Kinetóza: Dôvod, pre ktorý je cestovanie autom nočnou morou

Kinetóza: Dôvod, pre ktorý je cestovanie autom nočnou morou

Trpíte pri pomyslení, že opäť máte sadnúť do auta a precestovať stovky kilometrov? Zahmlieva sa vám pred očami pri predstave cestovania lietadlom či nedajbože loďou? Ak nechodievate na dovolenku kvôli tomu, že trpíte častými závratmi, nevoľnosťou či bolesťou hlavy, a to už len pri pomyslení na niekoľkohodinovú cestu, tak vitajte v klube ľudí, trpiacich kinetózou!

Kinetóza je nepríjemný stav, respektíve prechodný stav organizmu, ktorý vzniká v dôsledku pohybu tela. Môže sa objaviť pri akejkoľvek činnosti, inej, než je beh alebo chôdza. Preto môže byť jazda dopravným prostriedkom, jazda na zvieratách či kolotočoch, pre vás skutočnou nočnou morou.

Zaujme ťa: Parazity v ľudskom tele: Máme sa naozaj čoho obávať?

bolesť hlavy pri ceste vlakom

Zdroj: Shutterstock®

Aká je príčina kinetózy?

Toto ochorenie je typické hlavne pre ženy a deti, ale aj pre zvieratá. Spôsobuje ju orgán rovnováhy, ktorý sa nachádza v strednom uchu. Tento orgán registruje všetky zmeny, preto pri neurčitom pohybe môže ostať dezorientovaný a vysielať zmätené signály, čím sa u človeka začne prejavovať nevoľnosť.

Tri formy kinetózy:

  1. najľahšia forma – tá sa prejavuje bolesťou hlavy, častým zívaním a pocitom vyčerpanosti
  2. stredný stupeň – človek môže mať nutkanie na vracanie, problémy s únavou, stratu chuti do jedla. Tento stupeň je tiež sprevádzaný studeným potom a nevoľnosťou
  3. najťažšia forma – mimoriadne vyčerpávajúca forma, ktorá sa prejavuje častým zvracaním, nízkym krvným tlakom, stratou koordinácie, nechuťou do jedla

Čo je však šokujúce, tak kinetózu si môžeme privolať aj sami. V nemalej miere sa totiž na jej vzniku podieľa aj psychologický faktor. Preto reči typu: „nejedz to, bude ti zle“ môžu privolať takúto cestovnú horúčku. Takže, nabudúce pred cestou si ju neprivolávajte!

nevoľnosť v lietadle

Zdroj: Shutterstock®

Ako bojovať s kinetózou a užívať si cestu?

  • Pozerajte von z okna – najlepšia prevencia pred vznikom kinetózy! Sledovanie prírody vám pomôže potvrdiť detekciu pohybu, čím nedôjde k narušeniu orgánu rovnováhy, ktorý je spúšťačom danej choroby. Preto sa zamerajte na objekt v diaľke, ktorý je pevne stojaci a užívajte si krásu okolia!
  • Sadnite si k vodičovi – najlepšie je sadnúť si do prednej časti motorového vozidla. Budete mať lepší rozhľad, viac sa sústredíte na sledovanie cesty a budete v strehu, vďaka čomu nebudete pociťovať nevoľnosť.
  • Zatvorte oči a zadržte dych – ak nebudete nič vidieť, tak nebudete pociťovať nevoľnosť. Ak vám však býva nevoľno hlavne v zákrutách, tak pri každej zadržte dych a nenechajte sa rozhodiť.
  • Zabudnite na osviežovače vzduchu – áno, tie malé stromčeky a iné podobné „srandičky“, ktoré rozvoniavajú v celom aute, vyhoďte. Tie totiž môžu vyvolať horšie pocity a hlavne spôsobovať nevoľnosti v prípade, že je vôňa veľmi ťažká alebo pre vás nepríjemná.
žuvanie žuvačky

Zdroj: Shutterstock®

Čo ďalšie proti kinetóze vyskúšať?

  • Zázvorový čaj alebo cukríky sú výborné na potláčanie nevoľnosti.
  • Na nevoľnosť pomáha aj žuvanie žuvačky.
  • Počúvanie hudby je tiež skvelým relaxom a liekom proti kinetóze.
  • Počas jazdy zabudnite na čítanie knihy!
  • Voľnopredajné lieky dokážu rovnako zabrániť tomu, aby u vás prepukla kinetóza.

Odporúčame: Ryšavé vlasy a pehy: Kedysi komplex, dnes vrchol príťažlivosti!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Martina Varhaníková 23.04.18 11:23

karma
110.00

Ako dieťa som mávala problémy. Neskôr mi pomáhalo sústrediť pozornosť na niečo iné, lebo čím viac som si uvedomovala, že mi je zle, tým silnejšie to bolo. Všetko je o našom myslení a aké programy držíme v hlave. Už myšlienka, že budeme niekam cestovať a bude nám zrejme zle je chybná, lebo popredu si vytvárame danú skutočnosť.

Žuvačky pomáhajú rozhodne, tak isto aj dýchanie a uvedomovanie si stavu pokoja a radosti. Všetko je to o tom, ako sa chceme cítiť..tak prečo si to aj nevyplniť?

  • 1
Odpovedať

Marianna Rajniaková 23.04.18 12:30

MR
karma
109.00

počula som o takom probléme a teraz to je vysvetlené odborne..

  • 0
Odpovedať

Tomáš Kamenár 23.04.18 14:42

TK
karma
105.00

ja nemôžem v aute čítať

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 23.04.18 21:32

karma
109.00

Ked som bola malá,milovala som húpačky a kolotoče...mohla som tam sedieť aj celý deň.A vlastne mi nevadia ani teraz.Ked bol u nás v meste jarmok,dcéra ma nahovorila,aby som s ňou išla na centrifúgu...a v pohode som to zvládla :-) Môjmu manželovi je zle len pri pohľade na kolotoče.Ani cestovanie mi nikdy nerobilo problém.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní