Odporúčajú ju celebrity aj influenceri: Je toto TOP diéta roku 2020?!

Odporúčajú ju celebrity aj influenceri: Je toto TOP diéta roku 2020?!

Na začiatku každého roka sa mnoho ľudí vyberá na cestu za krajším a štíhlejším telom. Ak ste sa aj vy rozhodli v roku 2020 zhodiť nejaké to kilečko, je najvyšší čas, aby ste sa poobzerali po vhodnom spôsobe, ako to docieliť. Ak na rozhliadanie sa nemáte náladu či čas, možno vás zaujme diéta zvaná 16:8, o ktorej si povieme viac v tomto článku. Je toto TOP diéta roku 2020?!

Založená na hlade

Diéta 16:8 je založená na striedaní intervalov fastingu (hladovania či pôstu) a konzumácie jedál. V tomto prípade je hladovanie každý deň 16-hodinové a potrava sa konzumuje ostatných 8 hodín. Väčšina ľudí, ktorí podstupujú tento typ diéty, začínajú s fastingom večer. Postia sa v noci, vynechajú raňajky a v strede dňa prechádzajú na fázu jedenia. Aj táto diéta je teda založená na princípe prerušovaného pôstu a vychádza z praktík našich predkov, ktorí lovili, cez deň jedli a v noci sa jedenia zdržali.

Odporúčame: Počula si už o poldennom pôste? Spoznaj výhody intermittent fasting!

čo obnáša fasting

Zdroj: Shutterstock®

(Ne)výhody fastingu

Výhody fastingu, teda dlhších periód denne bez jedla, počas ktorých môžete piť len nesladené nápoje (vodu, čaj či kávu), vyzdvihuje mnoho výživových poradcov a dokonca i lekárov. Jeho podporovatelia veria, že dokáže znižovať oxidačný stres a s ním spojené chronické ochorenie a zápalovosť. Podľa nedávnych štúdií fasting dokonca podporuje metabolickú činnosť organizmu. Ako všetko, tak aj táto minca má dve strany a fasting má podľa jeho odporcov i veľké nevýhody. Za najväčšiu považujú to, že môže spúšťať poruchy jedenia, ako je anorexia či bulímia alebo naopak prejedanie sa. Zároveň môže zvyšovať hladinu LDL cholesterolu v krvi a tiež prehnane nízku hladinu cukru v krvi, únavu, nevoľnosti i závraty.

diéta 16:8

Zdroj: Shutterstock®

Pre koho je diéta 16:8 vhodná?

Pred tým, než s diétou 16:8 začnete, zvážte, či je vôbec pre vás tento typ hladovania vhodný. Ak ste totiž zvyknutí po nociach vyjedať chladničku, môže byť pre vás náročný, no určite i nápomocný. Je predsa všeobecne známe, že nejesť po určitej hodine večer prináša mnoho benefitov a významne prispieva k redukcii hmotnosti. A ak neviete, či to dokážete, skúste začať zľahka tak, že si postupne predĺžite čas hladovky, až kým sa dostanete k cieľu. Tomuto spôsobu diéty by sa mali vyhnúť ľudia náchylní na akýkoľvek druh porúch stravovania sa, ľudia s problémami so „zlým” LDL cholesterolom a v neposlednom rade pacienti, ktorí sa liečia na diabetes či iné závažné ochorenia.

Inšpiruj sa: Aké sú najlepšie diéty pre rok 2020? Odborníci to vidia takto!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní