Správne dýchanie pri cvičení robí zázraky. Pozri sa, ako na to!

Správne dýchanie pri cvičení robí zázraky. Pozri sa, ako na to!

Správne a efektívne vdychovanie a vydychovanie vzduchu pri pohybových aktivitách je oveľa zložitejšie, ako by sme si mysleli. V prípade, že sa športu venujete pod dohľadom trénera alebo inštruktora, na vaše dýchanie pravdepodobne dohliadne on. Aj vtedy, ak cvičíte po tom, čo ste absolvovali špeciálny kurz či seminár, máte zrejme správny dych v malíčku a pod kontrolou. Ale čo vtedy, keď ste športovec-samouk?

Zamysleli ste sa vôbec niekedy nad tým, načo je správne dýchanie vlastne dobré? Je vedecky dokázané, že kontrolované dýchanie umožňuje športovcom cvičiť dlhšie a s menším úsilím. Nehovoriac o tom, že upokojuje myseľ. Pozrite sa s nami na to, či dýchate správne pri rôznych druhoch športu!

Pozri aj: Čím starší, tým lepší! Vytiahni sveter po babke a nauč sa ho nosiť

dýchanie do brucha

Zdroj: Shutterstock®

Správna dýchacia technika počas behu

Každý bežec má zo začiatku plnú hlavu toho, aby si zvládol udržať správnu formu alebo tempo. A väčšina z nich sa, žiaľ, na tieto aspekty behu koncentruje oveľa viac než na samotné dýchanie. Je ale dokázané, že zanedbávanie správnej dýchacej techniky môže výrazne zhoršiť vašu rýchlosť aj výkonnosť pri behu. Nehovoriac o tom, že pri správnom dýchaní sa vyhnete nepríjemnému pichaniu v boku. V skutočnosti je to však veľmi jednoduché. Základ je sústrediť sa na vdychovanie a vydychovanie vzduchu do a z brucha. Viete si to aj jednoducho odkontrolovať – brucho sa vám bude nafukovať. Ak sa hýbe hrudník, vaša technika je nesprávna a skúšajte to ďalej. Vďaka brušnému dýchaniu prúdi kyslík do spodnej časti pľúc a tým sa lepšie vstrebáva.

dýchanie pri behu

Zdroj: Shutterstock®

Dych si treba kontrolovať aj vo fitku

Venujete sa aerobiku alebo posilňovaniu? Aj tu myslite na správne dýchanie do brucha. Vo fáze tlaku alebo zdvihu vzduch vydýchnite, naopak, pri uvoľnení sa nadychujete. Ako pri každej pohybovej aktivite, aj vo fitku treba mať na pamäti, že vďaka správnej dýchacej technike zvládnete zdvihnúť väčšiu váhu a efektívnejšie precvičiť celé telo bez zbytočnej záťaže. Váš dych by rozhodne nemal byť príliš rýchly a už vôbec ho nezadržiavajte. Zároveň platí, že pri intenzívnejšom tréningu dýchame ústami, pri tom menej náročnom zase nosom. Ak v tom budete mať pri najbližšej návšteve posilňovne „guláš“, spomeňte si aspoň na základné pravidlo – s výdychom sa svalstvo uvoľňuje. Správne dýchanie si tak napokon osvojíte veľmi rýchlo a vaše cvičenie bude konečne efektívne a prospešné.

Odporúčame: Toto sa stane, keď sa obaríš! Prvá pomoc pre popálený jazyk?

Aj joga si vyžaduje správne dýchanie

Dobrá dýchacia technika je základom jogy, čo vám potvrdí každá lektorka či inštruktorka. Ak ste absolvovali aspoň jednu hodinu tohto obľúbeného cvičenia, určite o tom viete svoje. Platí tu základné pravidlo - správne je dýchanie nosom z bránice a do bránice. Dôležité je dýchať bez prerušenia. Práve v joge sa využívajú špeciálne dychové cvičenia, ktoré poznáme pod názvom pránájáma, vyrovnávajúce energie v tele. Pri hormonálnej joge je napríklad veľmi dôležité dýchanie do brucha – bhastrika alebo cez zúžené hrdlo – udždžají. Keďže správne dýchanie je polovicou úspechu efektívneho cvičenia jogy, dajte si na ňom skutočne záležať, ideálne s pomocou certifikovaného lektora. A tak, ako pri športe, ani v bežnom živote nezabúdajte na to, že práve dýchanie znamená život.

Pozri aj: Je pohár vína denne zdravý? Prekvapí ťa, čo na to hovorí veda!

dýchanie a fitness

Zdroj: Shutterstock®


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Ľubica Šťastná 28.01.18 08:56

ĽŠ
karma
100.00

Môžem iba potvrdiť, správne dýchanie je veľmi dôležité.

  • 1
Odpovedať

Mária Maxianová 28.01.18 14:18

MM
karma
100.00

dýchanie je veľmi dôležité, nielen pri cvičení

  • 1
Odpovedať

Monika Červinková 28.01.18 22:43

karma
87.00

to je Pravda!

  • 1
Odpovedať

Soňa Kelemenová 29.01.18 09:43

SK
karma
86.00

bhastrika dýchanie z brucha je dosť náročné.... cvičím hormonálnu jogu a veruže sústrediť sa na cviky a potom na dýchanie z brucha je dosť náročné.... ale funguje to..... netreba to vzdávať.... tvrdá práca prinesie zaslúžené výsledky...

  • 1
Odpovedať

Katarina S 01.02.18 15:20

KS
karma
-1.00

Správne dýchanie je dôležité. Plne súhlasím.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní