Obmedzuje ťa bolesť? Skús účinné účinné cviky na kolená!

Obmedzuje ťa bolesť? Skús účinné účinné cviky na kolená!

Bolesť akéhokoľvek druhu nie je vôbec príjemná a dokáže nám poriadne skomplikovať aj tie najjednoduchšie činnosti bežného života. A bolesť pohybového aparátu niekoľkonásobne. Vedeli ste, že pre bolesť kolien navštívi lekára ročne štatisticky viac ako 18 miliónov ľudí? Ak k nim patríte aj vy a obmedzuje vás boľavé koleno, odpoveďou je cvičenie.

Preťaženie či meniskus

A aké sú najčastejšie príčiny bolestivého kolena? Veľmi často je na vine preťaženie, ale aj iné diagnózy, napríklad osteoartritída, zapálené šľachy či natrhnutý meniskus. Všetky tieto problémy sa môžu nepríjemne zahrať s kariérou vrcholového športovca alebo s kondičkou rekreačného bežca či jogína. S boľavým kolenom sa dá našťastie čosi urobiť. Niekomu sa precvičovanie operovaného alebo zraneného kolena môže zdať kontraproduktívne. Pravdou však je, že sa vhodné posilňovacie cviky a strečing naozaj oplatia praktizovať, i keď to možno nie je najpríjemnejšie. Pravidelným precvičovaním bolestivé koleno získa silu, ohybnosť a môže dôjsť dokonca k rýchlejšiemu ústupu bolesti. Pred tým, ako sa však do cvičenia pustíte, poraďte sa so svojím lekárom a nezabúdajte ani na to, že by ste mali cvičiť veľmi jemne a s citom.

Strečingové cviky na koleno

Strečing spodnej časti tela je podľa odborníkov skvelý spôsob, ako zvýšiť ohybnosť kolenného kĺbu. Pred tým, než so strečingovými cvikmi zameranými na tieto partie začnete, dajte si 5 až 10-minútovú rozcvičku v podobe chôdze, rýchlej chôdze, pripravte sa hlavné cvičenie na stacionárnom bicykli alebo na eliptikale.

- Strečingové cviky na kolená
1 z 3

Strečing päty a lýtka

Postavte sa čelom k stene, jednu nohu mierne pokrčte v kolene, druhú vystrite za seba. Chodidlá zostávajú po celý čas pevne na zemi celou svojou plochou. Nahnite sa dopredu, aby ste cítili ťah v zadnej nohe a zotrvajte tak 30 sekúnd. Postup zopakujte aj po vymenení nôh. Na každej nohe tento cvik urobte 2-krát po sebe.

Pozri aj: Ako si uľahčiť diétu? S týmito tipmi to pôjde razom jednoduchšie

Silové cviky na koleno

Záťaž, ktorej svoj kolenný kĺb vystavujete, sa dá znížiť práve pomocou silových cvičení zameraných na spodnú časť tela, teda spodné končatiny. Podľa ortopédov je vhodné zamerať sa na cviky na stehenné svaly, lýtka či sedacie svaly.

- Silové cviky na kolená
1 z 3

Výpony

Postavte sa na obe nohy, dajte si ruky vbok alebo sa oprite o stenu či stoličku. Začnite pomaly zdvíhať päty zo zeme, a to tak, aby ste stáli na prstoch chodidiel. Následne povoľte a s pätami klesnite opäť k zemi. Opakujte 10-krát. Desať opakovaní si doprajte 2 až 3-krát po sebe.

Zaujme ťa: Kedy je najlepší čas na cvičenie? Odpoveď ťa prekvapí!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Ľubica Šťastná 08.02.20 08:51

ĽŠ
karma
100.00

Účinné strečingové cviky!

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní