Ako udržať kvety vo váze dlhšie čerstvé? Poznáme skvelý trik!

Ako udržať kvety vo váze dlhšie čerstvé? Poznáme skvelý trik!
  • 28.06.2020
  • Michaela Kožáková

Všetky milujeme kvety. Nie však tie plastické umeliny, ktoré sú mnohokrát ich vernou napodobeninou. Nie je nad krásnu, voňavú kyticu čerstvých kvetov, ktorá rozžiari vašu obývačku a rozvonia celý dom. A tá radosť, keď vám ju prinesie kuriér i s milým odkazom. Alebo kytička margarétok či fialiek od vašej vnučky. Živé kvety sú krásnym gestom, poďakovaním, skvelým darčekom ku sviatku a ozdobou domácnosti. Nevýhodu je, že nevydržia veľmi dlho a po niekoľkých dňoch ich rozkvitnuté hlávky začnú klesať a pomaly vädnúť. 

Avšak, milé čitateľky a čitatelia, nezúfajte. Máme pre vás zopár rád, ktoré vám pomôžu udržať kvety dlhšie čerstvé. Nemusíte byť zrovna skúsený florista alebo vyštudovaný záhradník, ani utekať do obchodu nakúpiť drahé prípravky. Nechajte sa inšpirovať našimi jednoduchými trikmi a radujte sa z vašich kvetiniek oveľa dlhšie.

Pozri aj: Ako pestovať muškáty? Vďaka tejto zálievke porastú ako divé!

Ovocie a kvety

Zdroj: pinterest.com

Ovocie a kvety

Nedávajte ovocie ako sú banány, jablká alebo i paradajky blízko vázy so živými kvetmi. Prečo? Ovocie a zelenia produkuje veľa etylénu, dozrievajúceho hormónu zodpovedného za „starnutie" kvetov. To, že je ovocie blízko kvetov, spôsobí, že tiež začnú produkovať tento hormón a rýchlejšie dozrejú, teda zvädnú.

Bielidlo

Zdroj: pinterest.com

Použite citrón

Pripravte si doma výživnú zmes pre vaše kvety, ktorú pridáte do vázy. Recept je veľmi jednoduchý a všetky suroviny máte určite doma. Potrebujeme:

  • 1 lyžičku cukru
  • 1 čajovú lyžičku bielidla
  • 2 čajové lyžičky citrónovej alebo limetkovej šťavy
  • 1 liter vlažnej vody

Všetky suroviny zmiešajte a pridajte do vody vo váze. A je to!

A teraz malá lekcia z vedy: sacharidy (ako je cukor) živia rastlinu, bielidlo bojuje proti baktériám a kyslé citrusy upravujú pH vody. Pokiaľ ide o teplotu vody, odborníci odporúčajú vždy používať vlažnú vodu, aby stonky rýchlejšie pili. Pozoruhodnou výnimkou sú jarné cibuľové kvety ako tulipány, ktorým sa najlepšie darí v studenej vode.

Pozor na spotrebiče

Domáce elektronické spotrebiče, ako televízory, mikrovlné rúry či počítače, vyžarujú teplo. Ak vedľa nich postavíte kvety, tak vám čoskoro zvädnú. Radšej si nimi ozdobte stôl alebo policu v obývačke.

Rezať a strihať

Stonky kvetov vo váze pravidle strihajte ostrými a čistými nožnicami. Rezanie pod uhlom zväčšuje povrchovú plochu a umožňuje im nasiaknuť viac vody. Ak by ste kvety rezali / strihali rovno, celý ich povrch rezu by sa dotýkal dna vázy, čo by im sťažovalo nasiaknuť potrebné množstvo vody.

Čistenie vázy

Zdroj: pinterest.com

Ako vyčistiť vázu?

Robíme to všetci: dostaneme kyticu, vytiahneme vázu zo skrinky, ktorá tam už stála nejaký ten mesiac, nalejeme do nej vodu a strčíme kvety. Preskočili sme však jeden krok. Umytie vázy. Nezabúdajte na to. Výborným prostriedkom je spomínané bielidlo, ktoré skvele vydezinfikuje vázu, zničí baktérie a vaše kvety tak zostanú dlhšie čerstvé. 

Namiesto toho, aby ste vázu vytierali utierkou či handričkou položte ju hore dnom a nechajte ju prirodzene vyschnúť. Takto môžete zabrániť tomu, aby sa do vázy dostalo ešte viac baktérií.

Pozri aj: TOP mäsožravé rastliny: Ktoré z nich by si privítala u seba doma?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Mária Chromíková 29.06.20 11:27

MC
karma
109.00

dobrá rada stojí za vyskúšanie.

  • 3
Odpovedať

Daniela Bieliková 29.06.20 16:25

DB
karma
117.00

Zaujímavý roztok do vázy, vyskúšam

  • 3
Odpovedať

Katarína Konečná 01.07.20 10:14

KK
karma
105.00

vyskúšam

  • 3
Odpovedať

Mária Liščinská 31.07.20 14:38

karma
132.00

ešte poznám taký trik, že doliať do vázy trošku Sprite alebo 7Up ;) vyskúšajte

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní