Určite si teraz poviete, že tamarillo patrí medzi ďalšie super zdravé druhy ovocia z cudziny. A nebudete ďaleko od pravdy, tamarillo je exotické ovocie, ktoré má veľký obsah rôznych, pre telo dôležitých látok, ako sú vitamíny, minerály a voda. A dokáže byť taktiež užitočný pri liečbe niektorých ochorení a ťažkostí. No napriek tomu je táto rastlina aj inak zaujímavá a dokáže vás prekvapiť.
Pôvod tejto sladkej paradajky je trošku nejasný, ale momentálne sa dováža z Južnej Ameriky a Afriky. Natrafiť na ňu môžete aj v našich obchodoch a dôvody, pre ktoré sa ju oplatí kúpiť, vám veľmi radi prezradíme. Čítajte ďalej a zistite, ako vďaka paradajke môžete schudnúť a zároveň podporiť aj svoje zdravie!
Prečo sladká paradajka?
V prvom rade je dôležité uviesť, že tamarillo je naozaj plod rajčiakovca repového, ktorý je podobný paradajkám. Má podobný tvar, ale oveľa tvrdšiu šupku a sladkú chuť. Vnútro plodu má rôsolovitú konzistenciu, avšak pri jeho rozkrojení si hneď uvedomíte, že naozaj sa môže nazývať sladkou paradajkou – má jej typickú vôňu. Malou nepríjemnosťou, ktorú, naopak, pri paradajkách nepociťujeme, je horká chuť šupky tamarilla.
Tamarillo nájdete v podobných odtieňoch ako paradajku, od červenej po oranžovú. V tomto prípade takisto platí, že každá má inú chuť. Červené odtiene sú sladšie a tie oranžové kyslejšie. Pozor si dajte hlavne pri ich krájaní – ľahko vám svojou šťavou zašpinia oblečenie a nielen to, aj rôzne povrchy! Odporúča sa ho preto krájať na čiernej doske, nie na drevenej a taktiež si po krájaní nezabudnite dôkladne umyť ruky skôr, ako si ich utriete do utierky.
Musíš vidieť: Máš rada mango? Táto exotická pochúťka ťa osvieži aj uzdraví!
Bude ťa zaujímať
Tamarillo je vhodné pre všetkých
Pustíme sa teda do dlhého zoznamu blahodarných látok, ktoré vám tento plod môže ponúknuť! V prvom rade to je voda. Jej vysoký obsah má pozitívne účinky na telo. Ďalej v tamarille nájdeme sacharidy, bielkoviny, tuk, vlákninu, vápnik, horčík, fosfor, draslík, meď, zinok, mangán, vitamíny A, C, E a tiež B-komplex. Možno práve zoznam týchto látok je dôvod, pre ktorý tamarillo môže jesť naozaj každý - deti, mladí aj starí, dokonca aj tehotné ženy. Nespôsobuje problém ani u ľudí, ktorí inak majú problémy s paprikou, paradajkami či citrusovými plodmi.
Asi najzaujímavejším faktom, ktorý je o tamarille známy, je to, že tento strom kvitne iba v noci! Od tamarilla môžete teda, okrem sladkej chuti, očakávať poriadne nakopnutie imunity, detoxikáciu organizmu a správnu funkciu tráviaceho systému. Čo ešte dokáže s naším telom?
Bude ťa zaujímať
Zlepší vysoký tlak, cukrovku aj rakovinu
-
Pomáha pri chudnutí. Vďaka vysokému obsahu vody, minerálov a vitamínov dokáže urýchliť proces chudnutia. Navyše podporuje odvodnenie organizmu, vyprázdňovanie aj samotné trávenie. Kvôli nízkemu obsahu tuku aj energie, sa odporúča konzumovať trikrát do týždňa.
-
Vyživuje srdce. Za to vďačí hlavne vysokému obsahu draslíka, ktorý je pre naše srdce dôležitý a rovnako aj vysokému obsahu horčíka, ktorý pôsobí blahodarne na celú cievnu sústavu. Ak máte zvýšený krvný tlak, dávajte si väčšie množstvo tamarilla - dokáže ho znížiť a stabilizovať.
-
Udržuje zdravý zrak. Vitamín A je pre naše oči mimoriadne prospešný, dokáže posilniť zrak, chrániť oko pred baktériami a prípadnými infekciami. Prijímať by sme ho mali hlavne so zvyšujúcim sa vekom, ale aj v prípade, ak väčšinu dňa strávime pri počítači.
-
Chráni pokožku. O jej správnu kondíciu a zdravý vzhľad sa starajú nielen vitamíny, ale aj antokyaníny, fenoly a flavonoidy, ktoré chránia našu pokožku pred voľnými radikálmi a oxidačným stresom. Pomáha aj v boji proti starnutiu pleti a preto býva aj súčasťou krémov.
-
Pomáha pri diabetes. Tamarillo obsahuje kyselinu chlorogénovú, ktorá pomáha znižovať hladinu cukru v krvi pri cukrovke II. typu. Obsahuje aj prospešné antioxidanty, ktoré dokážu znížiť oxidačný stres v pečeni a obličkách. Ak trpíte týmto typom ochorenia, vyskúšajte piť šťavu z tamarilla na lačný žalúdok.
-
Chráni telo pred rakovinou. Môžu za to hlavne antokyány, v tmavých plodoch, ktoré majú silné antioxidačné vlastnosti. Dokážu znížiť výskyt voľných radikálov v tele a tým chránia aj bunky pred ich poškodením. Okrem toho má aj silné antibakteriálne a protizápalové vlastnosti, ktoré dokážu nakopnúť našu imunitu.
Chutný sorbet na záver
Budeme potrebovať:
-
300 g dužiny z tamarilla
-
200 ml vody
-
1 klinček
-
1 lyžičku cukru
-
200 g olúpaných broskýň
-
šťavu z 1 citróna
-
šťavu z 1 pomaranča
-
250 ml šľahačkovej smotany
-
pol lyžičky pomarančovej kôry
Postup:
Do vody pridáme cukor, klinček, pomarančovú kôru a povaríme. Dužinu z tamarilla, broskyne a šťavu z pomaranča aj citróna vložíme do mixéra a poriadne premixujeme. Následne drť spojíme s cukrovou vodou, z ktorej vyberieme klinček aj kôru. Všetko poriadne premiešame a vložíme na 30 minút do mrazničky. Medzitým si vyšľaháme šľahačku, spojíme so sorbetom a mrazíme ďalšie dve hodiny. Nezabudnite, že sorbet by sa mal každú pol hodinu premiešať.
Neprehliadni: Cukrovka 2. typu: Koho ohrozuje najviac a aká je prevencia ochorenia?