Ryšavé vlasy a pehy: Kedysi komplex, dnes vrchol príťažlivosti!

Ryšavé vlasy a pehy: Kedysi komplex, dnes vrchol príťažlivosti!

Ryšavé vlasy a pehy – kombinácia, ktorá už potrápila nejedno dievča, keď muselo stráviť detstvo s prezývkami typu ryšavka alebo pehaňa. Ale akonáhle prišla dospelosť, z ryšavky sa stala príťažlivá sexy červenovláska a z pehane zaujímavá žena s originálnou a rozhodne nie tuctovou tvárou, za ktorou sa obzrie nejeden muž. Aké to teda v skutočnosti je – žiť s ryšavými vlasmi a pehami? 

Ryšaví ľudia vraj vymrú do roku 2060. Hoci sme nezačali práve optimisticky, faktom zostáva, že už len približne dve percentá populácie majú prirodzene ryšavé vlasy. Nič to ale nemení na fakte, že ryšavé ženy s pehami patria rozhodne medzi najpríťažlivejšie, zrejme práve vďaka tomu, že sú také ojedinelé, a tým vzácne. Dôkazom toho sú aj slovenské herečky, ktorým môžu tie ostatné len závidieť ich prirodzený šarm, príťažlivosť a sexepíl. Reč je o Eve Vice Kerekes a Táni Pauhofovej. Veď sa len pozrite na ich profil na Instagrame! 

Pozri aj: Čo je fototyp a do akého sa zaradiť?

#vicakerekes

Príspevok, ktorý zdieľa Vica Kerekes Fanpage (@vica_kerekes_ig),

#tanapauhofova

Príspevok, ktorý zdieľa Táňa Pauhofová fanclub (@tanapauhofovafanclub),

Vedci dokázali, že ľudia s ryšavými vlasmi sú oveľa náchylnejší na rakovinu kože (melanóm), než ostatní. Mnohé ženy si skrývajú pehy pod mejkap, pretože ich považujú za akúsi nedokonalosť pleti. Príčina bude zrejme zakorenená v spomínanom detstve, kedy bývajú deti s pehami vystavované posmeškom od rovesníkov, odkiaľ je už len malý krôčik ku komplexu menejcennosti. Hoci opak je pravdou.

Naozaj teda nie je dôvod svoje ryšavé vlasy a pehy neznášať. Treba byť na tieto jedinečné črty právom hrdé. Veď hrdzovlásky odjakživa fascinujú nielen mužov ako takých, no predovšetkým umelcov – maliarov, filmárov, atď.

hrdzavé vlasy

Zdroj: Shutterstock®

Komplex alebo prednosť?

Za zmienku stojí, že aj keď človek nie je prirodzene pehavý, v lete sa mu môžu na tvári pehy objaviť. Po lete však zvyknú samy od seba zmiznúť. Zaujímavé tiež je, že ak je jeden rodič ryšavý a druhý blonďavý, je vysoká pravdepodobnosť, že aj ich dieťa bude ryšavé. Dieťa však môže dostať do vienka ryšavé vlasy aj bez toho, aby malo čo i len jediného ryšavého predka.

A do tretice ešte jedna pozoruhodná skutočnosť – za to, že ste prirodzene červenovlasé, môže gén s názvom melanokortinový receptor 1 (MC1R). Nezabúdajte ale na to, že čo je pre jedných chybičkou krásy, je pre iných symbolom nadpozemskej krásy.

Toto ťa zaujme: Pravda o kokosovom oleji: Naozaj je taký prospešný, ako sa hovorí?

pehavá tvár

Zdroj: Shutterstock®

Zaujímavosti o ryšavých vlasoch a pehách na tvári:

  • Najviac ryšavých ľudí žije v severnej Európe, úplne najviac v Škótsku.
  • Ryšavé vlasy a pehy zväčša sprevádza bledá pokožka.
  • Ľudia s ryšavými vlasmi a pehami bývajú náchylnejší na bolesť.
  • V dávnej minulosti boli ryšavé vlasy spájané s bosorkami – takéto ženy boli bežne upaľované.
- Anketa

AKÁ JE PRIRODZENÁ FARBA VAŠICH VLASOV?

Odpovedalo 245 ľudí  

Blond alebo plavá
5%
Hnedá
36%
Ryšavá
57%
Tmavá až čierna
2%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Marta Bujdošová 20.04.18 08:15

MB
karma
98.00

toto je jedina farba vlasov, ktora sa mi nehodi, skoda, vzdy som ich tuzila mat rysave

  • 1
Odpovedať

Ľubica Šťastná 20.04.18 17:03

ĽŠ
karma
100.00

Kedysi to bol naozaj komplex, no časy sa menia, stačí iný uhol pohľadu.

  • 0
Odpovedať

Milka Damašková 20.04.18 21:19

MD
karma
132.00

Čítam nahlas deťom : "Ryšaví ľudia vymrú do roku 2060." Dcéra na to : " Naša rodina to zachráni. ":D :D :D Ja som totiž jedna z troch sestier- všetky ryšavky :) No čo, aspoň sme si nemali čo vyčítať ani závidieť :D

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní