Pilates pri stene (wall pilates) je cvičením, o ktorom hovoria všetci! Prečo ho aspoň raz vyskúšať?

Pilates pri stene (wall pilates) je cvičením, o ktorom hovoria všetci! Prečo ho aspoň raz vyskúšať?

Zdá sa, že nie je pilates ako pilates. Pilates, ktorý poznáme a ktorého zakladateľom je Joseph Pilates, sa cvičí už viac ako 90 rokov a v poslednej dobe sa teší čoraz väčšej popularite. Toto cvičenie zamerané na posilnenie celého tela je vo svojej podstate jedinečné, pretože využíva kontrolované, presné pohyby na spevnenie tela, zlepšenie držania tela a zvýšenie flexibility, pričom zároveň posilňuje aj hlboké brušné svaly.

Aj keď sa zdá, že ide o cvičenie na doma, nie je to úplne tak. Ak nemáte potrebné vybavenie, je lepšie prihlásiť sa na hodinu pilatesu alebo zájsť do fitness centra, kde potrebné vybavenie nájdete. Existuje však spôsob, ako si pilates zacvičiť aj doma. Takže, keď sme doposiaľ hovorili, že nejde o cvičenie ideálne na doma, tak sme sa trochu mýlili.

Totižto, internetom sa šíri nový druh pilatesu, tzv. wall pilates – pilates pri stene. Nepotrebujete teda žiadne náčinie ani pomôcky na cvičenie. Postačí vám stena a chuť sa natiahnuť a zacvičiť si.

Pozri aj: Cvičenie 12-3-30 vďaka ktorému budeš mať dokonalú postavu: Čo je základom úspechu?

Čo je „wall pilates“?

Ide o cvičenie, ktoré využíva váhu tela a odpor steny na spevnenie svalov a zlepšenie flexibility. Pohyby sú pomalé a kontrolované, vďaka čomu je toto cvičenie ideálne pre tých, ktorí s pilatesom začínajú alebo hľadajú cvičenie s nízkou záťažou.

Úlohou steny v tomto prípade je poskytnúť začiatočníkom oporu a stabilitu. Pomáha uľahčiť telu niektoré náročnejšie pozície a poskytuje pocit bezpečia. Najdôležitejšie je, že stena slúži ako partner pri cvičení, ktorý poskytuje dodatočný odpor na spevnenie a tvarovanie svalov.

Pri správnom vykonávaní môže byť wall pilates mimoriadne účinným cvičením, ktoré ponúka rovnaké výhody ako tradičný pilates.

Odporúčame: Cvičenie pre úplných začiatočníkov: Nepotrebuješ žiadne náčinie, len chuť cvičiť!

Výhody pilatesu pri stene

  • Zlepšuje jadro tela – vedeli ste, že celodenné sedenie oslabuje jadro tela a rovnako prispieva k zlému držaniu tela? Pilates je skvelým spôsobom, ako proti tomu bojovať. Posilňuje brušné svaly, čo vedie k zlepšeniu držania tela. Okrem toho vám pilates pomôže posilniť aj svaly na chrbte či bokoch. Stena poskytuje dodatočnú stabilitu pre vašu chrbticu, čo vám umožní sústrediť sa na správne zapojenie hlbokých brušných svalov – čo môže byť pre začiatočníka pri cvičení pilatesu na podložke ťažké.
  • Zlepšuje flexibilitu – na rozdiel od väčšiny foriem cvičenia, ktoré sa zameriavajú na budovanie svalov, pilates svaly „predlžuje“, vďaka čomu človek pôsobí štíhlejšie.
  • Zlepšuje svalovú vytrvalosť a siluwall pilates je skvelý spôsob, ako zlepšiť svalovú vytrvalosť, pretože pohyby sú pomalé a kontrolované. To núti vaše svaly pracovať po dlhšiu dobu, čo vedie k zlepšeniu vytrvalosti.
  • Cvičenie s nízkym dopadompilates nezaťažuje kĺby v takej veľkej miere ako napríklad beh, pri ktorom sa môžu opotrebovať. Vďaka tomu je tento druh cvičenia vhodnou voľbou aj pre tých, ktorí bojujú napríklad s bolesťami kĺbov.
  • Pomoc pri rehabilitáciipilates sa často využíva pri rehabilitáciách, a to vďaka svojej nenáročnosti a schopnosti zlepšiť silu jadra, flexibilitu a svalovú vytrvalosť. Stena, pri wall pilatese, sa môže použiť na poskytnutie opory a stability pre tých, ktorí sa zotavujú po zranení alebo operácii.

Inšpirujte sa nasledujúcimi cvičeniami a zacvičte si pilates aj vy v pohodlí svojho domova!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní