, zelenej karty, partnera, detí a najnovších plaviek, si nezabudnite na cestu autom za dovolenkou pribaliť aj tieto praktické rady:

  • Počúvajte hudbu! Vopred si na cestu pripravte zoznam skladieb, ktoré vám nedovolia zaspať, ani keby ste naozaj chceli. Nie, nehovoríme o žiadnom heavy metale, hoci, ak vám to posádka auta schváli, prečo nie? Skôr sa však vyhnite monotónnej hudbe, ale aj audioknihám, ktoré sú väčšinou narozprávané monotónnym hlasom, a ten vám na bdelosti veľmi nepridá.

Odporúčame: Tip na letnú dovolenku: Najkrajšie pláže Talianska, ktoré sú rajom na zemi

autom k moru

Zdroj: Shutterstock®

  • Pred cestou sa poriadne vyspite! Unavené a nevyspaté za volant v žiadnom prípade nesadajte. Rozhodne teda nepreceňujte svoje sily a doprajte si, namiesto dvanásteho kontrolovania batožiny a vyprážania rezňov na cestu, čo najkvalitnejší odpočinok predtým, než vyrazíte. Argument, že „však na pláži to dospím“ by sa vám mohol veľmi kruto vypomstiť.
  • Robte si prestávky a dbajte na pitný režim! Popravde, o časté prestávky sa vám postarajú už len samotné poplatky na diaľnici, ktorých je napríklad v takom Chorvátsku naozaj neúrekom. Nesnažte sa byť však v cieli vašej dovolenky za každú cenu čo najskôr, náhlenie sa skutočne nevypláca. Zastavujte teda pravidelne, vyjdite z auta, poprechádzajte sa alebo si zacvičte, doprajte si dostatok tekutín, vodou si osviežte aj tvár a ruky a späť za volant si sadnite skutočne bdelé. V žiadnom prípade nešoférujte vkuse dlhšie, ako tri hodiny. A keď už sme načrtli pitný režim, nepopierame, že dávka kofeínu vás môže na krátky čas vzpružiť, no nesnažte sa piť jednu kávu za druhou a už vôbec nie energetické nápoje. Naopak, zásobte sa čistou vodou v ideálnej teplote a priebežne ju popíjajte. Dopriať si môžete aj zelený čaj.
rady pred cestou na dovolenku

Zdroj: Shutterstock®

A nezabudnite ani na tieto rady:

  • Rozprávajte sa! Ideálne je, keď spolusediaci kladú otázky a šofér odpovedá, aby to držalo jeho mozog v strehu a bdelom stave. Avšak pozor – všetko s mierou! Ak vám deti budú klásť zákerné matematické úlohy alebo otázky ohľadom kvantovej fyziky, len aby ste za volantom nezaspali, veľmi ľahko sa môže stať, že sa začnete príliš sústrediť na čokoľvek iné, než na pozornosť voči dianiu na ceste. Jedna vec je teda rozprávať sa a druhá nechať sa rozptyľovať.
  • Samomasáž a dýchanie: Taká samomasáž vám vie náhodou veľmi dobre poslúžiť a udržať vás v bdelom stave. Stláčajte si napríklad bod uprostred dlane alebo si masírujte uši. Samozrejme tak, aby vás to neobmedzovalo v riadení auta. Prípadne nechajte spolucestujúcich, nech vám tento servis zabezpečia oni. Ale pozor, aby ste od samého blaha naozaj za volantom nezaspali. Ak však zvyšná posádka auta zaspala, zahrajte sa. Ako? Jednoducho vedome zhlboka dýchajte, najlepšie do brucha, a tento dych si starostlivo kontrolujte. Dokonale si tým okysličíte mozog.

Pozri aj: Kinetóza: Dôvod, pre ktorý je cestovanie autom nočnou morou

autom do Chorvátska

Zdroj: Shutterstock®

  • Vetrajte! Nevyhnutnosť čerstvého vzduchu popri šoférovaní vám isto netreba pripomínať, preto nielenže vetrajte, ale určite sa vyhnite aj kúreniu v aute. Zimomravých spolusediacich radšej pozakrývajte dekami, no vy ako šofér si doprajte sviežosť. K tomu vám poslúži aj zapnutá klimatizácia, avšak nie na menej, ako 21 °C.

A napokon – ak je to čo i len trochu možné, pri šoférovaní sa striedajte. „Odkrútiť“ si samy niekoľko tisíc kilometrov je predsa len veľká záťaž a čo si budeme klamať, aj riziko. V takom prípade si pokojne doprajte hodinový spánok na bezpečnom mieste alebo odpočívadle a až potom pokračujte v ceste.

- Anketa

CHYSTÁTE SA TENTO ROK AUTOM NA DOVOLENKU?

Odpovedalo 80 ľudí  

Áno
70%
Nie
30%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

9 komentárov

Jana Pitonakova 18.06.18 06:49

JP
karma
100.00

Má osvedčené na sebe pitie coca coly, žuvanie žuvačky, spev ... a keď už nepomáha nič z toho, zastaviť a pospať si hodinku :-)

  • 1
Odpovedať

Ľubica Šťastná 18.06.18 08:54

ĽŠ
karma
100.00

Veľmi dobré rady pre tých, ktorí ich ešte nepraktizujú.

  • 1
Odpovedať

Marta Bujdošová 18.06.18 10:49

MB
karma
98.00

Toto vsetko robime, este tak vymysliet extra sedadla, aby nas zadky neboleli :)

  • 1
Odpovedať

Mária Maxianová 18.06.18 19:42

MM
karma
100.00

ja síce nešoférujem, ale dnes po príchode domov zo záhrady som mala takú krízu, že by som bola zaspala postojačky, musela som to rozchodiť

  • 1
Odpovedať

Daniela Bieliková 18.06.18 21:19

DB
karma
117.00

dobré rady a typy na dlhú cestu autom...

  • 1
Odpovedať

Jana Komadová 18.06.18 21:28

JK
karma
100.00

Nemám vodičák a ani sme neboli na dovolenke v zahraničí autom

  • 1
Odpovedať

Zdenka Slahučková 18.08.18 22:59

ZS
karma
100.00

Ja nešoférujem, ale na toto by si mal dať pozor každý vodič.

  • 1
Odpovedať

Jana Komadová 15.06.19 22:33

JK
karma
100.00

Autom nechodím na dovolenku

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 14.02.21 04:43

KS
karma
133.00

Ja vodičák nemám a s priateľom aj tak na dovolenky autom nechodíme. Ak ideme niekam na dlhšiu cestu riadime sa heslom ,,pomaly ďalej zájdeš,, keďže iba priateľ šoféruje. Čiže dodržiavať časté prestávky, v kuse sa rozprávať a hlavne nezaspať pri vodičovi :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní