Ľanový olej: Je to najlepšia ochrana proti rakovine?

Ľanový olej: Je to najlepšia ochrana proti rakovine?

Ľanový olej je preslávený mnohými účinkami, a to okrem blahodarného vplyvu na proces trávenia aj schopnosťou chrániť telo pred rakovinou. Okrem toho vie organizmu doplniť množstvo cenných látok, napríklad aj dôležité omega-3 mastné kyseliny. Ak sa chcete viac dozvedieť o jedinečných vlastnostiach ľanového oleja aj ako ich využiť pre svoje zdravie, určite neprehliadnite nasledujúci článok!

Poznáte ľanový olej?

Kvalitný ľanový olej je za studena lisovaný olej z ľanových semienok. Tieto semená sa získavajú z ľanu siateho, čo je prastará kultúrna plodina z čeľade ľanovité. Táto rastlina bola kedysi značne pestovaná najmä v niektorých ázijských krajinách či starom Egypte. Dnes sa vyskytuje hlavne v miernych pásmach, často práve v podhorských oblastiach. Ľan siaty môže dosahovať výšku až 1,5 metra a je charakteristický husto olistenou stonkou s belasými päťpočetnými kvetmi.

Práve olejnaté semená ľanu, ktoré sa získavajú zvyčajne počas letných mesiacov, sú využívané na výrobu oleja. Majú buď žltkastú, alebo stredne hnedú farbu. Ľanový olej je zdrojom mnohých cenných látok. Obsahuje veľké dávky viacerých nenasýtených mastných kyselín, a to vrátane omega-3 aj omega-6 mastných kyselín. Okrem toho obsahuje vitamín E aj viaceré vitamíny skupiny B. Nakoniec v ňom nájdeme aj niektoré minerály.

Odporúčame: Ako rozpoznať anémiu včas? Neuveríš, ale pozri na svoje viečka!

účinky ľanového oleja

Zdroj: Shutterstock®

Má skutočne také úžasné účinky?

Ľanový olej ovplyvňuje zdravie organizmu v mnohých smeroch. V prvom rade má blahodarný vplyv na celý tráviaci trakt. Prečisťuje hrubé črevo, upravuje proces trávenia a podporuje pravidelné vyprázdňovanie. Veľmi nápomocný môže byť pri problémoch so zápchou či so zápalom čriev. Ľanový olej posilňuje imunitný systém a má detoxikačné aj antiseptické účinky. Obsahuje mnohé látky s antioxidačnými vlastnosťami, a to napríklad práve lignany. Antioxidanty napomáhajú v tele bojovať proti škodlivým účinkom voľných radikálov, ktoré môžu poškodzovať bunky a dokonca môžu prispieť k rozvoju nádorových buniek.

Ľanový olej tak môžeme zaradiť medzi dobré formy prevencie rakoviny. Po tomto oleji často siahajú aj priamo onkologickí pacienti pri alebo po liečbe ochorenia. Hovorí sa totiž najmä o jeho účinnosti v boji proti nádorovým bunkám. Ľanový olej ďalej  blahodarne vplýva na hladinu cholesterolu v krvi aj na krvný tlak. Prečisťuje cievy a osvedčil sa pri problémoch s reumatickou artritídou. Vyskúšať ho môžu aj ženy počas menopauzy či pri bolestivej menštruácii. Pri použití zvonka má blahodarný vplyv na stav a kvalitu kože.

použitie ľanového oleja

Zdroj: Shutterstock®

Ako ho používať?

Po ľanovom oleji sa môžete poobzerať na internete, vo väčších supermarketoch aj špecializovaných predajniach so zdravými potravinami. Cena sa pohybuje od 2,5 až 3 eur za 250 ml balenie. Pri výbere však dbajte na kvalitu produktu a hľadajte kvalitné za studena lisované oleje, pokojne i v bio kvalite. Olej z ľanový semien je vhodné používať zvonka i zvnútra. Pri vnútornom užívaní je najľahšie si dopriať 1 čajovú lyžičku oleja 1 až 2 razy denne. Takto podporíte liečbu zdravotných ťažkostí alebo zabojujete proti vzniku iných neduhov, o ktorých sme písali vyššie.

Ak vám jeho chuť nie je sympatická, pokojne ho pridajte do jogurtu, ovsenej kaše či smoothie nápoja. Uplatnenie nájde v studenej kuchyni, použiť ho môžete napríklad do čerstvého zeleninového šalátu. Ľanový olej by však nikdy nemal prechádzať tepelným spracovaným, inak stráca svoje hodnotné látky. Pri používaní zvonka je osožný pri starostlivosti o pokožku a pleť. Môžete ním ošetriť chorú či poranenú kožu. Nápomocný býva pri ekzémoch, vyrážkach či popáleninách. Pokojne ho však môžete využiť pri príprave zábalu na vlasy alebo ako masážny olej.

Pozri aj: Ako vyčistiť vodovodnú batériu? S touto lacnou prísadou to zvládneš ľavou zadnou!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Jana Komadová 23.05.19 07:37

JK
karma
100.00

Mám exzem používam ho pravidelne na odoručanie kožneho lekára

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 23.05.19 09:20

ĽŠ
karma
100.00

Ľanový olej je oprávnene preslávený mnohými účinkami.

  • 1
Odpovedať

Martina Varhaníková 23.05.19 11:10

karma
110.00

takéto oleje by sa mali s niečim konzumovaťčhlieb, tvaroh, jogurty, kaše, aby nepôsobili laxatívne a lepšie sa vstrebali v tele.

  • 1
Odpovedať

Iveta Moravčíková 24.05.19 22:09

IM
karma
100.00

už som o nom počula ja jem lanové semienka

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 24.05.19 23:52

karma
109.00

Ľanový olej som ešte nemala,ale ľanové semienka jem často.

  • 0
Odpovedať

Dušan Varga 12.06.19 15:53

DV
karma
103.00

O účinkoch tohto oleja, čo sa tyka nádorovým ochorení som nevedel. Kým sme zdraví, neriešime, čo jeme.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní