Vieš, ako si vyformovať postavu pomocou bielkovín? Takto!

Vieš, ako si vyformovať postavu pomocou bielkovín? Takto!
  • 15.09.2018
  • Simona Kostková

O správnej strave popri cvičení sa už toho napísalo až až. Niektorí tvrdia, že je veľmi dobré mať pestrý jedálniček, niektorí tvrdia, že je dôležité vynechať sacharidy a iní, že stačí obmedziť tuky. No základ dobrého jedálnička, ktorý vás privedie až na vytúženú váhu, tvoria bielkoviny.

Prikláňame sa k názoru, že či už chudnete alebo nie, mali by ste prijímať vyváženú stravu. Najväčší podiel by však mali tvoriť bielkoviny. My vám dnes chceme ukázať dôvody, pre ktoré mnoho ľudí vymenilo živočíšne bielkoviny za tie rastlinné a či to má vplyv na chudnutie. Posvieťte si spolu s nami na tri najdôležitejšie rastlinné proteíny a nahraďte nimi tie živočíšne!

Bielkoviny sú najdôležitejšie

Bielkoviny patria k základným stavebným látkam, ktoré tvoria každú jednu bunku v tele a podieľajú sa na množstve procesov v našom organizme. V prípade, ak aktívne cvičíte, tak vás zaujíma hlavne ich schopnosť budovať svalovú hmotu. Je preto dôležité si uvedomiť, že ak nebudete prijímať dostatočné množstvo bielkovín, tak vám svaly neporastú. Zároveň, ak ich množstvo v tele bude dostatočné, tak budete podporovať nielen rast svalov, ale aj spaľovanie zásob podkožného tuku.

Denný príjem bielkovín by mal byť okolo 0,8 g na jeden kilogram telesnej hmotnosti. Samozrejme, pokiaľ cvičíte alebo fyzicky pracujete, príjem by mal byť vyšší. Napríklad, pokiaľ máte sedavé zamestnanie, mali by ste prijať len 0,6 g, ale pri cvičení to môže byť až okolo 100 – 150 gramov. Je nám teda jasné, že ak chceme mať krásne vyrysovanú postavu, musíme okrem cvičenia zvýšiť príjem bielkovín.

Odpadneš: Posilňujete vo fitness centre? Viete, ako by ste sa mali stravovať?

ktoré bielkoviny sú najlepšie

Zdroj: Shutterstock®

Prečo vegánske proteíny?

Väčšinu bielkovín, ktoré sú pre naše telo dôležité, potrebujeme prijať v strave, zvyšné si naše telo dokáže vytvoriť samo. Z bielkovín sa v našom tele uvoľnia aminokyseliny, ktoré sa ďalej podieľajú na dôležitých dejoch. Mnohí tvrdia, že najlepším zdrojom pre esenciálne aminokyseliny, teda tie zložky bielkovín, ktoré si nevie naše telo vytvoriť, sú práve živočíšne bielkoviny. Patrí k nim napríklad leucín, izoleucín a valín, ktoré sú dôležité pre rast svalovej hmoty. Avšak pri živočíšnych bielkovinách musíme rátať s tým, že sa dlhšie spracúvajú a sú väčšinou prijímané spolu s nasýtenými tukmi aj cholesterolom.

Pri rastlinných bielkovinách to tak nie je. Orechy, obilniny, semená a strukoviny sú zdrojom zdravých nenasýtených mastných kyselín, ktoré sú priaznivé k našim cievam aj srdcu. Práve preto mnoho ľudí začalo uprednostňovať vegánske proteíny, namiesto tých z vajec, mäsa či mliečnych produktov. A teraz sa podržte - najkvalitnejšie proteíny sú konopný, ryžový a hrachový. Pozrite sa, prečo!

ako mať pevnú postavu

Zdroj: Shutterstock®

Konopný proteín

Prvou veľkou výhodou konope je, že je najzdravší nutričný zdroj, ktorý je vhodný pre každého - diabetika aj celiatika. Najobľúbenejší je olej, no veľkou novinkou je aj konopný proteín, ktorý je výbornou náhradou živočíšnych bielkovín. Vyrába sa zo semienok, ktoré sa prelisujú, pomelú a preosejú, aby sa získal čistý proteín a odbúrala sa vláknina. Proteín navyše obsahuje, okrem omega-3 mastných kyselín, aj mnoho minerálov, ako železo, draslík, mangán a mnohé ďalšie a plus aj niektoré vitamíny z B-komplexu.

Veľkou výhodou konopného proteínu je, že si ho môžete dať aj tesne pred cvičením - zasýti vás, no nepociťujete žiadne nepríjemnosti, ktoré by ste pociťovali po živočíšnom proteíne. Nie ste prejedení ani unavení, pretože je ľahko a rýchlo stráviteľný.

na čo je dobré konope

Zdroj: Shutterstock®

Hrach a ryža

Hrachový proteín, rovnako ako konopný, patrí k ľahko stráviteľným proteínom. Nemusíte sa báť, nebude vás z neho nadúvať tak ako z hrachovej polievky. Okrem toho, že vás zasýti, vám pomôže aj s chudnutím a budovaním svalovej hmoty. Obsahuje veľké množstvo aminokyselín a nepatrí k alergénom, ako je to napríklad pri sójovom proteíne. Odporúča sa vypiť 1-2 koktaily s hrachovým proteínom denne, ktoré pomôžu vybudovať svalovú hmotu, zredukovať tuk a udržať telo v kondícii.

Ryžový proteín je ďalšou skvelou náhradou živočíšnych proteínov, ktorý taktiež nepatrí k alergénom a nedráždi tráviaci trakt. Je navyše lahodný a obsahuje, okrem všetkých esenciálnych aminokyselín, aj vitamíny zo skupiny B a E. Vďaka ľahkej stráviteľnosti ho môžete konzumovať, koľko chcete, počas celého dňa. Rovnako vám pomôže schudnúť, nadobudnúť dostatok svalovej hmoty a dodá vám aj dostatok energie na tréning.

Zaujme ťa: Cvičenie ráno? Presvedčíme vás, prečo áno


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Anton Marek 26.09.18 16:23

karma
127.00

Uvažoval som nad tým už dávnejšie, znie to zaujímavo. Hlavne hrachový proteín.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní