Kivi ako najlepší zoštíhľujúci prostriedok: Ako to dokáže?

Kivi ako najlepší zoštíhľujúci prostriedok: Ako to dokáže?

Kivi, dovolíme si tvrdiť, je mimoriadne špecifické ovocie, či už ide o jeho výzor alebo chuť. Kivi (kiwi) má veľa priaznivcov, ale rovnako tak aj veľa odporcov. A čo vy – máte kivi rady alebo ho veľmi nemusíte? A vedeli ste vôbec, že táto zelená exotika vám vie dopomôcť k vysnívanej postave? Pozrite sa, ako je to možné!

Keď kivi dorazilo aj k nám, čo bolo približne v 80. rokoch minulého storočia, spôsobilo obrovský boom. Zrazu sme ho chceli, pochopiteľne, všetci ochutnať a zatiaľ, čo u niekoho zostalo pri ochutnávke, iným kivi absolútne sadlo do chuťového vkusu. Či už patríte k jednej alebo druhej skupine, nie je na škodu vedieť, čo toto zelené exotické ovocie obsahuje a prečo sa drží na piedestáli zdravých a prospešných potravín.

Americkí vedci tvrdia, že kivi je najvýživnejšie ovocie na svete. A hoci napohľad nie je nijako lákavé, pod chlpatou šupkou skrýva doslova vitamínovú bombu. Môže za to jeho vysoký obsah vitamínu C.

Zaujme ťa: Oživ ju tvarohom a šľahačkou: Vynikajúci recept na smotanovú tortu

prečo jesť kivi

Zdroj: Shutterstock®

Zelený zázrak pod chlpatou šupkou

Kivi obsahuje aj veľké množstvo vzácnych antioxidantov a takzvaných fytolátok. Pod hnedou chlpatou šupkou sa teda skrývajú prospešné bioflavonoidy, vitamín B, E a spomínaný vitamín C, kyselina listová, betakarotén a tie najvzácnejšie stopové prvky, horčík, železo, vápnik a vláknina. Bolo preukázané, že pravidelná konzumácia kivi (aspoň jedno kivi denne) dokáže pomôcť pri liečbe rakoviny. Do svojho jedálnička by mali kivi zaradiť aj ľudia, ktorých trápi ochorenie srdca, cukrovka, astma, reflux, plynatosť, ako aj hypo- a hyperglykémia.

ako často jesť kivi

Zdroj: Shutterstock®

Schudnite s pomocou kivi!

Predovšetkým teraz, pred príchodom leta, sa akosi viac snažíme dbať na zdravú stravu a zhodiť nejaké to nadbytočné kilo. Kivi vám v tom zaručene pomôže. Dokonca pomáha aj pri kašli a dýchavičnosti (najmä u detí). Táto zelená dužina takisto účinne pôsobí proti parodontóze, reume, pečeňovým ťažkostiam, znižuje bolesť a horúčku a dodáva energiu ľuďom s chronickou únavou.

Má tiež schopnosť znižovať oxidačný stres v ľudskej plazme. A takto by sme mohli pokračovať ešte veľmi veľmi dlho. Kivi je totiž skutočne zázračné ovocie. Už sa o tom len presvedčiť na vlastnej koži...

Neprehliadni: Babička bylinkárka radí: Tieto májové bylinky si určite nazbieraj!

ako sa zbaviť stresu

Zdroj: Shutterstock®

Zaujímavosti o kivi:

  • Kivi je zároveň aj druh vtáka, toho však nekonzumujte!
  • Má veľmi nízku energetickú hodnotu (cca 45 kcal na 100 gramov).
  • Obsahuje vysokokvalitný cukor, takže konzumenti kivi zvládajú oveľa lepšie stres, ako ostatní.
  • Na pultoch obchodov ho nájdete počas celého roka.
  • Patrí medzi dvanásť potravín, najmenej kontaminovaných pesticídmi.
  • Obsahuje vyše 200 % odporúčanej dennej dávky vitamínu C.
- Anketa

MÁTE RADI KIVI?

Odpovedalo 215 ľudí  

Áno
94%
Nie
6%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Mária Liščinská 18.05.18 00:53

karma
132.00

TOTO OVOCIE MILUJEM! Je pre mňa jednoznačne NAJ zo všetkých exotických druhov exotických plodov. V detstve som ho veľmi nemusela, lebo bol buď príliš kyslý alebo som sa bála tých jadierok..no od puberty až doposiaľ sa to úplne otočilo a nedokážem si bez KIWI predstaviť ani leto ani jar ani jeseň či zimu. Či na raňajky, ako snack hocikedy, aj na večeru. Smoothie skoro každé obsahuje minimálne jeden kus tohto vzácneho ovocia. MŇAM!

  • 1
Odpovedať

Darina Božiková 18.05.18 14:47

DB
karma
114.00

mám rada kivi vtedy,keď je už zrelé/myslím mäkké/.vtedy je aj sladké.

  • 1
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 18.05.18 17:31

PV
karma
113.00

Kivi je super.. Dávam ho do smoothie ,ale aj zjem skoro každý deň jedno .. Viem,že má veľa vitamínu C . Je veľmi zdravé .. Mňamka ..

  • 1
Odpovedať

Elena Švachová 18.05.18 22:03

karma
109.00

Kivi mám veľmi rada,ale musí byť skôr mäkšie ako tvrdé.Ked si robím ovocný šalát,vždy tam mám pokrájané aj jedno kivi.

  • 1
Odpovedať

Marianna Rajniaková 08.06.18 15:23

MR
karma
109.00

mám ho rada ale iba keď má svoju sezónu a je sladké a mäkké..

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní