Pýtate sa, prečo by ste mali strácať čas prípravou domácej vegety a neuspokojiť sa s tou z obchodu? Odpoveď je jednoznačná. Budete celkom presne vedieť, čo sa v nej nachádza, využijete zdravú a nepostrekovanú zeleninu z vlastnej záhradky a nezahltíte ju žiadnymi zbytočnými konzervantmi, éčkami, vrátane už toľkokrát ukameňovaného glutamanu sodného.
Recept na domácu vegetu, ktorý vám dnes prinášame, je plný zdravia a narozdiel od bežne kupovanej vegety, túto môžu konzumovať aj deti. Nijako totiž nezaťaží organizmus a neškodí orgánom tak ako vegeta s toľko diskutovaným glutamanom. Avšak, aby sme boli spravodliví, nie všetci výrobcovia pridávajú do vegety nevyhnutne škodlivý glutaman sodný. V každom prípade ho ale nahrádzajú inými umelými prísadami a chemikáliami, ktoré nášmu zdraviu viac či menej škodia, už len tým, že zabíjajú prirodzené chute všetkého zdravého, v tomto prípade zeleniny. Dosť bolo rečí, poďme na domácu vegetu!
Zaujme ťa: Vieš, čo škodí obličkám? Týchto chýb sa možno dopúšťaš aj ty!
Na prípravu vegety budete potrebovať:
- 6 mrkiev
- 6 petržlenov
- 3 kaleráby
- 2 zelery
- 2 cibule
- 2 červené papriky (alebo 1 červenú a 1 zelenú)
- 2 strúčiky cesnaku
- pór
- hrsť sušenej petržlenovej vňate
- hrsť sušenej zelerovej vňate
- dve hrste sušeného ligurčeka
Bude ťa zaujímať
Postup prípravy:
Všetky prísady si očistite a starostlivo umyte. Zeleninu, okrem cibule a cesnaku, postrúhajte a zmiešajte dokopy. Uložte ju na plech, vystlaný papierom na pečenie. Zvlášť si nastrúhajte a nadrobno pokrájajte cibuľu, cesnak a vňate a buď ich uložte na druhý plech alebo odložte na neskôr. Plech so zeleninou vložte do rúry na 50 - 60 °C, aby sa poriadne vysušila, avšak dvierka rúry nechajte otvorené. Tento proces môže trvať aj niekoľko hodín.
Pravidelne premiešavajte, nesmie sa totiž pripáliť. Keď je zelenina usušená, na plech s papierom na pečenie si uložte zmiešanú cibuľu, cesnak a vňate a dajte rovnako sušiť, táto zmes však bude hotová raz dva, takže nech vás to neprekvapí. Keď sú obe zmesi poriadne vysušené, spojte ich a všetko spolu zomeľte na mäsovom mlynčeku alebo rozmixujte v kuchynskom robote.
Môžete pridať trošku soli pre chuť a trošku kurkumy pre farbu, ale nemusíte. Ubezpečte sa, že je vegeta naozaj suchá. Ak áno, presypte ju do pripravených nádob, ak nie, ešte ju dosušte. Vegetu skladujte v sklenených nádobkách, dobre uzatvárateľných, na suchom mieste. Dobrú (zdravú) chuť!
Bude sa ti páčiť: Recept na čakankový sirup: Zázračný sirup, ktorému nik neodolá!