Počula si už o poldennom pôste? Spoznaj výhody intermittent fasting!

Počula si už o poldennom pôste? Spoznaj výhody intermittent fasting!

Poldňový pôst možno poznáte z angličtiny ako intermittent fasting. Nie je to však žiadna novinka, aj keď u nás pod týmto pojmom menej známa a možno ste to robili už pred tým a vôbec ste si to neuvedomovali. Jedávate raňajky? Hovorilo sa, že je to najdôležitejšie jedlo dňa, ale doba sa zmenila, aj naše fyzické pracovné zaťaženie a nie každý dokáže hneď ráno jesť. No a nasilu do seba niečo dávať, to nemá zmysel.

Odporúčame: Tri zdravé jarné recepty: Priprav si menu zo sezónnych potravín!

kedy začať jesť

Zdroj: Shutterstock®

Viac druhov pôstu

Existuje niekoľko druhov poldňového pôstu. Pre mužov a ženy je rozdielny, ale postiť sa môžete akokoľvek dlho, kým je to pre vaše zdravie bezpečné. Pri intermittent fasting je však maximálna hranica 20 hodín. Od súmraku do úsvitu sa postí približne 13 hodín. Medzi ďalšie patrí 16:8, kde sa 16 hodín nekonzumujú žiadne jedlá a v 8 hodinovom rozmedzí sa môže znovu jesť. Pri pôste 18:6 je 6 hodinové okno, kedy môžete opäť konzumovať jedlo, no a potom už spomínaný 20 hodinový pôst, pri ktorom je dovolené jesť iba počas 4 hodín.

pitný režim

Zdroj: Shutterstock®

Ako na to

Najpopulárnejší je v dnešnej dobe práve 16:8. Väčšinou je rozdelený nasledovne: o 7:00 večer prestanete jesť a pôjdete si ľahnúť o 11:00 – takto získate 4 hodiny bez jedla. Ďalších 8 hodín spíte (do 7:00) a už vám zostáva vydržať iba 4 hodiny bez jedenia. Počas tohto pôstu je dôležité piť veľa tekutín. Káva, čaj bez sladidla a voda sú dovolené. Počas 8-hodinového okna na jedenie si viete naplánovať 3 až 6 jedál podľa vášho apetítu. Jediné, na čo si musíte dávať viac pozor, je večera. Tá by mala byť dostatočne sýta. Pri nej by ste sa mali riadiť pravidlom 50 % sacharidov, 25 % tukov a 25 % proteínov. Ani jedna zložka samostatne vás totiž nenasýti dostatočne dlho. Tu ide o to, aby ste nehladovali.

pol dňový pôst

Zdroj: Shutterstock®

Prečo to vyskúšať

Chudnutie je najčastejší dôvod, prečo ľudia skúšajú tento intermittent fasting. Nejde ani o redukovanie kalórií, ale podstatou je, že telo začne spaľovať tuk z vlastných zásob a svaly budú vyrysovanejšie. Pomáha pri znižovaní inzulínu v krvi, znižovaní krvného tlaku a taktiež uvoľňuje hormón, ktorý spaľuje uložené tuky. Vďaka tomuto krátkodobému pôstu sa môže zrýchliť metabolizmus až o 3,6 –14 %. Štúdia z roku 2014 ukázala, že ľudia stratili približne 4 – 7 % obvodu pásu, pričom nestratili svalstvo. A všetci vieme, že najnebezpečnejší tuk je v oblasti brucha. Popularitu získalo toto stravovanie hlavne tým, že je naozaj jednoduché, netreba počítať kalórie, len si musí každý nastaviť pre seba ten správny čas, počas ktorého bude môcť jesť. Po dlhšom čase s týmto pol dňovým pôstom získate nejeden benefit, a to vrátane potlačenia chuti na sladké!

Pozri aj: Ako podporiť vylučovanie toxínov z tela? Ľudová medicína odporúča tento čaj!

ako na to

Zdroj: Shutterstock®

Pri skúšaní akejkoľvek metódy sa najprv poraďte s lekárom. Každá zmena stravovania má aj určité zdravotné obmedzenia, táto metóda napríklad nie je vhodná pre adolescentov vo vývine, ľudí s cukrovkou či podvýživou, tehotné a dojčiace ženy.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Ľubica Šťastná 25.05.19 08:03

ĽŠ
karma
100.00

Zaujímavý spôsob!

  • 1
Odpovedať

Anna Kristova 27.05.19 12:27

AK
karma
100.00

asi to nie je veľmi zdravé

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 09.06.19 23:03

JK
karma
100.00

No neviem ja mám na sebe odskúšané jeden deň v týždni držať pôst a funguje to

  • 0
Odpovedať

Gabi g 03.07.19 08:08

GG
karma
-1.00

naozaj môžem odporučiť prerušovaný pôst 16:8 .. inšpirovala som sa týmto článkom a vidím že je to celkom populárna téma aj inde .. každopádne sa mi naštartoval metabolizmus, nejaké to kilečko som a schudla a to vôbec nemakám ani nemám upravený jedálniček čiže som štastná ako blcha

  • 0
Odpovedať

Jana Čipková 17.04.21 23:10

karma
106.00

Nestotožňujem sa s takou diétou.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní