Triky, ako kontrolovať porcie jedla, nepociťovať hlad a pritom schudnúť

Triky, ako kontrolovať porcie jedla, nepociťovať hlad a pritom schudnúť

Jeme preto, aby sme žili a nežijeme pre to, aby sme jedli. Staré známe heslo, aj keď málokto sa ním aj riadi. Niektorí sa doslova narodili preto, aby jedli. Už len keď si vezmeme zahraničné relácie, kde sa snažia zjesť čo najviac jedla za stanovený časový limit, niektorým z nás je zle a cítime sa plno. V zahraničí si dokonca mnohí platia za to, aby videli iných jesť. Divné, že? A potom si hovoríme, že takí Američania patria medzi najobéznejších ľudí na celom svete.

Keď chceme schudnúť, snažíme sa spraviť čokoľvek, aby sme sa zbavili niekoľkých kíl. Častokrát sa obraciame na diéty, ktoré sľubujú zázraky v priebehu niekoľkých dní. Diéty však majú jednu nevýhodu – pri nich sa častokrát cítime hladní. Schudnúť sa však dá aj tým, že budete kontrolovať svoje porcie jedla, ktoré konzumujete. Aké je tajomstvo úspechu podľa portálu brightside.me?

Odporúčame: Prírodný liek na bolesti reumatického pôvodu: Čo dokáže čertov pazúr?

prečo pridávať čili papričky do jedla

Zdroj: Shutterstock®

Jedzte viac korenené jedlá

Napríklad čili papričky dokážu rozhýbať lenivý metabolizmus a zároveň pomáhajú spaľovať tuky. No také pikantné jedlo je podľa štúdie ďalším trikom, ako schudnúť. V prvom rade vám pomôže znížiť pocit hladu a na druhej strane môžeme povedať, že vás prinúti jesť oveľa menšie porcie. Veď kto by už len zjedol plný tanier cestovín s čili papričkami, keď ho pália celé ústa, že? Do jedál je vhodné pridať nielen čili papričky, ale aj kajenské korenie.

Vymeňte poháre

Vo všeobecnosti by sa sladené nápoje nemali nachádzať v jedálničku nikoho z nás. Sú totižto plné rafinovaného cukru, ktorý má opačný, než chudnúci efekt. Ak sa však sladených nápojov nedokážete vzdať, tak aspoň vymeňte poháre, z ktorých ich pijete. Štúdiou bolo totižto zistené, že pri pití z úzkych pohárov do seba lejeme menšie množstvo sladených nápojov. Zo psychologického hľadiska vyzerá úzky pohár plnšie ako klasický širší pohár, čím sa nám môže zdať, že sme vypili dostatočné množstvo sladeného nápoja, ktorý uspokojí potreby nášho organizmu.

ako jesť správne

Zdroj: Shutterstock®

Jedzte druhou rukou

Pokus, ktorý je novou výzvou a určite stojí za vyskúšanie. Skúste jesť rukou, ktorá nie je dominantnou. To znamená, že ak ste pravákmi, tak by ste mali jesť ľavou rukou a naopak. Síce budete jesť pomalšie, no budete si uvedomovať každé sústo, ktoré skonzumujete. Podľa štúdie vraj takýto spôsob konzumácie dokáže znížiť hlad a prispieť k pocitu plnosti a spokojnosti. Za výzvu určite stojí aj jedenie čínskymi paličkami.

Taniere sú správnou cestou

Ďalšou štúdiou bolo preukázané, že je dôležitý kontrast medzi taniermi a jedlom. Preto by ste podľa nich mali jesť z farebných tanierov, vďaka čomu si uvedomíte veľkosť porcií, ktoré konzumujete. Tiež bolo zistené, že by ste si mali zaobstarať červené taniere, pretože ich farba vás prinúti jesť menej.

Nielen farba, ale aj veľkosť taniera je kľúčová. Ak budete jesť z menších tanierov, tak aj menej zjete. Štúdiou bolo preukázané, že tí, čo jedli z menších tanierov, tak konzumovali až o 31 % menšiu porciu jedla, ktorá v nich vyvolala pocit plnosti. 

prečo piť pred jedlom

Zdroj: Shutterstock®

Pred jedlom sa napite

Hlad je prezlečený smäd, no niekedy pohár vody dokáže zaplniť žalúdok natoľko, že nebudete musieť jesť veľké porcie jedál. Ak pred jedlom vypijete pohár vody alebo bylinný čaj, budete plnší – preto aj menej zjete.

Pozri tiež: Domáce masky na spálenú pokožku: Aká je SOS záchrana?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

9 komentárov

Ľubica Šťastná 04.08.20 06:17

ĽŠ
karma
100.00

Zaujímavé a určite účinné triky!

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 04.08.20 09:11

KK
karma
109.00

dobré rady a pridať k tomu viac pohybu a hneď schudnete

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 04.08.20 18:48

MM
karma
100.00

dobré rady, ale hlavne sa hýbať

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 04.08.20 21:25

karma
109.00

Poučný článok...našťastie teraz v lete tak nechutí jesť ako v zime.Zeleninka,šalátiky,to je to pravé a dodržať triky z článku...

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Stanková 05.08.20 08:55

AS
karma
108.00

niekde so čítala, že pred jedlom nie zdravé piť vodu

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 05.08.20 12:28

DB
karma
117.00

Dobré rady, len sa ich treba naučiť dodržiavať

  • 0
Odpovedať

Marta Kendrová 06.08.20 07:37

MK
karma
100.00

Viac pohybu a tieto triky - podarí sa

  • 0
Odpovedať

Anna Podmanická 30.08.20 18:00

AP
karma
106.00

Súhlasím s týmto článkom, no myslím si, že je poučný pre ľudí bez pohybu. Ja bývam na dedine, a tu to naozaj bez pohybu nejde. V jednom kole domácnosť, záhrada, nákupy, varenie... Hoci často „okupujem“ chladničku aj v noci, nepotrebujem ani diétu, ani menšie taniere a všetko ostatné.

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 25.11.20 17:06

AK
karma
100.00

dobré triky,len asi na každého nezaberajú

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní